MENIU CAUTĂ

Producătorii români avertizează: În 3 ani, România rămâne fără medicamente din producție internă

Distribuie

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România,  care reunește 16 situri de fabricație din țară, atenționează că este un declin fără  precedent în producția de medicamente, iar în acest context, în trei ani, România rămâne fără medicamente din producție internă.

 ”Stagnarea evoluției producătorilor de medicamente din România este efectul fiscalității paradoxale generate de ”taxa clawback” care s-a dublat în ultimii doi ani obligând site-urile de fabricație din țară să plătească bani pentru venituri realizate de alți jucători din piata farmaceutică” a declarat dr. Dragoș Damian, Director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România susține că singura măsura care poate frâna dispariția din spitale și farmacii a medicamentelor ieftine este scutirea de taxa clawback a medicamentelor care costă mai puțin de 25 lei.

Potrivit lui Damian, în condițiile în care acest segment economic face obiectul unor reglementări ”absurde”, care denaturează competiția liberă, producătorii de medicamente nu pot să se dezvolte.

”Metodologia de calcul a prețului la medicamente, discriminatorie pentru cele ieftine, taxa de raft de peste 20% care trebuie plătită pentru accesul pe canalele comerciale și taxa claw-back, care se așteaptă să ajungă la 30% până la sfârșitul anului, acționeaza ca o menghină asupra fabricanților de medicamente din țară, care s-au oprit din numeroase proiecte de dezvoltare de medicamente, modernizare și re-tehnologizare”, a continuat Damian.

Creșterea de 17% a pieței farmaceutice nu este resimțită de fabricanții din România, care sunt obligați să plătească sume exorbitante în loc să investească pentru a asigura nevoile de medicamente uzuale pentru pacienții români.

Fabricile din Romania supraviețuiesc doar pentru ca s-au orientat pe producția în lohn, pe suplimente alimentare sau pe exporturi, pentru că medicamentele care fac obiectul taxei claw-back, folosite de peste opt milioane de pacienți, sunt nerentabile și ar trebui scoase din portofoliu.

”Tocmai de aceea solicitam din nou coaliției de guvernare PSD-ALDE să dialogheze cu fabricanții din țară și să se implice serios, la nivel de experți economici, în înțelegerea și soluționarea problemelor aprovizionarii cu medicamente din producția internă. Fără excluderea de la plata taxei claw-back a medicamentelor sub 25 lei, acestea vor trebui scoase din portofoliu, adâncind problemele create prin dispariția în ultimii ani a peste 2.000 de medicamente ieftine. Altfel, peste trei ani, vom continua să ne întrebam de ce nu au pacienții medicamente, de ce trebuie să aducem din import medicamente uzuale pe nevoi speciale și de ce se închid fabricile din țară”, a concluzionat directorul Patronatuuil Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

Din PRIMER fac parte 16 fabrici de medicamente din România.

Citește mai multe despre disparitie și PSD pe Libertatea.

Comentarii