Mergi direct la conținut »
Profesoară din Turda, sancționată pentru un film cu scene gay. Pelicula recomandată elevilor include scene de sex
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Profesoară din Turda, sancționată pentru un film cu scene gay. Pelicula recomandată elevilor include scene de sex

Profesoară din Turda, sancționată pentru un film cu scene gay. Pelicula recomandată elevilor include scene de sex

Caz uluitor în județul Cluj, unde o profesoară din Turda a fost sancționată pentru că le-a recomandat elevilor un film cu scene gay. Comisia de Disciplină a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Turda a considerat că Adela Stan, care predă Limba și Literatura Română, și-a încălcat obligațiile de serviciu. Motivul: vizionarea filmului este „nepotrivită vârstei, dezvoltării morale și psihologice” a elevilor de clasa a X-a.

Profesoara de Limba și liberatura română, Adela Stan, a stârnit controverse, după ce le-a recomandat elevilor să vizioneze un film care face referire și la relația homosexuală dintre poeții Arthur Rimbaud și Paul Verlaine, notează turdanews.net. Unul dintre părinții adolescenților a aflat și a depus o plângere împotriva dascălului.

„Doamna profesoară de limba română, Stan Adela, le-a dat temă pentru acasă să vizioneze filmul Total Eclipse, un film cu homosexuali, cu scene de sex și săruturi între bărbați, chiar dacă în film joacă actori celebri. Consider că prin acest film și prin metode pedagogice subtile aplicate de profesoara de limba română, copii sunt îndrumați spre homosexualitate. Consider că fiul meu din clasa a X-a nu este pregătit pentru astfel de scene, nu doresc ca școala să-l educe sau să-l orienteze spre astfel de lucruri împotriva naturii umane (așa văd eu situația cu homosexualii)… prin educația pe care eu am primit-o acasă și în societatea turdeană nu pot să gândesc așa de libertin încât să accept homosexualitatea în casa mea și educația copiilor mei ”, a scris părintele în plângerea depusă, citată de InfoArieș.

Profesoară din Turda, sancționată pentru un film cu scene gay. Pelicula „Eclipsă totală”, recomandată ca opțional de 10 ani

Membrii Comisiei de Disciplină a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Turda au decis ca profesoara Adela Stan să fie sancționată prin observație scrisă.

„În selectarea de modele sociale relevante pentru sistemul de valori al societății și identificarea și valorizarea posibilităților de învățarea ale elevilor, vizionarea filmului ”Eclipsă totală” (1995, cu Leonard di Caprio) a fost considerată ”nepotrivită vârstei, dezvoltării morale și psihologice a elevilor din clasa a X-a”, au argumentat membrii Comisiei de Disciplină.

De cealaltă parte, profesoara învinuită a susținut că filmul nu a fost vizionat în școală. Adela Stan a precizat că face această recomandare de 10 ani și că literatura studiată de elevi în liceu conține numeroase alte scene de sex.

„Recomand acest film, opțional, de ani de zile. Am recomandat vizionarea filmului «Eclipsă totală» în primul rând ca o referire la o epocă decadentă, boemă și recunoscută pentru excentricitățile ei. E pur și simplu o recomandare făcută pentru acasă, locul unde părinții au posibilitatea și obligația să-și supravegheze și să-și restricționeze copii, conform principiilor morale și religioase în care cred. Vorbim de un film care ilustrează atmosfera boemă și decadentă în care se naște un nou val al poeziei moderne și care e evaluat prin normele CNA drept un film ce poate fi vizionat sub vârsta de 18 ani. Dacă vorbim despre scenele de sex care sunt discrete în film, atunci se cuvine să amintim că literatura de clasa a X-a include scene sexuale. Ion și Ana se iubesc pe cuptor în prezența tatălui, țăranul Petre Petre o violează pe Nadina, personajele lui Camil Petrescu discută despuiate filozofie, iar Arghezi scrie poezii despre sex”, s-a apărat profesoara Adela Stan.

Profesoară din Turda, sancționată pentru un film cu scene gay. Comisia de Disciplină a făcut o „o confuzie grosolană între artă şi realitate”

Profesoara Adela Stan s-a arătat revoltată pe motiv că ar fi încălcat modelele relevante din sistemul de valori al societății.

„Practic spun în mod mascat că promovez imoralitatea. Nu pot accepta acest lucru. Dacă e să ne referim la subiectul homosexualității, trebuie să spunem că vorbim totuși de un lucru care există în societate. Minoritățile sexuale sunt protejate în România. Să spui că a aduce în discuție un astfel de subiect încalcă sistemul de valori al societății, sună a discriminare. Avem elevi homosexuali în liceele din Turda. Să-i alungăm din oraș?”, a adăugat profesoara de limba română.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj susțin că au aflat despre caz, însă rezolvarea oricărei plângeri a unui părinte revine în sarcina școlii.

„A fost o decizie luată de conducerea liceului care are astfel de competențe potrivit legii. E o decizie ce nu ne-a fost adusă încă la cunoștință. Dacă vom fi sesizați, va fi numită o comisie printr-o dispoziție a inspectorului șef pentru a verifica legalitatea acelei decizii. În acest moment nu putem să formulăm nicio o opinie, deoarece nu există vreo sesizare”, a explicat inspectorul școlar Amalia Gurzău, purtător de cuvânt al IȘJ Cluj.

Incidentul de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Turda este „o confuzie grosolană între artă şi realitate” făcută de cei din comisia de disciplină, consideră profesorul universitar Sanda Cordoș, șef de catedră în cadrul Departamentului de Literatură Română şi Teoria Literaturii, din cadrul Facultății de Litere a Universităţii “Babeş-Bolyai”

„Fireşte, e o confuzie grosolană între artă şi realitate, şi acesta e lucrul cel mai bun, eufemistic, care se poate spune despre întreaga situaţie. E clar că dvs. aţi utilizat o modalitate înaltă pentru a-i apropia pe elevi de disciplina pe care o predaţi, de cultură, în general. Asta pentru că dvs. sînteţi foarte bine pregătită, inteligentă şi pentru că vă pasă (de materie şi de elevi). Tot pe atât de clar e că părintele, primarul, cei din consiliul de administraţie sunt obtuzi şi făţarnici. Pentru că imoralitatea, Dumnezeule, înseamnă altceva, se află peste tot în lumea nostră şi nu avem cum să-i ferim pe elevi de ea, de imoralitatea agresivă, care umblă pe străzi, din zilele noastre. Făţărnicia face parte din ea. Fireşte că n-aţi greşit recomand vizionarea unui film despre doi mari poeţi ai lumii. Dar e imposibil să explici unor oameni obtuzi că marii poeţi ai lumii au scris marile lor texte, care durează cît lumea, dintr-o margine a existenţei” , a scris conf. dr. Sanda Cordoș într-o scrisoare de suținere trimisă profesoarei de la Colegiul Național Mihai Viteazul.

sursă foto: turdanews.net

Close
Închide
  Close