Mergi direct la conținut »
Profesorul Marius Balo, aflat de cinci ani într-o închisoare din China, va fi adus în țară într-o lună.
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Profesorul Marius Balo, aflat de cinci ani într-o închisoare din China, va fi adus în țară într-o lună. "E în ceruri de fericire!"

Profesorul Marius Balo, aflat de cinci ani într-o închisoare din China, va fi adus în țară într-o lună. „E în ceruri de fericire!”

Profesorul român care stă de 5 ani într-o închisoare din China pentru o presupusă fraudă de 80 de dolari a aflat în urmă cu o seară că urmează să fie adus acasă. "E în ceruri de fericire", a spus unchiul său pentru Libertatea.

De Ștefan Pană,

Marius Balo a fost expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing. S-a stabilit în China în anul 2010, iar pe 28 martie 2014 a fost arestat. Ar fi primit de la un cetăţean chinez bani obţinuţi dintr-o infracţiune, ceea ce l-a făcut părtaş, în ochii justiţiei din China.

A fost condamnat la 8 ani de închisoare, după ce a recunoscut fapta. Nu pentru că ar fi fost vinovat, spune avocatul Eugen Iordăchescu, cel care a tot încercat, alături de unchiul lui Marius, să îl aducă în ţară.

Dacă nu ar fi recunoscut săvârşirea faptelor, detenţia ar fi fost foarte lungă.

Eugen Iordăchescu, avocat

Marius Balo a acuzat şi că a fost torturat de chinezi înainte de pronunţarea sentinţei. Totul pentru a recunoaşte fapta.

Umilit până în ultima clipă

Trei minute la fiecare 2 săptămâni. Este tot timpul pe care Marius l-a primit de la gardienii săi pentru a-şi suna familia. La capătul celălalt al firului este unchiul lui, Mihai, singura rudă a românului închis la Shanghai.

Tatăl său a murit pe când el avea doar 9-10 ani, iar, în timpul facultăţii, mama sa a fost diagnosticată cu cancer.

Unchiul lui a aflat de soarta lui Marius abia la câţiva ani după ce a fost încarcerat, când a primit primul telefon.

Miercuri seară, ambasadorul României în China a luat legătură cu românul şi l-a informat că va fi adus în ţară, pentru a-şi ispăşi aici restul pedepsei.

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019
Recomandări

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019

 

„E în ceruri de fericire”, ne-a spus unchiul lui. A vorbit recent cu Marius, când a aflat şi la ce alte tratamente este supus tânărul.

«Acum, de ziua naţională a Chinei, să vezi ce mâncare bună ne-o dat. Nişte zgârciuri de oaie, pe care nu le puteai mânca. Miroseau a stricat. Le-am împins încolo. Am răbdat de foame». Asta mi-a spus la telefon.

Mihai Felecan, unchiul lui Marius Balo:

Unchiul lui numără acum zilele până la următorul telefon. „O să mă sune el, de duminică într-o săptămână”.

Marius a reuşit să trimită în vară o scrisoare către ziarul Monitor de Cluj. Aşa a aflat şi publicul de drama prin care trece.

Tânărul povesteşte cum a fost torturat şi bătut.

„Dezindividualizați, dezbrăcați de orice drept, sclavii roboți trudesc zi-lumină în întunericul închisorilor comuniste, la perpetuarea demonică a celui mai grotesc și celui mai extins construct de tortură sistematică întâlnit vreodată în istoria omenirii”, a scris el.

În închisorile chineze se încearcă reeducarea prin muncă.

„Arestul preventiv a fost în condiţii îngrozitoare. A avut o viaţă mai uşoară, ca să spunem aşa, după aceea. Dar presupune să lucrezi 12 ore pe zi. Această activitate nici nu este posibilă a fi folosită pentru o eliberare condiţionată înainte de împlinirea pedepsei”, ne-a spus avocatul Eugen Iordăchescu.

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»
Recomandări

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»

 

Revine în ţară într-o lună

Avocatul a povestit pentru Libertatea că autorităţile nu au fost impresionate de povestea lui Marius şi nu i-au acordat mare importanţă. Când s-a schimbat însă ministrul de Justiţie, iar la conducere a venit Ana Birchall, ea a promis că se va implica personal. Câteva luni mai târziu, procedurile s-au finalizat şi tânărul poate fi transferat în România.

Hotărârea a fost comunicată MAE, a transmis hotărârea către autorităţile chineze. Amabsadorul de la Beijng a luat legătura cu Marius, i-a adus la cunoştinţă hotărârea Curţii de Apel Cluj şi în acest moment se realizează procedurile de transfer.

Eugen Iordăchescu, avocat:

Totul ar putea dura o lună, sau chiar mai puţin.

În România, va mai avea de ispăşit doi ani şi 7 luni din pedeapsa de 8 ani primită în China.

„Să fie optimist! Până acum e bine. M-am temut să nu clacheze”, ne-a spus unchiul lui Marius.

Close
Închide
  Close