În mai 2018, când fiica ei de 14 ani a venit acasă şi i-a povestit că profesorul de matematică a pupat-o şi i-a pus mâna pe sâni, o femeie din Popeşti Leordeni a luat imediat legătura cu un poliţist, care a sfătuit-o să caute singură şi alte victime, dacă vrea ca agresorul să fie pedepsit. 

Mama a lansat atunci un apel pe internet în care scria: “Nu poate rămâne nepedepsit. Nu pot să-l las să trăiască în linişte şi să continue să facă asta şi altor fetiţe”.

Şapte adolescente au depus mărturie despre abuzurile fostului profesor. Dar după doi ani de procese, agresorul sexual a fost condamnat cu suspendare. 

Marin Filionescu avea 72 de ani şi era pensionat. El predase matematica la Şcoala nr. 1 din Popeşti Leordeni, iar în decembrie 2004 fusese decorat de preşedintele României cu Medalia “Meritul pentru Învăţământ” clasa a III-a, “pentru abnegaţia şi devotamentul puse în slujba învăţământului românesc”.

Cine ar fi putut să bănuiască faptul că fostul profesor, plătit de părinţii victimelor ca să le înveţe despre geometrie în spaţiu şi funcţii matematice, era un veritabil prădător sexual?

Povestea despre relațiile extraconjugale cu foste eleve 

Alegeri Italia: Alianța de extremă dreapta, condusă de Giorgia Meloni, câștigă alegerile parlamentare, arată exit-poll-urile
Recomandări
Alegeri Italia: Alianța de extremă dreapta, condusă de Giorgia Meloni, câștigă alegerile parlamentare, arată exit-poll-urile

În timpul meditaţiilor la matematică, el “juca, diletant, rolul de ghid spiritual și psiho-sexual al elevelor sale”, precizează judecătarea Andreea Şipoş, în motivarea deciziei prin care l-a condamnat la 7 ani de închisoare.

De fiecare dată când veneau sau plecau de la pregătire, bărbatul îşi săruta elevele pe obraz. Apoi, în timpul orelor, el devenea intruziv şi începea să le întrebe dacă şi-au început viaţa sexuală, dacă au prieten şi cum se înţeleg cu părinţii lor. 

Ca să le dezinhibe şi să le încurajeze să i se destăinuie, le spunea elevelor bancuri cu conotații sexuale şi le arăta mesaje și poze indecente de pe telefonul lui mobil.

Profesorul de matematică, care agresa sexual elevele la meditaţii, condamnat cu suspendare, după ce prima instanţă i-a dat 7 ani!
În timpul orelor, profesorul le întreba pe fete dacă şi-au început viaţa sexuală, dacă au prieten şi cum se înţeleg cu părinţii lor | Foto: 123rf

Unora, le povestea în detaliu relațiile extraconjugale pe care le-a avut cu foste eleve de-ale sale. 

După o vreme, agresorul pretindea mai mult: le săruta, le pipăia pe fete și apoi le cerea să-şi arate sânii.

Deşi deranjate de comportamentul lui, elevele au îndurat. Întâi, pentru că aveau nevoie de meditaţiile la matematică, pentru examenele care se apropiau, apoi, pentru că le era teamă să vorbească despre abuzuri cu părinţii lor, care le trimiseseră acolo tocmai pentru că ei aveau încredere în profesor. 

Emilia Șercan publică plagiatul comis de ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu, care și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori într-un curs universitar. Apoi le-a furat de tot lucrarea, semnându-se el
Recomandări
Emilia Șercan publică plagiatul comis de ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu, care și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori într-un curs universitar. Apoi le-a furat de tot lucrarea, semnându-se el

Totul a luat sfârşit însă când una dintre adolescente şi-a făcut curaj şi a spus ce a păţit.

Poze cu fete dezbrăcate la meditaţii  

Irina* avea 14 ani şi se pregătea pentru examenul de capacitate. Făcea pregătire cu Marin Filionescu de la începutul clasei a VIII-a, din septembrie 2017.  

În dimineaţa zilei de sâmbătă, 5 mai 2018, fata se afla în casa lui, la meditaţii. În timpul exerciţiilor de matematică, el a început să-i arate, pe telefonul lui, poze cu fete care erau dezbrăcate de la brâu în sus şi cu sânii la vedere. 

Irina a observat, cu surprindere, că fotografiile fuseseră făcute chiar în camera unde profesorul dădea meditaţii.

Septuagenarul s-a mândrit apoi în faţa elevei de 14 ani cu câteva mesaje primite de la o persoană de sex feminin care îl întreba dacă ar vrea să aducă o altă fată, “pentru sex în trei”. Pe urmă, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, profesorul şi-a continuat lecţia de matematică.

Dar la final, când fata s-a ridicat de pe scaun ca să-și bage cărțile în ghiozdan, profesorul a luat-o brusc în brațe şi a început să o sărute pe obraz.

Mă săruta tot mai aproape de gură, coborând apoi mai jos, până când i-am simțit mustața pe gât.

Declaraţia victimei din dosar:
Confesiunea Ioanei Aron. O femeie povestește care sunt mecanismele prin care violul rămâne nepedepsit. „12 ani mi-am zis că nu mi s-a întâmplat”
Recomandări
Confesiunea Ioanei Aron. O femeie povestește care sunt mecanismele prin care violul rămâne nepedepsit. „12 ani mi-am zis că nu mi s-a întâmplat”

Bărbatul a început să-i pipăie sânii, în timp ce fata, încremenită de teamă, nu reuşea decât să rostească încontinuu “nu, nu, nu”. A lăsat-o, dar înainte ca ea să iasă pe uşă, a rugat-o ca data viitoare să nu mai poarte sutien. I-a spus că are sâni frumoși şi i-a cerut să îi trimită o poză cu ei, după ce ajunge acasă.

Sfatul poliţistului: căutaţi şi alte victime!

Seara, Irina i-a povestit totul la telefon surorii ei mai mari, care a sfătuit-o să le spună imediat şi părinţilor. A doua zi, părinţii au luat legătura cu un poliţist, care i-a îndemnat să caute singuri şi alte victime, pentru ca mai apoi să facă împreună o sesizare la poliţie.

Imediat, mama Irinei a postat un anunţ pe grupul de pe Facebook “mămicile din Popeşti Leordeni”.

Profesorul de matematică, care agresa sexual elevele la meditaţii, condamnat cu suspendare, după ce prima instanţă i-a dat 7 ani!
Mesajul mamei

Poliţiştii din IPJ Ilfov au declarat atunci ziarului Libertatea că, aflând de existenţa mesajului de pe internet, au luat legătura cu părinţii Irinei. Iar câteva zile mai târziu, la 11 mai 2018, profesorul de matematică a fost arestat.

Le spunea că meditaţiile sunt gratis, dacă nu se împotrivesc

La proces, alte şase foste eleve au depus declaraţie împotriva lui Filionescu. 

Claudia* era elevă în clasa a XII-a şi făcea pregătire cu el, pentru Bac. Ea a declarat că profesorul i-a zis că, dacă-i acceptă mângâierile, ar putea să o scutească de plata meditațiilor. Iar când fata s-a opus, a ameninţat-o că nu o va mai primi la meditații.

La proces, Claudia a mărturisit că nu a vrut să facă plângere penală de rușine, ca să nu-și împovăreze mama cu o astfel de situație. Este reflexul rușinii, care apare la victime și de care prădătorii se folosesc.

Monica* era colegă de clasă cu Claudia. Atunci când ea a rugat-o, speriată, să meargă împreună la meditaţii, a acceptat. A spus la proces că Filionescu i-a cerut în repetate rânduri să-i dea voie să-i mângâie sânii, “pentru a verifica dacă și-a început viața sexuală”, dar după ce fata l-a refuzat categoric, el nu a mai atins-o.

Şi Sonia* a mărturisit că profesorul, care obişnuia să o pipăie, i-a spus că poate să nu mai plătească meditațiile, dacă îi acceptă avansurile şi îi trimite poze cu ea la bustul gol.

Discuţia despre etică şi plăţi restante

Olivia*, o altă victimă agresată de profesor, a făcut meditații cu el timp de doi ani. Într-o zi, pentru că nu mai avea bani, ea n-a mai venit la pregătire. Mărinimos, profesorul  i-a zis că o poate medita şi gratis, dar la scurt timp, i-a cerut adolescentei o poză cu ea.

Eleva l-a refuzat, spunându-i că nu e etic. Profesorul i-a trimis în aceeaşi zi un mesaj: “Nu este etic nici faptul că anumiţi elevi plătesc meditaţia, iar alţii nu, şi că, dacă mai vor să vină la meditaţii, trebuie să plătesc, ca şi ceilalţi, 70 de lei”, a declarat fata la proces.

Ea a păstrat şi a depus ca probă răspunsul pe care i l-a trimis atunci profesorului.

Eram sigură că o să se întâmple asta. Îmi pare rău că am refuzat să vă dau o poză la care v-ați holbat un minut, pentru că mi-a fost frică de ce ați putea face cu ea. Ca urmare, nu o să mai vin la meditații și o să achit datoria când pot. O zi bună.

Mesajul victimei către agresor:

Corina*, o altă elevă, a declarat că odată profesorul a tras-o de bluză și a încercat să-şi strecoare mâna pe sub ea. Fata l-a respins şi, de atunci, a refuzat să mai facă pregătire cu el, în ciuda mesajelor pe care profesorul i le-a trimis, pentru a o face să se răzgândească.

Agresor: “Am ținut la tine ca la nepoții mei”

Nu toate victimele au ţinut sub tăcere comportamentul profului. Maria* i-a povestit mamei ei că profesorul se poartă ciudat, dar femeia a insistat ca ea să continue meditațiile şi i-a spus că are încredere în profesor. 

Fata a continuat să meargă, împotriva voinţei ei, în casa lui Filionescu, iar într-o zi, în timp ce erau cu caietele deschise pe masă, acesta a tras-o spre el şi a sărutat-o pe gură.

Maria a venit acasă plângând. I-a povestit totul mamei şi a anunţat-o că nu se va mai întoarce niciodată în acea casă. Săptămâna următoare, văzând că ea nu apare, agresorul i-a trimis un SMS: “Astăzi te-am așteptat la meditație. Să înțeleg că nu mai vii. Era normal să-mi dai un mesaj și să-mi spui”.

Ce s-a întâmplat a fost o greșeală care cu siguranță nu s-ar mai fi repetat. Nu înțeleg de ce nu accepți faptul că așa cum ai greșit tu, am greșit și eu. Cred că s-au întâmplat aceste greșeli și din cauza faptului că am ținut la tine ca la nepoții mei. Din neatenție, astfel de greșeli se fac.

Mesajul agresorului către victimă:

Părinţii Mariei nu au depus nici atunci, nici mai târziu, plângere penală împotriva profesorului.

Instanţa: “Își atribuia rolul de protector al elevelor sale”

Singurii care au reacţionat cu inițiativă au fost părinţii fetei de 14 ani. “Nu poate rămâne nepedepsit. Nu pot să-l las să trăiască în linişte şi să continue să facă asta şi altor fetiţe”, scria mama Irinei în mesajul din mai 2018, prin care îndemna şi alte victime să vorbească.

După două luni de arest preventiv, profesorul a fost eliberat sub control judiciar, iar în august 2018, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu l-a trimis în judecată, sub acuzaţia de agresiune sexuală. În timpul procesului, inculpatul a cerut efectuarea unei expertize psihiatrice şi n-a recunoscut că şi-a agresat elevele. 

La 13 februarie anul acesta, Judecătoria Cornetu l-a condamnat pe Marin Filionescu la 7 ani de închisoare. Judecătoarea Andreea Şipoş a subliniat, în motivarea deciziei sale, că agresorul îşi manipula victimele folosind acelaşi modus operandi. 

Își atribuia rolul de protector al elevelor sale, promițându-le că le va ajuta în orice fel de probleme, le consilia în problemele cu părinții, prietenii și în alte probleme personale.

SP 88/2020 a Judecătoriei Cornetu:
Profesorul de matematică, care agresa sexual elevele la meditaţii, condamnat cu suspendare, după ce prima instanţă i-a dat 7 ani!
Judecătoria Cornetu | Foto: Facebook

De la 7 ani cu executare la 3 ani cu suspendare

Profesorul a atacat decizia, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti. Printre motivele de apel, Filionescu precizase şi că “fapta de a atinge sânul unei femei, neîndemnat, este o chestiune anormală, fără însă a putea reprezenta infracțiune de natură sexuală”.

Judecătorii Alin Rădunea (președintele completului), Adina Radu şi Ciprian Ghiţă l-au contrazis, dar i-au admis apelul şi au decis că prima instanţă a dat o condamnare nejustificat de mare, pentru că “nu a acordat relevanţa corespunzătoare faptului că inculpatul are vârsta de 74 de ani, studii superioare, fost profesor de matematică, în prezent pensionar, fără antecedente penale”.

Dar prima instanţă precizase, în motivarea deciziei sale, că tocmai “valoarea inculpatului, ca profesor de matematică în localitatea Popești Leordeni”, a fost cea care i-a oferit acestuia „un ascendent moral și psihologic asupra victimelor sale”.

La 22 septembrie 2020, Curtea de Apel Bucureşti a apreciat că “natura și gravitatea faptei săvârşite de inculpat, dar şi circumstanţele sale personale justifică reducerea pedepsei de la 7 ani închisoare la 3 ani închisoare şi suspendarea sub supraveghere a executării acesteia”.

Instanţa l-a obligat pe profesor să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunităţii la societatea de salubrizare din Popeşti Leordeni sau la Parohia Berceni I, “în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă”. Decizia este definitivă.

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce i-a arătat Anamaria Prodan pe telefon lui Reghecampf: „Mă înjura cu mâinile la spate”
GSP.RO
Ce i-a arătat Anamaria Prodan pe telefon lui Reghecampf: „Mă înjura cu mâinile la spate”
PROBLEME în cuplul regal! Decizia şoc luată de Regele Charles. Camillei nu i-a picat deloc bine
Playtech.ro
PROBLEME în cuplul regal! Decizia şoc luată de Regele Charles. Camillei nu i-a picat deloc bine
Acum totul e clar! Ce s-a întâmplat cu Patrick Mouratoglou și soția, după divorțul Simonei Halep
Viva.ro
Acum totul e clar! Ce s-a întâmplat cu Patrick Mouratoglou și soția, după divorțul Simonei Halep
"Un om scris cu litere de aur". Povestea lui Sorin, voluntarul ISU care nu are teamă de nimic şi ajută pe oricine are nevoie. A păzit şi mari actori de la Hollywood
Observatornews.ro
"Un om scris cu litere de aur". Povestea lui Sorin, voluntarul ISU care nu are teamă de nimic şi ajută pe oricine are nevoie. A păzit şi mari actori de la Hollywood
Gafa uriașă a unor polițiști: Autospecială uitată pe calea ferată, lovită din plin de tren. O femeie arestată a fost rănită
Știrileprotv.ro
Gafa uriașă a unor polițiști: Autospecială uitată pe calea ferată, lovită din plin de tren. O femeie arestată a fost rănită
Reghecampf face botezul fiului, astăzi, la 48 de ore după bătaia cu Anamaria Prodan. Antrenorul a apărut cu ochiul vânăt. Primele imagini de la party. Update
FANATIK.RO
Reghecampf face botezul fiului, astăzi, la 48 de ore după bătaia cu Anamaria Prodan. Antrenorul a apărut cu ochiul vânăt. Primele imagini de la party. Update
Ce nu s-a văzut după finalul imaginilor! O a treia persoană s-a implicat în bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Cine e: "Bătut şi el" | VIDEO
Orangesport.ro
Ce nu s-a văzut după finalul imaginilor! O a treia persoană s-a implicat în bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Cine e: "Bătut şi el" | VIDEO
Horoscop 26 septembrie 2022. Capricornii simt puterea pe care o promite această zi, dar trebuie să știe că totul vine cu un preț și cu o condiție
HOROSCOP
Horoscop 26 septembrie 2022. Capricornii simt puterea pe care o promite această zi, dar trebuie să știe că totul vine cu un preț și cu o condiție
Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402): device-ul de care nu vei dori să te desprinzi
PUBLICITATE
Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402): device-ul de care nu vei dori să te desprinzi