Cu ajutorul unui supercomputer prognozele meterologice se vor putea face pentru 30 de ani. Astfel, orice guvern va sti cu mult timp inainte cand o tara va fi lovita de o catastrofa meteorologica de genul uraganelor, inundatiilor sau iernilor severe. Datorita informatiilor exacte pe care le va oferi supercalculatorul, autoritatile vor putea sa faca investitii pentru minimalizarea pagubelor produse de vreme.
Expertii japonezi vor lucra la un supercalculator si la un program capabil sa realizeze prognoze meteo exacte pentru perioade de pana la 30 de ani, identificand cu siguranta uraganele, furtunile, viscolele, perioadele de seceta si toate celelalte manifestari ale vremii, informeaza agentia Associated Press.
Proiectul va fi demarat in cursul anului viitor si pentru cantitatea enorma de calcule care trebuie realizate va fi folosit unul din cele mai puternice supercomputere din lume, care va opera cu o baza de date meteo globala. Supercomputerul va incerca sa pro-puna o harta a evolutiei starii vremii pentru urmatorii 30 de ani, precum si o harta a evolutiei procesului de incalzire globala pentru urmatorii 300 de ani.
Supercalculatorul folosit este “Earth Simulator” si este adapostit intr-o cladire de dimensiunile unui hangar, construita special in acest scop in orasul Yokohama, la sud de Tokio.
Conform reprezentantilor Ministerului nipon al Stiintei, initiatorul acestui proiect, se va incerca identificarea unui model, a unui tipar pe termen lung al evolutiei conditiilor meteo la nivel global pe baza interactiunii dintre presiunea atmosferica, temperatura aerului sau temperatura apei oceanului planetar.
Rezultatele acestor calcule vor ajuta la alcatuirea unor harti de predictie a directiei de deplasare a uraganelor sau vor identifica zonele de pe Pamant unde vor fi precipitatii abundente sau vanturi foarte puternice, zonele unde vor lovi valuri de caldura sau cele unde va fi seceta.
Acest program de avertizare va putea ajuta guvernele sa aloce bani unor anumite zone inainte ca acestea sa fie lovite de eventualele calamitati, in scopul minimalizarii pagubelor si salvarii de vieti omenesti.
Supercalculatorul “Earth Simulator” a fost construit in 2002 si a detinut titlul de cel mai rapid calculator din lume pana in 2004, cand a fost detronat de Blue Gene, computerul creat si produs de compania IBM. “Earth Simulator” a costat nu mai putin de 350 de milioane de dolari si poate realiza peste 35,6 miliarde de calcule pe secunda.