Autostrada A6 trece prin situl arheologic de la Popești – Argedava

Proiectul Austostrăzii A6, București – Alexandria pornește cu stângul. Drumul va trece prin situl arheologic Popești – Argedava, loc pe care arheologii români și străini îl consideră a fi reședința regelui Burebista.

La doar câteva minute de București, pe malul drept al Argeșului, se află situl arheologic Popești – Argedava. Experții străini și români spun că acesta ar fi locul nașterii regelui Burebista. În cadrul sitului Argedava, se găsesc urme de locuire încă din Epoca Bronzului și până în Evul Mediu, acestea fiind esențiale pentru înțelegerea formării satului românesc.

Traseul ales de CNAIR trece la doar 10 metri de cetatea geto-dacică, prin zone încă necercetate ale sitului. Decizia a stârnit controverse în rândul arheologilor și specialiștilor în patrimoniu.

Proiectul autostrăzii A6 a fost criticat pentru că ar putea afecta iremediabil situl și zona sa de protecție.
Potrivit jurnaliștilor de la Știrilekanald.ro, există variante de traseu alternative care ar ocoli complet situl, însă CNAIR ar fi respins până acum modificarea proiectului. Specialiștii avertizează că lucrările ar putea distruge zone încă necercetate ale sitului, aflate sub aluviuni.

Drama unui român după internarea la sanatoriu, în Techirghiol. Fractura provocată de kinetoterapeut, „pedepsită” cu daune morale de 100.000 de lei
Recomandări
Drama unui român după internarea la sanatoriu, în Techirghiol. Fractura provocată de kinetoterapeut, „pedepsită” cu daune morale de 100.000 de lei

Cum afectează Autostrada A6 situl arheologic Popești – Argedava

Traseul actual al Autostrăzii A6 trece la doar 10 metri de cetatea geto-dacică și traversează zone încă necercetate ale sitului. Experții sunt de părere că lucrările la noua autostradă ar putea distruge zonele din jurul cetății, respectiv straturi arheologice aflate sub aluviuni.

„Acel traseu nu poate să treacă pe acolo. Nu e o zonă aflată în mijlocul unui câmp unde pot fi descoperite niște urme de locuire asemenea altor zeci sau sute.

E un sit de importanță majoră, unic prin importanța pe care o are pentru Dacia”, a declarat pentru Știrile Kanal D arheologul Nona Palincaș, care coordonează cercetările la Argedava de peste 35 de ani.

România are și prima inaugurare de autostradă din 2025, după ce ultimul loc al Autostrăzii Pitești – Curtea de Argeș va fi gata cu trei luni mai devreme de termen. Noul drum le va permite șoferilor să circule neîntrerupt de la București la Curtea de Argeș, pe o distanță de 140 de kilometri.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.