Mergi direct la conținut »
Gălăean prins conducânt cu o viteză de aproape trei ori mai mare decât limita maximă admisă
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Proiect pentru interzicerea radarelor ascunse, dezbătut în Parlament. Inițiativa a primit undă verde în comisia de specialitate

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Marți, 20 februarie 2018, 13:01

Senatorii din Comisia Juridică au dat, marți, un raport favorabil unui proiect legislativ ce vizează interzicerea radarelor ascunse. Autorii propunerii legislative vor ca radarele să fie instalate exclusiv pe mașini inscripționate ale Poliției.

Ad placeholder

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice este iniţiată de parlamentari PNL, printre care senatorul Alina Gorghiu şi deputaţii Raluca Turcan şi Florin Roman, notează Mediafax.ro.

„Atât prin cadrul normativ (Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice), cât şi prin atitudinea şi comportamentul lucrătorilor poliţiei rutiere nu se acordă niciun fel de atenţie prevenţiei apariţiei evenimentelor rutiere nedorite şi din dorinţa de a acorda lucrătorului de poliţie demnitatea şi respectului cuvenit ca reprezentant al legii, propunem următoarele modificări ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice: constatarea contravenţiilor şi aplicare sancţiunilor să se facă direct de către poliţistul rutier, respectiv poliţistul de frontieră, care sunt obligaţi să poarte uniforme cu înscrisuri şi însemne distinctive”, se arată în expunerea de motive.

De asemenea, inițiativa legislativă prevede ca radarele fixe să fie instalate exclusiv pe mașini inscripționate ale Poliției Rutiere. Mai mult, dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se vor folosi la o distanță de maximum 10 metri față de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere, conform sursei citate.

„Aceste modificări au scopul principal de a readuce Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice la scopul său iniţial – prevenţia accidentelor şi dobândirea unui comportament responsabil al conducătorului auto. În forma sa acutală şi aşa cum este ea interpretată şi aplicată, OUG nr. 195/2002 este o ordonanţă orientată doar către aplicarea de sancţiuni şiatât. Ori, aplicarea de sancţiuni trebuie să fie ultima modalitate în modelarea comportamentului conducătorului auto. O lege poate avea obiectiv fundamental aplicarea de sancţiuni”, explică iniţiatorii.

Inițiatorii propunerii legislative dau ca exemplu amplasarea unei machete care imită o autospecială cu radar, pe DN 17, în Comuna Poiana Stampei. După ce a fost amplasată, nu s-a mai înregistrat niciun accident rutier cu victime, cu toate că tronsonul de drum este cunoscut ca unul pe care au loc numeroase accidente soldate cu decese.

În cazul acestui proiect, Senatul este prima Cameră sesizată.


Citește și Pungile din plastic cu mâner vor fi interzise în România. Senatul a votat legea care interzice comercializarea acestora, din 2019


 

„În ce hal a îmbătrânit!” » Dolph Lundgren, apariție bulversantă pe plajă cu iubita cu 38 de ani mai tânără
PARTENERI - GSP.RO
„În ce hal a îmbătrânit!” » Dolph Lundgren, apariție bulversantă pe plajă cu iubita cu 38 de ani mai tânără
Anghel Iordănescu, victima lui Emi Pian. Țeapa de sute de mii de euro a clanului Duduianu. Cum s-a încheiat totul
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Anghel Iordănescu, victima lui Emi Pian. Țeapa de sute de mii de euro a clanului Duduianu. Cum s-a încheiat totul
Horoscop 9 august 2020. Racii ajung la concluzii greșite, pentru că e ușor să considere că altul greșește
HOROSCOP
Horoscop 9 august 2020. Racii ajung la concluzii greșite, pentru că e ușor să considere că altul greșește
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close