Proiectul de lege a fost iniţiat de senatorul USR Adrian Wiener , iar prevederile sale ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie 2021.
Proiectul se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unităţile de alimentaţie publică şi produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora.
Iniţiatorul atrăgea atenția că acești acizi dăunători sănătății se găsesc în popcorn-ul pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane sau chipsuri.
”Aceste uleiuri se găsesc în principal în produsele alimentare procesate, contribuind la o textură și consistență mai dezirabilă a acestora, prezervarea proprietăților la încălziri repetate și prelungind timpul de valabilitate. Exemple de produse în care se regăsesc AGTN: popcorn pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, produse preparate termic prin prăjire, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane, chipsuri, uleiuri vegetale solidificate tehnologic”, spunea senatorul USR.
Potrivit proiectului, operatorii economici din sectorul alimentar au obligaţia de a introduce pe piaţă produse alimentare cu un conţinut de AGT de maximum 2 g/100 g de grăsime din conţinut.
Prevederile se aplică şi produselor alimentare provenite din ţări terţe şi din alte state membre ale Uniunii Europene.
Pentru produsele alimentare care nu respectă prevederile prevăzute în lege se dispune retragerea din circuitul consumului uman.
Potrivit actului normativ, „prin acizi graşi trans se înţeleg acizii graşi cu cel puţin o legătură dublă neconjugată carbon-carbon, în configuraţie trans, astfel cum sunt definiţi în anexa I punctul 4 din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare”.