Mergi direct la conținut »
Proiectul grațierii rămâne blocat în Senat; Gorghiu: Nu suntem pregătiţi ca sistem pentru această lege!
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Proiectul grațierii rămâne blocat în Senat; Gorghiu: Nu suntem pregătiţi ca sistem pentru această lege!

Proiectul grațierii rămâne blocat în Senat; Gorghiu: Nu suntem pregătiţi ca sistem pentru această lege!

Proiectul grațierii a rămas blocat în Senat. Mai precis la comisia juridică, unde, pentru a doua săptămână la rând, dezbaterile, la care au participat și reprezentanți din sistemul de justiție, nu au dus la nicio concluzie. După două ore de discuții, s-a dat un nou termen, o săptămână, pentru amendamente. Senatorul PNL Alina Gorghiu a mărturisit, la finalul ședinței, că nu suntem pregătiți ”ca sistem” pentru legea grațierii.

De Valentina Postelnicu,

Directorul adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Dan Halchin a răspuns întrebărilor senatorilor juriști, care au dorit să știe câți deținuți vor beneficia de prevederile legii grațierii. El a spus că este vorba despre 2.000 de deţinuţi, dar că o estimare precisă nu poate fi făcută, pentru că există pedepse care au fost contopite.

„Din punctul de vedere al proiectului de graţiere, estimarea ANP a fost transmisă şi Ministerului Justiţiei şi Senatului, avem în total 2.207 persoane private de libertate care ar putea să beneficieze, într-un fel sau altul, de acest proiect”, a spus reprezentantul ANP.

Halchin a fost întrebat de preşedintele Comisiei juridice a Senatului, senatorul PSD Şerban Nicolae dacă există la nivelul instituţiei o evaluare a spaţiilor din penitenciare, dacă sunt „corespunzătoare” sau „necorespunzătoare”.

Directorul adjunct ANP a spus că Penitenciarul Arad este singurul din ţară care asigură condiţii bune, în timp ce toate celelalt sunt „supraaglomerate”.

Andreea Ciucă, preşedinte interimar al Asociaţiei Magistraţilor din România, a criticat modul în care s-a elaborat proiectul grațierii, elaborat de Executiv.

„Avem o foarte mare problemă, o nerealitate a modului în care legea este concepută din cauza lipsei de personal. Ajungem la instanţa de judecată. La articolul VI din lege s-a prevăzut o situaţie oarecum de degrevare a judecătorilor de la judecătorii dar numai în privinţa cererilor de eliberare condiţionată, dar ce facem cu cererile care ajung pe masa judecătorilor de supraveghere? Ei vor fi supraaglomeraţi, încărcaţi, înfundaţi în mormane de hârtii cărora nu le vor putea face faţă pentru că ei sunt foarte puţini, iar cererile vor fi pentru nouă zecimi dintre deţinuţi”, a spus aceasta.

Fetele de la Total Dance Center, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu
Recomandări

Fetele de la Total Dance Center, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu

 

Preşedintele Comisiei juridice, social-democratul Şerban Nicolae, le-a cerut instituţiilor din sistemul de Justiţie, invitate la dezbaterea pe proiectul de lege privind graţierea, să formuleze amendamente în termen de o săptămână.

Dacă, spre exemplu, veţi ajunge la concluzia că proiectul trebuie să nu fie deloc, foarte bine, ne spuneţi şi lucrul acesta şi vom lua în considerare. Aţi văzut că există şi colegi parlamentari care apreciază că este inoportun un asemenea proiect legislativ şi respectăm toate opiniile. Vă propun o săptămână pentru transmiterea de amendamente, inclusiv Ministerul Justiţiei v-aş ruga să revedeţi proiectul legislativ şi pe baza dezbaterilor pe care le-am avut până acum şi pe baza observaţiilor venite din sistemul penitenciar”, a spus Nicolae.

Cum a ajuns Estonia pe locul 1 în Europa la Educație?
Recomandări

Cum a ajuns Estonia pe locul 1 în Europa la Educație?

 

La finalul discuțiilor, senatorul PNL Alina Gorghiu a afirmat că, în opinia sa, legea graţierii nu este „oportună” în momentul de faţă fiindcă „nu suntem pregătiţi ca sistem”.

„Am senzaţia, stimaţi colegi de la MJ care aţi iniţiat acest proiect de lege, că nu suntem pregătiţi ca sistem pentru legea graţierii.  Trag concluzia că această lege vine într-un moment în care nu suntem, ca sistem, deloc pregătiţi, nu suntem capabili să dăm răspunsuri la cele mai elementare întrebări. Nu fac o critică, dar cred că atunci când venim cu un asemenea proiect în Parlament, trebuie să venim şi cu nişte răspunsuri pe care le putem pregăti în timp dacă ne organizăm mai serios, pentru că, în momentul acesta, nu putem să dăm următorul răspuns – în ce măsură îşi atinge scopul proiectul legii graţierii”, a arătat Gorghiu.

Comuna din Olt unde gunoiul năpădește până și Casa Albă, iar politicienii își dispută nunțile și cumetriile
Recomandări

Comuna din Olt unde gunoiul năpădește până și Casa Albă, iar politicienii își dispută nunțile și cumetriile

 

Potrivit liberalei, proiectul nu răspunde nici la lucruri de genul în ce măsură are statul capacitate acum de reinserţie socială a celor pe care îi eliberăm.

”Vă spun eu că nu avem capacitatea de reinserţie socială a celor 1.200 de deţinuţi. De asemenea, nu am văzut nici măcar un comentariu legat de un studiu anticipativ pe gradul de ocupare a penitenciarului în viitorul apropiat”, a afirmat senatorul liberal.

Ce prevede proiectul grațierii, elaborat de Guvern, care a ajuns în Parlament

În promovarea proiectului, iniţiatorul legii, Ministerul Justiției, aduce drept argument condamnările decise de CEDO în cazul României, peste 500 în ultimii cinci ani, dar şi iminenţa unei decizii-pilot, care să oblige ţara noastră să rezolve problema supraaglomerării închisorilor.

Astfel, ar beneficia de grațiere unii deținuți care au pedepse de până la 5 ani de închisoare, cum ar fi deținuții care au minori mai mici de 14 ani și sunt singurii întreținători ai familiei. De asemenea, femeile însărcinate vor beneficia de înjumătățirea anilor de închisoare.

Graţierea este condiţionată de achitarea, în termen de un an de la condamnarea definitivă sau de la punerea în libertate a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă. Nerespectarea acestei condiţii atrage revocarea graţierii.

Prevederile  proiectului grațierii nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracţiuni săvârşite în stare de recidivă, nici celor care sunt recidivişti prin condamnări anterioare.

Nu beneficiază de graţiere condamnaţii cărora li s-au aplicat pedepse pentru infracţiuni ca vătămare corporală, cele contra vieţii, lovituri cauzatoare de moarte, relele tratamente aplicate minorului, lipsirea de liberate în mod ilegal, şantajul, traficul şi explotarea persoanelor vulnerabile, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, furtul, tâlhăria şi pirateria, înşelăciunea, distrugerea, ultrajul, favorizarea faptuitorului, răzbunarea pentrul ajutorul dat justiţiei, cercetarea abuzivă, infracţiunile de corupţie, delapidarea, abuzul în serviciu, conflictul de interese, deturnarea de fonduri, falsul intelectual şi informatic, neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă, părăsirea locului accidentului, constituirea unui grup infracţional organizat, pornografia infantilă, infracţiunile contra securităţii naţionale, cele de genocid, contra umanităţii şi de război.

De asemenea, nu beneficiază de aceste prevederi cei care au săvârşit infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 10 ani sau mai mare.

Graţierea nu se aplică celor care nu au început executarea pedepsei închisorii sau a măsurii educative privative de libertate deoarece s-au sustras de la executarea acestora, precum şi celor care au început executarea dar ulterior s-au sustras.

Persoanele graţiate care în decurs de trei ani săvârşesc cu intenţie o infracţiune vor executa, pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracţiune şi pedeapsa sau restul de pedeapasă rămas neexecutat.

Close
Închide
  Close