Mergi direct la conținut »
Proiectul privind limitarea conținutului de acizi grași trans-nesaturați în alimente, adoptat de Senat
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Proiectul privind limitarea conținutului de acizi grași trans-nesaturați în alimente, adoptat de Senat

Proiectul privind limitarea conținutului de acizi grași trans-nesaturați în alimente, adoptat de Senat

Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă de limitare a conținutului de acizi grași trans-nesaturați în alimente, responsabili de bolile cardiovasculare, dar și accidente vascular cerebrale, diabet zaharat, obezitate, neoplazii și Alzheimer. Proiectul merge la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

De Valentina Postelnicu,

Inițiativa aparține senatorului USR Adrian Wiener, de profesie medic. El atrage atenția că acești acizi dăunători sănătății se găsesc în popcorn-ul pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi prembalate, margarine, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane sau chipsuri.

Proiectul de lege a fost aprobat de senatori cu 92 de voturi favorabile.

”Efectul legii va fi, probabil, scăderea mortalităţii cardiovasculare în România (…) Vorbim de 2500-3000 de vieţi anual”, a spus senatorul USR Adrian Weiner, iniţiatorul proiectului de lege.

Pottrivit proiectului, operatorii din sectorul alimentar vor fi obligaţi ca limiteze conţinutul de acizi graşi trans-nesaturaţi (AGTN) la 2 grame/100 de grame de ulei sau de grăsime din conţinutul acestora şi să eticheteze produsele care conţin AGTN.

Potrivit proiectului, acizii grași trans-nestaurați (AGTN) au ca principală sursă de proveniență uleiurile parțial hidrogenate folosite în industria alimentară.

Aceste uleiuri se găsesc în principal în produsele alimentare procesate, contribuind la o textură și consistență mai dezirabilă a acestora, prezervarea proprietăților la încălziri repetate și prelungind timpul de valabilitate. Exemple de produse în care se regăsesc AGTN: popcorn pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi prembalate, margarine, produse preparate termic prin prăjire, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane, chipsuri, uleiuri vegetale solidificate tehnologic”, scrie senatorul USR.

Ce alimente vor fi vizate: Popcornul pentru microunde, cremele tartinabile, biscuiţii, torturile preambalate, margarinele, produsele preparate termic prin prăjire, supele (inclusiv concentrate la plic), sosurile

El menționează că, deși nu este popularizată informația, există un larg consens științific referitor la riscurile majore asupra sănătății publice generate de consumul în cantități mari de AGTN.

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină
Recomandări

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină

 

Implementarea limitării conţinutului de AGTN se va face obligatoriu, pentru toţi operatorii din sectorul alimentar, în termen de 1 an de la intrarea în vigoare a proiectului de lege, iar etichetarea produselor alimentarea destinate consumatorului final devine obligatorie pentru operatorii din sectorul alimentar, în termen de 6 luni de la adoptarea legii.

Se exclud din domeniul de aplicare a prezentei legi produsele alimentare care conţin, în mod natural, acizi graşi trans-nesaturaţi în grăsimi animale, potrivit iniţiativei legislative.

Popcornul pentru microunde, cremele tartinabile, biscuiţii, torturile preambalate, margarinele, produsele preparate termic prin prăjire, supele (inclusiv concentrate la plic), sosurile, cerealele preambalate, napolitanele, chipsurile, uleiurile vegetale solidificate tehnologic şi produsele care se găsesc, în special, pe piaţa din Europa de Est şi de Sud-Est au un conţinut crescut (chiar 40-50%) de AGTN, susţine senatorul USR Adrian Wiener, invocând studii şi rapoarte privitoare la tipurile de alimente din UE, potrivit expunerii de motive.

Prima țară care pare să fi scăpat de coronavirus. Toţi cetăţenii s-au vindecat
Recomandări

Prima țară care pare să fi scăpat de coronavirus. Toţi cetăţenii s-au vindecat

 

“Aportul caloric zilnic >2% provenit din AGTN creşte riscul de deces prin boală cardiovasculară cu 20-32%, mai mult decât orice alt macro-nutrient. De asemenea, AGTN cresc riscul de accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, neoplazii şi boală Alzheimer. În 2010 se considera că doar AGTN alimentari sunt responsabili de 50.000 de decese anual în Europa”, potrivit sursei citare.

Citește și: Cât de periculoși sunt micii pe care îi găsim pe piață? Sunt plini de E-uri și conțin peste 50% din doza zilnică recomandată de sare

Close
Închide
  Close