Mergi direct la conținut »
Propaganda rusă de pe Facebook a ajuns la 126 de milioane de americani. ”Fabrica de trolli” din Sankt Petersburg, finanțată de ”bucătarul lui Putin”
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > Propaganda rusă de pe Facebook a ajuns la 126 de milioane de americani. ”Fabrica de trolli” din Sankt Petersburg, finanțată de ”bucătarul lui Putin”

Propaganda rusă de pe Facebook a ajuns la 126 de milioane de americani. ”Fabrica de trolli” din Sankt Petersburg, finanțată de ”bucătarul lui Putin”

Propagandiștii ruși de pe Facebook au scris 80.000 de comentarii într-o perioadă de doi ani pentru a influența politica și alegerile prezidențiale din SUA, iar 126 de milioane de americani au vizionat aceste postări, scrie Reuters.

De Daniel Ionașcu,

Numărul este de 12 ori mai mare față de estimarea anterioară a Facebook. Reamintim, gigantul social media a anunțat recent că a suspendat câteva sute de conturi și că 10 milioane de americani au fost expuși propagandei ruse efectuate prin intermediul platformei sale.

Conform depozițiilor lui Colin Stretch, avocatul general al Facebook, cele 80.000 de postări reprezentau o mică fracțiune din totalul postărilor de pe platforma socială și erau egale cu una la 23.000.

Pe de altă parte, tot el recunoaște că acestea încălcau normele Facebook și orice activitate susținută printr-un cont fals este interzisă.

”Fabrica de trolli”, finanțată de ”bucătarul lui Putin”

Postările rușilor vin de la așa-numita ”fabrică de trolli” din Sankt Petersburg, unde sute de angajați postează zilnic mii de comentarii pro-Kremlin pe rețelele sociale occidentale sau forumurile ziarelor.

Acoperirea oficială pentru această activitate o constituie firma Internet Research Agency, care este finanțată de către oligarhul rus Yevgeny Prigozhin, supranumit ”bucătarul lui Putin”, după cum arăta acum două săptămâni CNN.

Congresul SUA investighează implicarea Rusiei în alegeri

Revelațiile vin în contextul în care Congresul american investighează implicarea Rusiei în alegerile parlamentare de anul trecut prin intermediul Facebook, Google și Twitter.

Un bărbat s-a îndrăgostit de o prostituată. Ce gest nebunesc a făcut când a văzut-o într-o mașină cu un client
Recomandări

Un bărbat s-a îndrăgostit de o prostituată. Ce gest nebunesc a făcut când a văzut-o într-o mașină cu un client

Separat, Twitter a anunțat că a găsit 2.752 conturi legate de operațiunea rusă, mult mai mult față de cele 201 cât a raportat de curând.

”Manipularea alegerilor de către actori străini sofisticați sprijiniți de alte state este o nouă provocare pentru noi, una pe care suntem determinați să o combatem”, se arată în depoziția Twitter.

Google, o unitate a holdingului Alphabet, a anunțat că 4.700 de dolari au fost cheltuiți pe reclame politice de către ruși în campania din 2016. Gigantul a mai anunțat că va construi o bază de date cu reclame electorale.

Primele arestări în investigația procuraturii americane

Kremlinul neagă orice implicare, însă procurorul special Robert Mueller, care anchetează implicarea Rusiei în alegeri l-a inculpat luni pe Paul Manafort, fostul șef de campanie al lui Donald Trump, pentru complot împotriva SUA.

În anchetă este vizat și Rick Gates, un asociat al lui Manafort.

În vârstă de 68 de ani, Paul Manafort a condus campania lui Donald Trump până în august 2016, când a fost constrâns să demisioneze în special în urma unor dezvăluiri privind legăturile sale cu oligarhi ucraineni proruși.

Manafort s-a predat ieri FBI.

 
 
Close
Închide
  Close