Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

UPDATE. Război de stradă între jandarmi și huligani, în Piața Victoriei. 452 de persoane rănite / VIDEO&FOTO

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Sâmbătă, 11 august 2018, 08:43

Război de stradă între jandarmi și huligani, în Piața Victoriei. Violența a întrecut orice limită. Sute de răniți, arme furate. 

Ad placeholder

Fotografii: Libertatea / Vlad Chirea, Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 8:40. Bilanțul persoanelor rănite în violențele din Piața Victoriei a ajuns la 452. Dintre acestea, peste 60 au ajuns la spital. Printre oamenii atacate cu gaze lacrimogene și fugărite de jandarmi se numără și actorii Marius Manole și Istvan Teglas.

UPDATE 01:35. După miezul nopții, situația s-a calmat în Piața Victoriei, după cel mai violent miting al ultimilor ani. Intervenția în forță a jandarmeriei a împins oamenii pe străzile laterale. Totuși, în centru au mai rămas câțiva oameni. Protestatarii ”înarmați” cu mânuși de plastic și saci au strâns gunoaiele din Piața Victoriei.

UPDATE 01:30. Prin mulţimea de oameni adunaţi vineri seara în Piaţa Victoriei s-au numărat şi câţiva actori. Aceştia au căzut însă victime ale reacţiei jandarmilor, care i-au fugărit pe străzi şi i-au gazat cu lacrimogene.

Un video postat de actorul Istvan Teglas îl arată pe acesta fugind pe o stradă din apropierea clădirii Guvernului. În cele aproape 40 de secunde se aud protestatarii huiduind, dar şi pocniturile grenadelor lacrimogene. „Astea sunt altceva, astea sunt fumigene”, se aude o voce.

Ad placeholder
COVID-19 vs gripa din 1919 în New York. Numărul de decese din primele luni de pandemiei este mai mare decât acum 100 de ani
Recomandări
COVID-19 vs gripa din 1919 în New York. Numărul de decese din primele luni de pandemiei este mai mare decât acum 100 de ani
 

UPDATE 01:20. Câteva sute de persoane s-au întors în Piaţa Victoriei, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce participanţii la protest au fost dispersaţi de jandarmi cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.

Jandarmii au format un dispozitiv în jurul Pieţei Victoria, iar protestatarii rămaşi s-au adunat la intrările pe principalele bulevarde. Oamenii spun că nu vor să părăsească piaţa şi că nu sunt violenţi, acuzând intervenţia în forţă a jandarmilor. În jurul Piaţa Victoriei şi în jurul acesteia se află în continuare importante forţe de ordine, inclusiv jandarmi călare.

UPDATE 01:15. Situația actuală, în dinamică: 440 de intervenții pentru acordare asistență medicală la față locului (24 jandarmi), în urmă cărora 65 de persoane au fost transportate la spital (9 jandarmi).

Ad placeholder
Experimentul unui bucureștean: a mers cu bicicleta pe pista inaugurată noaptea de primarul Băluță și a dat peste vânzători ambulanți și mașini parcate
Recomandări
Experimentul unui bucureștean: a mers cu bicicleta pe pista inaugurată noaptea de primarul Băluță și a dat peste vânzători ambulanți și mașini parcate
 

UPDATE 01:10. Jandarmeria a sesizat parchetul în cazul armelor furate de la jandarmi de către protestatari.

Totodată, Structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost mobilizate pentru identificarea persoanelor care au sustras armele individuale ale celor doi jandarmi care au fost loviţi cu bestialitate de mai multe persoane în Piaţa Victoriei, informează Jandarmeria Română.

„În acest moment sunt analizate imaginile care surprind momentul respectiv pentru identificarea acelor persoane. Cazul va fi preluat de Parchetul competent. Facem apel la toţi cetăţenii care au informaţii să anunţe Poliţia Română”, mai precizează sursa citată.

UPDATE 00:57. Ce a rămas în urma măcelului de la Piața Victoriei. Huliganii au dat foc arbuștilor ornamentali de pe Bulevardul Titulescu, la ieșirea din Pasajul Victoriei, iar jandarmii au stins incendiul cu ajutorul tunurilor cu apă. Peisajul rămas în urmă este dezolant. Sunt practic scene de război, cu mobiler stradal devastat și obiecte abanadonate, aruncate peste tot pe jos.

Ad placeholder
Britanicul care și-a făcut singur o cabană într-un sat uitat din Transilvania: “Vecinii mei sunt atât de buni!
Recomandări
Britanicul care și-a făcut singur o cabană într-un sat uitat din Transilvania: “Vecinii mei sunt atât de buni!
 

UPDATE 00:30. Fotoreporterul Libertatea a surprins, de pe una dintre clădirile din piață, o serie de imagini dintr-unul dintre cele mai violente momente ale mitingului din 10 august.

UPDATE 00:25. Un protestatar din Piața Victori a fost lovit în picior de o grenadă a Jandarmeriei Române. Piciorul bărbatului a fost efectiv găurit, iar după gravitatea rănii, grenada conținea, cel mai probabil, explozibil.

În alte imagini video postate pe Facebook se vede cum un protestatar este lovit în repetate rânduri cu un baston peste cap de către un jandarm, deși protestatarul s-a culcat la pământ, nu a făcut niciun gest amenințător și era fără apărare.

UPDATE 00:20. Un protestatar care mergea, cu mâinile ridicate, pe o stradă din apropierea Pieței Victoria, este bătut cu bastonul de un jandarm, care îl lovește pe spate și în cap, apoi un alt jandar dă cu piciorul îl el.

Ad placeholder

UPDATE 23:40. Un foc de mari dimensiuni a cuprins mijlocul bulevardului Banu Manta. Ard ghivecele cu brazi decorativi, iar huliganii alimentează focul cu diferite obiecte pe care le aruncă în flăcări.

UPDATE. Război de stradă între jandarmi și huligani, în Piața Victoriei. 452 de persoane rănite / VIDEO&FOTO

UPDATE 23:40. Protestatarii din curtea muzeului Antipa au spart mai multe geamuri și uși și au pătruns în interior.

UPDATE 23:30. Președintele României, Klaus Iohannis, a cerut de urgență explicații de la ministrul de Interne. ”Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei”

UPDATE 23:26. Două arme de foc, aflate în dotarea jandarmeriei, au fost furate. Totul s-a întâmplat în preajma unui magazin din zona Victoriei, unde mai mulți oameni au sunat la 112, după ce s-au baricadat în interior. La fața locului au fost trimiși mai mulți jandarmi. Confruntările dintre aceștia și huligani au izbucnit cu și mai multă violență, iar jandarmii s-au baricadat, al rândul lor, în interiorul magazinului. În acele momente, huliganii au reușit să fure două arme de foc.

Ad placeholder

Surse din jandarmerie confirmă furtul armelor de foc.

UPDATE 23:24. Jandarmeria a emis o „Alertă roșie” de risc. Pe Bulevardul Aviatorilor, scutierii intervin în forță.

UPDATE 23:18. Jandarmii continuă să înainteze și să folosească atât gazele lacrimogene, cât și tunul cu apă. Mii de protestatari s-au refugiat către Muzeul Antipa.

Câțiva alți protestatari s-au refugiat într-un autovehicul al cărui prabriz a fost spart.

UPDATE 23:10. Violențe generalizate în Piața Victoriei. Jandarmii au pus tunul cu apă pe protestatari, care aruncă, la rândul lor, cu sticle și bolovani în forțele de ordine.

UPDATE 23:10. Violențe generalizate în Piața Victoriei. Jandarmii au pus tunul cu apă pe protestatari, care aruncă, la rândul lor, cu sticle și bolovani în forțele de ordine.

Oamenii care au protestat pașnic încearcă să se retragă cât mai repede din zona cu violențe și îi ajută și pe cei cărora li s-a făcut rău să ajungă într-o zonă sigură.

Ad placeholder

UPDATE 23:05. Un cordon format din zeci de jandarmi s-au infiltrat între protestatari. Într-o altă zonă din Piața Victoriei, au reizbucnit violențele între protestatari și forțele de ordine, care folosec din abundență gaze lacrimogene.

Doi jandarmi, unul dintre ei fiind o femeie, au nimerit în mijlocul protestatarilor. Unii dintre aceștia încearcă să-i apere de furia altor protestatari mascați, care îi lovesc pe cei doi cu pumnii, cu picioarele și cu diferite obiecte.

Până la ora 23:00, 247 persoane au fost asistate la fața locului, dintre care 9 jandarmi. Dintre aceste 16 persoane au fost transportate la spital, dintre care 4 jandarmi.

UPDATE 22.30 Protestatarii au fost lăsați să se apropie mai mult de sediul Guvernului. Toate bulevardele laterale din zona Guvernului sunt blocate și pline de oameni care continuă să vină în Piața Victoriei.

Totodată, un tun cu apă a fost adus în fața Guvernului.

Ad placeholder

 

 

 

UPDATE 22.20 În Piața Victoriei s-au aprins torțe iar gazele lacrimogene sunt dispersate în continuare de jandarmi.

UPDATE. Război de stradă între jandarmi și huligani, în Piața Victoriei. 452 de persoane rănite / VIDEO&FOTO

UPDATE. Război de stradă între jandarmi și huligani, în Piața Victoriei. 452 de persoane rănite / VIDEO&FOTO

UPDATE ora 22.00: S-au făcut somațiile legale și se va interveni pentru restabilirea ordinii publice. Cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute, transmite, oficial, Jandarmeria.

UPDATE ora 21.50: Circulația este blocată în acest moment pe Bulevardul Lascăr Catargiu. Sute de manifestanți cu steaguri, pancarde și vuvuzele se îndreaptă către protestul Diasporei din Piața Victoriei.

UPDATE 21.00: Protestatarii au apins luminile telefoanelor mobile, într-un gest similar cu cel din februarie 2017.

UPDATE 20.50: Un bărbat a aruncat în jandarmi cu unul dintre gardurile metalice folosite inițial pentru delimitarea perimetrului de către forțele de ordine.

 

UPDATE 20.40: Jandarmii continuă să folosească gazele lacrimogene împotriva protestatarilor.

Foto: Vlad Chirea

UPDATE 20.35: Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei a declarat că din rândul protestatarilor se aruncă cu borduri și pavaj, precum și cu bare metalice spre forțele de ordine. Acesta este motivul pentru care jandarmii au apelat la forță pentru a dispersa mulțimea.

Ad placeholder

Reprezentantul Jandarmeriei a mai spus că protestatarii pașnici din piață sunt folosiți pe post de ”scut” de către cei violenți care stau în rândurile doi și chiar trei și aruncă cu obiecte înspre forțele de odine punând astfel în pericol siguranța tuturor celor prezenți în piață.

”Nu ne dorim o intervenție în forță, dar în cazul în care nu se vor opri aceste acte și va fi pusă în pericol siguranța publică, nu vom ezita să folosim toate mijloacele pe care le avem în dotare”, a concluzionat Enache.

UPDATE 20.27: Jandarmii au folosit tunul cu apă adus în piață pentru a dispera protestatarii.

De asemenea, trupele de intervenție specială au început să strângă rândurile, încercând să adune mulțimea pe o suprafață mai mică.

UPDATE 20.20: Numărul persoanelor care au avut nevoie de îngrijiri medicale, vineri seara, a ajuns la 114. Dintre aceștia, șase victime au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale, dar niciuna nu este în stare gravă.

UPDATE 20.05: Tensiunea escaladează în Piața Victoriei. Protestatarii încep să arunce cu diverse obiecte în jandarmi, unul dintre ei inclusiv cu un gard de fier.

UPDATE 19.15: Numărul persoanelor expuse la gaze lacrimogene, care au solicitat îngrijire medicală, a ajuns la 80.

Totodată, un bărbat îmbrăcat în cămașă națională și purtând un tricolor înfășurat pe braț și-a pus pe față o mască de gaze, pentru a se proteja de eventualele riposte cu gaze lacrimogene ale jandarmilor.

UPDATE 18.45: Au reizbucnit violențele în Piața Victoriei. Protestatarii au început să dea cu sticle de plastic în jandarmi pentru a le distrage atenția și a reușit să rupă gardurile.

Jandarmii au intervenit din nou cu forțele speciale și au adus în piață mașini blindată cu tunuri de apă. De asemenea, mai multe dube de jandarmi au fost amplasate în dreptul gardurilor între Palatul Victoria și mulțimea de protestatari.

Până acum mai mulți jandarmi au primit flori de la protestatari, în semn de pace.

UPDATE 18.20: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a declarat vineri, la Antena 3, că jandarmii discută în permanență cu protestatarii din Piaţa Victoriei, cu scopul de a-i determina să nu mai arunce cu diverse obiecte către forţele de ordine. Cu toate acestea, Enache a menţionat că jandarmii au fost obligaţi să folosească spray-urile din dotare în momentul în care a fost rupt gardul de protecţie.

UPDATE 18.05:

O femeie aflată în scaun cu rotile strânge obiectele cu care protestatarii au aruncat în jandarmi.

Foto: Dumitru Angelescu

Între timp, încă o persoană a fost reținută și băgată într-o mașină a Jandarmeriei.

Foto: Vlad Chirea

UPDATE 18.00: ISU București – Ilfov a transmis că bilanțul la ora 17.30 arăta că echipajele de prim ajutor au acordat îngrijiri medicale unui număr de 36 persoane, dintre care doar două persoane au dorit transportul la spital.

Printre persoane se numără și doi jandarmi, unul cu suspiciune de fractură la degetul mâinii drepte (transportat la spital) si unul cu escoriatii membru superior (a refuzat transportul la spital).

Cele mai frecvente acuze ale persoanelor care au fost în grija pompierilor smurd au fost lipotimiile si iritatii ale ochilor sau iritatii de cai aeriene.

UPDATE 17.55: Incidentele continuă în Piața Victoriei, unde mai multe garduri au fost smulse de protestatari. O femeie a căzut pe asfalt, iar un bărbat este vizibil afectat de gazele lacrimogene folosite de jandarmi.

Foto: Dumitru Angelescu

UPDATE 17.25: Numărul persoanelor care au necesitat îngrijiri medicale în Piața Victoriei a ajuns la 24. Dintre aceștia, unul este jandarm, iar restul protestatari.

”Toate aceste persoane au necesitat îngrijiri deoarece au fost expuse, în diferite grade, la gazele lacrimogene”, a explicat Bogdan Oprița.

Niciunul dintre răniți nu a fost transportat la spital, primind îngrijiri la fața locului.

UPDATE 17.15: O persoană a fost reținută de forțele de ordine, după ce s-a îmbrâncit cu jandarmii.

UPDATE 16.39: Cinci protestatari expuși la gaze lacrimogene au fost transportați la echipejele de prim ajutor ale SMURD, instalate în zona Pieței  Victoriei. Dintre aceștia, doi au fost evaluați, iar ceilalți trei au refuzat investigațiile medicale.

”O singură persoană se află în prezent la ambulanță”, a declarat Bogdan Oprița, coordonator SMURD București.


Trupele speciale de intervenție fac zid în jurul guvernului pentru a opri protestatarii să intre în curtea Palatului Victoria.

În timpul busculadei, un protestatar ar fi fost rănit.

Foto: Vlad Chirea

De asemenea, mai multe persoane care au avut de suferit din cauza gazelor lacrimogene primesc îngrijiri medicale de la echipajele de ambulanță prezente în piață. La această oră o persoană este transportată pe targă către o mașină SMURD pentru îngrijira de victime multiple.

Mulțimea din Piața Victoriei a blocat bulevardul Kiseleff.

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața Victoriei. Primii români au ajuns în Piața Victoriei încă de joi, pentru a-și manifesta dezaprobarea față de conducerea PSD și Guvernul Viorica Dăncilă. Românii de afară cred că țara a ajuns în pragul colapsului și au datoria, chiar și pentru o zi, să fie alături de frații lor rămași acasă, care nu au avut posibilitatea sau curajul să-și facă o viață decentă în Europa sau în lume, departe de cei dragi.


LIVE TEXT/ Mitingul diasporei, în Piața Victoriei. Românii din străinătate se adună la București / FOTO


 

Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
Ce au descoperit anchetatorii în sângele lui Emi Pian. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. Răsturnare de situație!
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce au descoperit anchetatorii în sângele lui Emi Pian. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. Răsturnare de situație!
Horoscop 14 august 2020. Săgetătorii se pot simți neglijați, cel puțin, de prieteni, protectori sau rude
HOROSCOP
Horoscop 14 august 2020. Săgetătorii se pot simți neglijați, cel puțin, de prieteni, protectori sau rude
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close