Mergi direct la conținut »
UPDATE: Schimbări majore în Guvern. Fifor, instalat definitiv la Interne | Ana Birchall e înlocuită la Justiție cu Dana Gîrbovan
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE: Schimbări majore în Guvern. Fifor, instalat definitiv la Interne | Ana Birchall e înlocuită la Justiție cu Dana Gîrbovan

UPDATE: Schimbări majore în Guvern. Fifor, instalat definitiv la Interne | Ana Birchall e înlocuită la Justiție cu Dana Gîrbovan

Liderii PSD s-au reunit, vineri, într-o ședință a Comitetului Executiv, în care pregătesc congresul de sâmbătă, unde va fi validată candidatura Vioricăi Dăncilă la prezidențiale. Totodată, liderii social-democrați au desemnat candidații pentru posturile vacante din Guvern. Astfel, Dana Gîrbovan este propusă pentru portofoliul Justiției, Mihai Fifor rămâne ministru plin la Interne, iar Birchall redevine vicepremier.

De Ștefan Pană,

UPDATE 14.55 Comitetul Executiv al PSD a aprobat propunerile pe care premierul Viorica Dăncilă le va face președintelui Iohannis pentru completarea posturilor vacante în Guvern, ocazie cu care au avut loc și câteva transferuri ale unor miniștri de pe un portofoliu pe altul.

Mihai Fifor, actualmente vicepremier pentru Parteneriatele Strategice ale României și ministru interimar al Internelor, va prelua MAI ca ministru plin.

Postul său de vicepremier va fi preluat de către Ana Birchall, care a mai deținut acest post înainte de a fi numită ministru al Justiției. Locul lui Birchall de la MJ va fi preluat de către judecătoarea Dana Gîrbovan.

Postul de ministru al Educației, rămas vacant după demiterea Ecaterinei Andronescu de către premier, va fi ocupat de către senatorul Șerban Valeca, care a ocupat funcția de ministru al Cercetării în guvernele conduse de Adrian Năstase și Sorin Grindeanu. Postul de vicepremier pe probleme economice ocupat anterior de Viorel Ștefan va fi preluat de către deputatul Iulian Iancu.

UPDATE 14.36 Conducerea social-democraților a decis ca judecătoarea Dana Gârbovan să preia conducerea Ministerului Justiției. Actualul ministru, Ana Birchall, va prelua portofoliul de vicepremier deținut anterior, de coordonare a Parteneriatelor Strategice ale României

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini
Recomandări

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini

 

În acest moment, sunt trei nume luate în calcul pentru portofoliul Educației: Florian Lixandru, Radu Szekely și Ioana Neacșu.

Potrivit unor surse politice, cele mai mari șanse le are Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației. El este susținut de premierul Viorica Dăncilă.

Un alt nume propus a fost cel al inspectorului școlar Ioana Neacșu, din cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Ea ar fi susținută în această poziție de Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, însă șansele ei sunt reduse.

Al treilea nume este cel al lui Radu Szekely, fondatorul Școlii Finlandeze din Sibiu și fost consilier al Ecaterinei Andronescu.

Mandatul de la Educație a fost vacantat în urma demiterii Ecaterinei Andronescu, după ce aceasta a făcut declarații controversate în cazul Caracal.

Liderii PSD ar urma să decidă și numele noului ministru al Internelor. Premierul Viorica Dăncilă îl susține în această funcție pe Mihai Fifor, cel care deține și interimatul funcției. Este, până în acest moment, singura propunere.

Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic
Recomandări

Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic

 

Pregătiri pentru candidatura lui Dăncilă

Un alt subiect de discuție al social-democraților este congresul de sâmbătă, de la Parlament. Atunci, delegații partidului vor valida candidatura Vioricăi Dăncilă la Palatul Cotroceni.

Ea a fost propusă de Biroul Politic Național la finalul lunii iulie. Atunci, doar liderul PSD, Olt Paul Stănescu, și liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, s-au opus candidaturii șefului lor.

Înaintea ședinței de vineri a PSD, Paul Stănescu a anunțat însă că o va vota pe Viorica Dăncilă la congres și va face campanie pentru ea în județul Olt.

FOTO: Eli Driu

Close
Închide
  Close