Ministerul Industriei si Energiei a decis oprirea alimentarii cu energie termica a societatilor rau-platnice si micsorarea cantitatii de gaze la combinatele chimice. Totodata a decis si marirea cantitatii din productia interna pentru a face fata alimentarii populatiei. Ministrul Dan Ioan Popescu spune ca, incepand de ieri (luni), orele 6.00 dimineata, populatia are caldura si gaze la parametri normali.
„In acest sfarsit de saptamana, problemele au aparut si din cauza faptului ca s-a trecut la alimentarea populatiei numai din reteaua nationala de gaze, deci nu ar trebui sa mai existe probleme”.
„Ministerul raspunde de asigurarea transportului catre distribuitorii locali. Faptul ca in anumite blocuri exista o presiune mica sau lipseste in totalitate nu este vina decat a administratiei locale”, a spus ministrul Dan Ioan Popescu, precizand ca anumite orase au un consum de gaze mai mare decat era programat. Este vorba, printre altele, de Satu Mare, Baia Mare, Sibiu si Bucuresti.
Potrivit cifrelor prezentate de ministru, la nivelul unei zile, productia interna de gaze este de 50 milioane metri cubi, la care se adauga si importul celor 15-17 milioane mc din Rusia.
Din totalul productiei interne, aproximativ 64 la suta din cantitate merge in zona spitalelor, scolilor si gradinitelor. In opinia ministrului, la slaba alimentare cu gaze au contribuit din plin si temperaturile scazute din ultimele patru zile, atat in Romania, cat si in Rusia si Ucraina.
In ceea ce priveste Ucraina, aceasta nici nu a mai respectat normele privind livrarile din cantitatea contractata, fapt ce a contribuit la problemele aparute care au determinat necazuri in importul de gaz.
Dan Ioan Popescu a reclamat si faptul ca nu au fost facute investitii in sistemul energetic si ca „unele cazane sunt dincolo de limita de existenta normala. Din 1950-1960 acestea nu au suferit nici o reparatie”.
Stocul existent, ieri, la gaze, era de 1,174 miliarde mc, dar ministrul Dan Ioan Popescu spera ca pana la sfarsitul lunii martie 2002 sa nu mai fie probleme.
Birourile din Bucuresti, incalzite cu aeroterme.
Lipsa caldurii din case nu a trecut neobservata nici la sediul central al PSD din Capitala. Ieri, in cladirea din sos. Kiseleff, toate caloriferele erau reci gheata, iar salile in care erau angajatii si chiar membrii PSD reuniti in sedinta, se incalzeau la cateva aeroterme.
Intrebat daca sediul PSD este unul din raii-platnici caruia i s-a oprit alimentarea cu gaze, ministrul industriilor, Dan Ioan Popescu, a spus ca ii intelege pe colegii sai, dar nu are ce sa le faca, deoarece incalzirea sediului se face cu pacura si au existat „disfunctionalitati in aprovizionare”. La scurt timp dupa aceasta, o masina a Petrom cerea aprobare sa intre in curtea PSD.