Mergi direct la conținut »
(Publicitate) 10 provocări ale meseriei de contabil
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

(Publicitate) 10 provocări ale meseriei de contabil

Experiența unui contabil bun aduce un plus de siguranță financiară pentru orice firmă. În afară de obligația depunerii declarațiilor fiscale la timp, sfaturile contabilului sunt de un real folos în administrarea afacerii. Din fericire, pentru întocmirea documentației financiare a unei firme există un întreg instrumentar care te ajută să câștigi timp și energie. Prin aplicația Stare D112 poți urmări online dacă Agenția Națională de Administrare Fiscală a primit declarațiile pe care le-ai depus în ultimele trei luni. Cariera ta în contabilitate și bunul nume pe care ți-l creezi depind de cât de mult investești în dezvoltarea personală. În cele ce urmează, îți prezentăm 10 provocări pe care ar trebui să le depășești în calitate de contabil.

Activitatea este, în mare parte, aceeași

Meseria de contabil nu este printre cele mai spectaculoase din lume. Pot exista perioade în care vei repeta pentru o vreme aceleași activități zilnic. Așadar, înarmează-te cu răbdare pentru a putea parcurge același tip de documente cu același traseu de câte ori este nevoie.

Lucrul peste program

Indiferent că ești freelancer sau angajat al unei firme de specialitate, nu te aștepta la un program normal, de 8 ore pe zi. Cel puțin, nu în perioada depunerii declarațiilor fiscale. Mulțimea de documente pe care le vei avea de completat te va face să contorizezi multe ore peste program.

Competitivitate

Concurența în domeniul contabilității este acerbă. Dacă vrei să evoluezi și să-ți menții o cotă decentă în piață, nu ai voie să te plafonezi. Contractele pe care le onorezi nu sunt garantate, iar relația cu partenerii cărora le administrezi afacerile din punct de vedere fiscal depinde în mare măsură de randamentul pe care îl oferi. Altminteri, concurenții sunt mulți, capabili și pregătiți să te înlocuiască.

Presiune

Documentele pe care le înregistrezi sunt de o importanță majoră pentru activitatea clientului pe care îl reprezinți. Indiferent cât de puțin timp ai avut pentru a le completa, cât de obosit ai fi, calculele trebuie să fie perfecte. Concentrarea în condiții de oboseală și stres este un imperativ al meseriei de contabil.

Un medic legist a avut şocul vieţii: „E halucinant ce s-a întâmplat la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc”
Recomandări
Un medic legist a avut şocul vieţii: „E halucinant ce s-a întâmplat la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc”
 

Dezvoltarea profesională nu se încheie niciodată

Studiile de contabilitate nu se încheie cu școala de profil pe care ai absolvit-o. Formarea profesională este un proces continuu, atât din punct de vedere al cursurilor de specializare, cât și al legislației în domeniu și al softurilor care se dezvoltă pe zi ce trece și cu care trebuie să te pui la punct.

Termenele limită nu sunt negociabile

În relația cu autoritățile fiscale nu există scuze pentru întârziere. Fiecare termen depășit este pasibil de amenzi sau alte acțiuni punitive dăunătoare pentru orice afacere. Așadar, dacă ești genul de persoană căreia îi place să amâne îndeplinirea unei sarcini până în ultima clipă, renunță la acest obicei dăunător pentru cariera ta de contabil.

Interacțiunea cu clienții

Randamentul tău, contabil fiind, se bazează foarte mult pe relația pe care o dezvolți cu clienții. Uneori poți fi pus în situația de a oferi sfaturi bune pe care aceștia nu le înțeleg sau pur și simplu le ignoră, punându-și în pericol propria afacere. În acest caz, trebuie să te împaci cu ideea că rolul tău este consultativ, iar decizia este a clientului. Chiar dacă sfatul tău era bun și a fost ignorat, trebuie să fii la dispoziția clientului, ajutându-l să treacă peste acest impas de care tu nu ești responsabil.

Ce se întâmplă în lume în era COVID. Grecii cântă prohodul tavernelor, legătura dintre canabis și economia SUA și de ce s-au încăierat virusologii germani
Recomandări
Ce se întâmplă în lume în era COVID. Grecii cântă prohodul tavernelor, legătura dintre canabis și economia SUA și de ce s-au încăierat virusologii germani
 

Asigură siguranța datelor clienților

Într-o epocă a informațiilor, datele cu care lucrezi sunt deosebit de importante pentru cei pe care îi reprezinți. Specificul contabil al activității tale te poate transforma ușor într-o potențială victimă a atacurilor cibernetice, cunoscut fiind apetitul hackerilor pentru informațiile privind conturi bancare, cărți de credit sau alte detalii financiare. Astfel, siguranța datelor pe care ți le furnizează clientul trebuie să fie garantată.

Ține pasul cu tehnologia

Teama înlocuirii resurselor umane cu inteligența artificială nu ocolește nici meseria de contabil. În piață sunt din ce în ce mai multe softuri care tind să elimine factorul uman în ceea ce privește contabilitatea firmei. Pune-te la punct cu tehnologia și dovedește că inteligența persoanei este superioară celei artificiale, cel puțin în cazul datelor contabile.

Îngrijorător! Ce s-a întâmplat cu 16 femei care au născut după ce au fost testate pozitiv cu COVID-19
Recomandări
Îngrijorător! Ce s-a întâmplat cu 16 femei care au născut după ce au fost testate pozitiv cu COVID-19
 

Depășește prejudecățile

Meseria de contabil nu este cea mai populară din lume. Iar asocierea unor colegi de breaslă cu scandalurile de corupție pe care le întâlnești în presă dăunează mult reputației. Schimbarea trebuie să vină din interior, iar exercitarea onorabilă a acestei profesii va aduce și o schimbare a mentalității oamenilor cu privire la contabili.

Industria contabilă oferă numeroase posibilități de creștere și dezvoltare în carieră. Locurile de muncă în domeniu sunt numeroase, de la baza piramidei până la vârf. Pentru a avea succes, trebuie să fii bine organizat, precis, meticulos și să treci peste provocările pe care ți le oferă această meserie.

Close
Închide
  Close