Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV. Pulsul închisorilor din România. Oficial, din rapoarte, deținuților le merge bine
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

EXCLUSIV. Pulsul închisorilor din România. Oficial, din rapoarte, deținuților le merge bine

Starea penitenciarelor este prezentată ca un cancer general de către inițiatorii celor două legi care au împărțit România în două, amnistiei și grațierii. Oficial, din rapoarte, deținuților le merge bine.

De Maria Apostol,

Legile amnistiției și grațierii au scos în stradă zeci de mii de români care blamează posibilitatea eliberării a peste 2.000 de infractori pentru că nu ar fi locuri în penitenciare. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a fost printre primii care au reclamat public condițiile improprii în care s-ar afla deținuții, cât și supraaglomerarea spațiilor de detenție.

„Am avut discuții cu reprezentanții penitenciarelor și cu asociațiile profesionale. Nu trebuie să negăm faptul că în acest moment gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor este foarte mare, în jur de 150%. Acești oameni, dacă au greșit, să-și ispășească pedeapsa, dar încercăm să cream niște condiții umane”, a spus acesta.

Pe hârtie, situația din penitenciare nu este la fel de dramatică pe cât este prezentată în discursurile politice.

Într-o adresă înaintată Administrației Penitenciarelor, oficialii recunosc, pentru început, că lucrările de reparații curente au reprezentant în anul 2016 față de anul 2015 o creștere de 203,92% pentru condițiile de detenție, cât și faptul că, în ultimii doi ani s-au dublat investițiile privind modernizarea penitenciarelor, de la 4 milioane de lei la 8 milioane de lei. Și încă o veste bună: ”Din statistica oficială a Consiliului Europei rezultă că sistemul penitenciar românesc se află mult sub rata incidenței suicidului la nivel European”, explică reprezentanții Administrației Penitenciarelor.

Cum a reușit Japonia să controleze epidemia de COVID fără carantină și testare în masă? Reușita este încă studiată de experții de la Tokyo
Recomandări

Cum a reușit Japonia să controleze epidemia de COVID fără carantină și testare în masă? Reușita este încă studiată de experții de la Tokyo

 

Declarații în opoziție cu cifrele

Aceștia mai admit că, începând cu anul 2012, sistemul penitenciar a accesat și implementat 22 de proiecte din fonduri externe nerambursabile al căror scop a vizat reintegrarea socială a persoanelor private de libertate și implicit diminuarea fenomenului de recidivă.

La data de 17.01.2017, se înregistra un efectiv de 27.559 de persoane custodiate raportat la 18.985 locuri de cazare, care este capacitatea legală de deținere, calculat la o suprafață de 4 metri pătrați alocați fiecărui deținut. Indicele de ocupare în aceste momente este de 145,16%, existând un deficit de 8.574 de locuri.

”Problemele cu care se confruntă sistemul penitenciar sunt cauzate, în principal, de supraaglomerare, deficit de personal, infrastructură învechită, uzură și exploatare îndelungată a spațiilor existente. În ceea ce privește un eventual act normativ care provește instituția grațierii, apreciem că acesta poate contribui atât la diminuarea fenomenului de supraaglomerare din sistemul penitenciar, cât și la îmbunătățirea condițiilor de detenție și reducerea cheltuielilor bugetare cu întreținerea deținuților”, vine în opoziție cu cifrele prezentate o clarificare finală a Administrației Penitenciarelor.

 

Close
Închide
  Close