Cuprins:
Metode de verificare a punctelor de penalizare
Conform OUG 195/2002, „titularul permisului de conducere are dreptul să obțină istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice în una din următoarele modalități:
- de pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române;
- de la orice structură de poliție rutieră”.
Prima variantă este metoda clasică, care presupune deplasarea la Poliție, depunerea unei cereri și revenirea pentru obținerea unui răspuns.
Cea mai simplă modalitate de a afla situația punctelor amendă este online
Cea mai simplă metodă prin care poți afla aceste informații este, începând de anul trecut, interogarea online a două portaluri care au acces la baza de date a poliției rutiere: hub.mai.gov.ro (unde, pentru obținerea datelor de logare este necesară o deplasare la poliție), fie pe ghiseul.ro (nu este nevoie de deplasare la autorități).
Astfel, cel mai simplu mod de a afla câte puncte de penalizare ai acumulat până în momentul interogarii este prin intermediul aplicației ghiseul.ro (pe telefonul mobil) sau direct, prin intermediul unui browser, de pe calculator.
Pentru a verifica punctele de penalizare prin ghiseul.ro, este necesară autentificarea sau crearea unui cont nou. Procesul de creare a contului este simplu și intuitiv. Sunt necesare datele din buletin, o adresă de email și un card bancar valid (serviciul este gratuit, dar înregistrarea necesită datele cardului). După finalizarea acestor pași, platforma va afișa informațiile despre punctele de penalizare acumulate.
Ce mai trebuie să știi
Amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor amendă aplicate.
Un punct-amenda reprezintă valoric 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului. În momentul de față, valoarea unui punct este de 165 lei.
Clasele de sancțiuni
- clasa I – două sau trei puncte-amendă;
- clasa a II-a – patru sau cinci puncte-amendă;
- clasa a III-a – de la șase la opt puncte-amendă;
- clasa a IV-a – de la nouă la 20 puncte-amendă;
- clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.
De asemenea, mai trebuie să știi că punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de șase luni de la data constatării contravenției.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro