Parada de Ziua Victoriei, la a 75-a ediție anuală, fusese deja amânată cu șase săptămâni pentru a limita pericolul de infectare cu noul coronavirus. Rusia se află pe locul trei în lume, cu 600.000 de infectări cu COVID-19, după SUA și Brazilia. În plus, din același motiv, mulți președinți de stat au refuzat invitația, astfel că parada a rămas exclusiv națională.
Marți, în Piața Roșie din Moscova au avut loc repetițiile pentru Ziua Victoriei, la care au participat veterani de război și pensionari, care au stat în izolare ultimele săptămâni pentru ca autoritățile să se asigure că există un pericol minim de transmitere a coronavirusului.
Pe de altă parte, Putin a fost acuzat în mai multe rânduri că minimalizează pericolul coronavirusului, iar ultima lui vizită în contextul sărbătoririi Zilei Victoriei a dat apă la moară criticilor.
Luni, Vladimir Putin a vizitat Catedrala Patriarhală cu hramul Învierii Domnului, un adevărat ”templu al Forțelor Armate ale Federației Ruse”. Dar nu a purtat mască de protecție, dorind să transmită cel mai probabil un mesaj de încurajare.
Nici miercuri, la parada de Ziua Victoriei, nu și-a pus masca.
Vladimir Putin a fost acuzat, încă de la începutul pandemiei, că minimalizează riscurile reprezentate de noul coronavirus
Putin vizează un nou mandat: „Trebuie să muncim, nu să căutăm succesori”
În ciuda pericolului evident și a regresului economic cu care se confruntă deja și Rusia ca efect al pandemiei, Putin a hotărât ca parada să se țină anul acesta – mai bine mai târziu decât niciodată, iar în spate ar sta rațiuni electorale, relatează Sky News.
Parada oferă un impuls patriotic, sperând să-i motiveze pe oameni, așteptați la urne în următoarele șapte zile.
Ruşii participă la un referendum în perioada 25 iunie -1 iulie pentru a se pronunța cu privire la schimbarea Constituției, inclusiv un amendament care i-ar permite lui Putin să candideze pentru încă două mandate de preşedinte. Actualul mandat al lui Vladimir Putin este valabil până în 2024.
Iar Vladimir Putin conduce deja Rusia de 20 de ani.
“Nu exclud posibilitatea de a candida, dacă va permite acest lucru Constituţia. Vom vedea. Încă nu am luat o decizie în ceea ce mă priveşte”, spunea Putin.
Iar dacă el nu va conduce Rusia în continuare, forțele politice se vor concentra mai puțin pe activitatea obștească și mai mult pentru căutarea unor ”succesori”.
“Dacă acest lucru nu se va întâmpla, apoi în vrei doi ani – şi ştiu asta din experienţa personală – ritmul normal de activitate al multor părţi ale guvernului va fi înlocuit cu căutarea unor posibili succesori. Trebuie să muncim, nu să căutăm succesori”, spunea tranșant Putin, potrivit Știrilor ProTV.
Sursa foto: EPA