Un membru al cercului intim al președintelui rus Vladimir Putin și-a exprimat dezacordul direct față de modul în care acesta a gestionat războiul din Ucraina, arată informațiile obținute de serviciile secrete americane.

Critica marchează cel mai clar indiciu de până acum al problemelor din sânul conducerii Rusiei, după eșecurile militare repetate din Ucraina care l-au determinat pe Putin să decreteze o mobilizare parțială, într-o încercare de a inversa pierderile de pe câmpul de luptă.

Informația a fost considerată suficient de semnificativă pentru a fi inclusă în informarea zilnică către președintele Joe Biden, scrie Washington Post. Detaliul a fost ulterior împărtășit cu alți oficiali americani, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, care au vorbit sub protecția anonimatului.

Identitatea persoanei din interior nu a putut fi confirmată, deși numele acesteia a fost inclus în rapoartele serviciilor de informații americane, scrie cotidianul american.

Noile informații, coroborate cu comentariile critice ale unor oficiali ruși, subliniază diviziunile din cadrul eșalonului superior de la Moscova. Și asta în condițiile în care oficialii ruși au fost mult timp reticenți în a transmite veștile proaste de pe front lui Putin, un autocrat despre care se spune că ar fi mai izolat decât oricând în cei 22 de ani de guvernare.

Cum se pregătesc ucrainenii de cea mai grea iarnă: dorm îmbrăcați, își fac rezerve de hrană și apă, stau la lumânare. „Dar va veni și primăvara”
Recomandări
Cum se pregătesc ucrainenii de cea mai grea iarnă: dorm îmbrăcați, își fac rezerve de hrană și apă, stau la lumânare. „Dar va veni și primăvara”

Tensiuni în creștere, dar Putin nu este deocamdată în pericol

Grupul restrâns de persoane pe care Putin le consideră de încredere este mic și este compus în principal din colegi din perioada petrecută în KBG și din cei pe care i-a cunoscut în timp ce era adjunct al primarului din Sankt Petersburg în anii 90. Critica este cu atât mai relevantă. Ea vine într-un context tot mai tensionat la Moscova.

Mobilizarea decretată de președinte a fost afectată de numeroase probleme de organizare, a declanșat tulburări interne în Rusia și a determinat fuga a sute de mii de bărbați ruși.

Pe măsură ce războiul intră în cea de-a opta lună, iar victoria dorită de Rusia rămâne incertă, loialitatea de care s-a bucurat Putin până acum ar putea fi în scădere, au declarat oficialii serviciilor de informații.

„De la începutul ocupației, am observat o serie de temeri crescânde în rândul mai multor membri ai cercului intim al lui Putin”, a declarat un oficial occidental din domeniul serviciilor de informații, citat de Washington Post.

„Evaluările noastre sugerează că (apropiații lui Putin) sunt deosebit de preocupați de recentele pierderi rusești, de direcția greșită și de deficiențele militare substanțiale”, a completat oficialul.

Cât valorează viața și suferințele unei femei bătute sau ucise în România: 10.000 de euro daune după ce o femeie a fost omorâtă, 2.000 de euro pentru o bătaie cu nunceakul
Recomandări
Cât valorează viața și suferințele unei femei bătute sau ucise în România: 10.000 de euro daune după ce o femeie a fost omorâtă, 2.000 de euro pentru o bătaie cu nunceakul

Un al doilea oficial occidental de rang înalt a declarat că tensiunile interne sunt „în concordanță cu modul în care a decurs campania pentru ruși și cu atmosfera de la Kremlin”. „Sunt mulți oameni care sunt convinși că (războiul) nu merge bine sau că actualul curs de acțiune nu este cel corect”, a adăugat acesta.

Tot acești oficiali au avertizat însă că nu există niciun indiciu că liderul rus ar fi pe punctul de a fi dat la o parte.

Peskov: Există dezacorduri, dar acestea sunt normale

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut că au existat dezacorduri și dezbateri între liderii ruși, în momentul în care Putin s-a confruntat cu decizii cruciale precum cea a mobilizării.

„Există dezacorduri cu privire la astfel de momente. Unii cred că ar trebui să acționăm diferit”, a declarat Peskov pentru The Washington Post.

„Dar toate acestea fac parte din procesul obișnuit de lucru”, a spus acesta.

Întrebat despre dezacordurile din cercul intim al lui Putin, Peskov a spus: „Există dezbateri: despre economie, despre desfășurarea operațiunii militare. Există discuții despre sistemul de educație. Acest lucru face parte din procesul normal de lucru și nu este un semn al vreunei scindări”.

„Mă întorc la noapte”. Cum arată cazul Justițiarului de Berceni că justiția nu poate fi luată în propriile mâini. Înregistrări video
Recomandări
„Mă întorc la noapte”. Cum arată cazul Justițiarului de Berceni că justiția nu poate fi luată în propriile mâini. Înregistrări video

Dar Peskov a declarat că informațiile furnizate de serviciile de informații americane despre o persoană din cercul intim al lui Putin care îl contestă direct pe liderul rus sunt „absolut neadevărate”.

Tot mai multe critici de la nivel înalt

Ajutate de armele americane și europene, forțele ucrainene au recucerit în ultima lună mii de kilometri pătrați de teritoriu de la o armată rusă care se confruntă cu lipsa de forță de luptă.

Pierderile au determinat Kremlinul să organizeze rapid referendumuri înscenate și să anunțe anexări ale teritoriilor ocupate, catalogate pe scară largă ca fiind ilegale.

Putin a amenințat, de asemenea, că va lua măsuri extreme pentru a proteja teritoriul Rusiei, inclusiv prin utilizarea armelor nucleare, sperând că amenințarea îi va face pe susținătorii Ucrainei să analizeze cu mai multă reticență sprijinul oferit Kievului.

Eșecurile de pe front au atras însă critici publice la adresa ministrului apărării și a generalilor de top ai lui Putin – o rară manifestare de nemulțumire.

Ramzan Kadîrov, președintele Republicii Cecene, care și-a trimis milițiile să lupte în Ucraina, a atacat dur un general de rang înalt în ultimele zile și a spus că acesta ar trebui retrogradat la gradul de soldat.

După aceste comentarii, Kadîrov a anunțat că Putin l-a promovat pe cecen la gradul de general-colonel.

Evgheni Prigojin, un vechi apropiat al lui Putin, ai cărui mercenari din Grupul Wagner au luptat, de asemenea, în Ucraina, s-a declarat de acord cu Kadîrov.

În acest timp, un oficial instalat de Moscova în Hersonul ocupat a descris retragerea din ultimele zile a forțelor rusești la nord-est de oraș ca fiind o „regrupare”, dar i-a numit, de asemenea, pe liderii militari ruși de top trădători și incompetenți.

„Într-adevăr, mulți oameni spun că, dacă ar fi fost în locul ministrului apărării, s-ar fi împușcat”, a declarat joi Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației de ocupație din Herson, pe Telegram.

Poziția lui Putin este fragilă

Problemele de pe front par agravate de o mobilizare dezordonată pe plan intern, scrie Washington Post.

„Mi se pare că poziția sa este fragilă”, a declarat un oficial rus cu referire la Putin, într-un interviu oferit în ziua în care a fost anunțată mobilizarea.

„În toate aceste luni am auzit că jumătate din lume este de partea noastră. Dar nici Modi și nici Xi nu susțin acum acest lucru”, a spus oficialul rus, cu referire la premierul indian Narendra Modi și la liderul chinez Xi Jinping, care s-au distanțat de războiul lui Putin în timpul unui summit desfășurat luna trecută în Uzbekistan.

Într-o altă conversație din această săptămână, oficialul a declarat că nu a auzit despre nicio provocare directă la adresa lui Putin din interiorul cercului interior.

Dar „există proteste” din partea șefilor comisiilor parlamentare cu privire la modul în care președintele și armata conduc războiul – „de ce armata nu este aprovizionată corespunzător, de ce campania nu decurge așa cum ar trebui”, a spus oficialul.

Fisuri tot mai evidente

Oficiali de securitate de rang înalt din Europa au declarat la rândul lor că nu au cunoștință despre situația descrisă de serviciile secrete americane și că nu au știut că cineva a îndrăznit să îl conteste direct pe Putin și nu au văzut rapoartele acestora.

Chiar și așa, unii dintre acești oficiali au subliniat că fisurile sunt din ce în ce mai evidente în mai multe straturi ale sistemului rusesc de putere, notează Washington Post.

Un oficial european de rang înalt din domeniul securității a vorbit despre creșterea intensității „criticilor la adresa lui Putin”, inclusiv din cadrul Kremlinului. „Ei cred că este încăpățânat”, a spus oficialul, și „obsedat de Ucraina” – o „obsesie pe care nu o împărtășesc neapărat”.

Doi oameni de afaceri ruși care mențin contacte cu oficiali politici au menționat și ei aceste sentimente, spunând că următoarele săptămâni ar putea fi cruciale pentru viitorul lui Putin și pentru deciziile pe care acesta le va lua în legătură cu războiul.

Dacă armata rusă nu-și oprește pierderile, atunci vor izbucni lupte interne, a spus una dintre aceste persoane, un membru al elitei afacerilor rusești. „Acesta este un punct de ruptură”, a spus el.

Mobilizarea decretată de președinte s-a dovedit a fi foarte nepopulară în Rusia și poate semnala faptul că Putin se simte presat să ia măsuri disperate.

Decizia lui Putin de a chema la război în jur de 300.000 de soldați suplimentari se numără printre cele mai riscante mișcări din cariera sa și „poate duce la instabilitatea regimului”, a declarat un alt oficial de securitate european.

Alții însă au subliniat însă că, în ciuda unui exod masiv al bărbaților din Rusia, Putin a trecut de un prag important fără a declanșa vreo mișcare internă semnificativă care să îi conteste puterea. Chiar și oficialii regionali înfuriați de mobilizare se conformează în proporție covârșitoare, furnizând zeci de mii de recruți.

„Toată lumea este dornică să caute semnele de prăbușire a Rusiei, și chiar vedeți tensiuni interne”, a declarat un înalt oficial baltic. „Dar Rusia este acum pe picior de război și ei continuă să meargă mai departe. Nu am văzut nimic care să sugereze contrariul”, a adăugat acest oficial.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (1)

ivryernest   •   07.10.2022, 18:36

Serviciile secrete americane par că știu totul. Atunci, să se mai uite puțin și în curtea lor, fiindcă acolo s-a strâns cam mult gunoi. De grajd.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cum a depistat Ion Marin cancerul: „Lumea să știe, fiindcă nicio analiză nu arăta nimic în neregulă”
GSP.RO
Cum a depistat Ion Marin cancerul: „Lumea să știe, fiindcă nicio analiză nu arăta nimic în neregulă”
Tragica moarte a unui artist complet: de ce ar fi fost ucis, de fapt, Ioan Luchian Mihalea, fondatorul Song și Minisong
Playtech.ro
Tragica moarte a unui artist complet: de ce ar fi fost ucis, de fapt, Ioan Luchian Mihalea, fondatorul Song și Minisong
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit pe scenă, chiar sub ochii soției. Ultimele lui cuvinte sunt tulburătoare
Viva.ro
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit pe scenă, chiar sub ochii soției. Ultimele lui cuvinte sunt tulburătoare
Guvernul a alocat 4 miliarde de lei pentru plata facturilor la energie. Nu toţi românii vor primi vouchere: cine poate încasa banii
Observatornews.ro
Guvernul a alocat 4 miliarde de lei pentru plata facturilor la energie. Nu toţi românii vor primi vouchere: cine poate încasa banii
Doi părinți au ținut trei ani cadavrul copilului lor într-un borcan cu o garnitură coreeană
Știrileprotv.ro
Doi părinți au ținut trei ani cadavrul copilului lor într-un borcan cu o garnitură coreeană
Aparatul din casă care vă încarcă factura. Consumă într-un singur minut cât alte aparate în trei ore
FANATIK.RO
Aparatul din casă care vă încarcă factura. Consumă într-un singur minut cât alte aparate în trei ore
ŞOC | Ţara Galilor vrea să-şi schimbe denumirea după Cupa Mondială. Care ar putea fi noul nume
Orangesport.ro
ŞOC | Ţara Galilor vrea să-şi schimbe denumirea după Cupa Mondială. Care ar putea fi noul nume
Horoscop 27 noiembrie 2022. Berbecii nu prea vor avea parte de liniște, din cauza unor complicații pe care le descoperă acum
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2022. Berbecii nu prea vor avea parte de liniște, din cauza unor complicații pe care le descoperă acum
AVON LIVE SHOPPING! Beneficiază de ultimele oferte de Black Friday
PUBLICITATE
AVON LIVE SHOPPING! Beneficiază de ultimele oferte de Black Friday