De Cristian Anton,

Președintele rus și cel ucrainean se vor întâlni pentru prima dată față în față la summitul organizat pe 9 decembrie la Paris.

”Cred că mergem spre o întâlnire tete-a-tete. Ei se vor afla în aceeaşi cameră şi, bineînţeles, îşi vor vorbi”, a declarat și consilierul pe probleme politice al Kremlinului, Iuri Uşakov, citat de agenţiile de presă ruse.

Ușakov a precizat că programul summitului, organizat sub mediere germană și franceză în scopul rezolvării conflictului din estul Ucrainei, este încă în curs de elaborare.

Potrivit ONU, conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu 14.000 de morți.

Zelenski nu se așteaptă la ”victorii majore”

Aceasta ar fi prima întâlnire între cei doi şefi de stat, în contextul în care Rusia şi Ucraina au relaţii foarte tensionate de la sosirea la putere a forţelor prooccidentale la Kiev, în 2014, urmată de anexarea Crimeii de către Moscova şi de un război cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei.

Aflat miercuri într-o vizită în, Volodimir Zelenski a declarat că ”nu se aşteaptă la victorii majore sau la sfârşitul războiului încă de-a doua zi” după summit.

Medicii care stau 24 de ore din 24 în spitale sunt puși să-și plătească mâncarea
Recomandări

Medicii care stau 24 de ore din 24 în spitale sunt puși să-și plătească mâncarea

 

Deşi nu a confirmat o întâlnire între patru ochi cu Putin, el a subliniat că este pregătit să discute ”cu fiecare lider prezent la Paris”, dacă va fi necesar.

”În calitate de preşedinte al Ucrainei, vreau să înţeleg clar când şi cum putem pune capăt acestui război”, a precizat Zelenski.

Acorduri de pace din 2015

În acelaşi timp, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că Rusia va solicita Kievului un dialog direct cu liderii regiunilor Doneţk şi Lugansk, care şi-au proclamat autonomia de Ucraina sub forma unor ”republici”.

Acorduri de pace pentru estul Ucrainei au fost semnat în 2015 la Minsk şi au permis o diminuare importantă a violenţelor, dar componenta lor politică nu a fost aplicată niciodată.

Progrese au fost înregistrate totuşi în relaţiile dintre Kiev şi Moscova după alegerea în aprilie a lui Zelenski, mai favorabil unui dialog decât predecesorul său.

Citeşte şi:

UPDATE | Şedinţă CSAT, la Palatul Cotroceni. România va cumpăra încă 5 avioane F16 şi va trimite peste 2.000 de militari în misiuni

Alina Bica rămâne cu condamnarea la 4 ani de închisoare după rejudecarea dosarului său

Cum s-a transformat Viorica Dăncilă într-un an și zece luni de mandat. Istoria în imagini a primei femei premier

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator
GSP.RO

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator

Horoscop 7 aprilie 2020. Fecioarele văd viitorul în tonuri sumbre
HOROSCOP

Horoscop 7 aprilie 2020. Fecioarele văd viitorul în tonuri sumbre