Mergi direct la conținut »
ICCJ judecă recursul DNA în dosarul locuințelor sociale „Henri Coandă”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Radu Mazăre, condamnat la aproape 10 ani de închisoare în dosarul Polaris. Sentința nu este definitivă

De Dragoș Tănase, . Ultimul update Vineri, 03 mai 2019, 19:22

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) l-a condamnat astăzi pe fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, la 9 ani și 10 luni de închisoare în dosarul „Polaris”. Sentinţa Instanței Supreme, dată după trei luni de amânări, poate fi atacată cu recurs.

Ad placeholder

Fostul edil a fost condamnat pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în acest dosar în care este acuzat că a oferit discreţionar un contract firmei de salubritate Polaris. Completul de la Înalta Curte a fost format din judecătorii Ionuț Matei, Marius Foitoş şi Daniel Grădinaru, potrivit G4media.ro.

La ultimul termen din proces, pe 25 ianuarie, procurorul de şedinţă al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a cerut pentru fostul primar o pedeapsă maximă de 12 ani. Dosarul a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie la începutul lunii decembrie, în anul 2015.

Alături de Radu Mazăre în acelaşi dosar, sunt judecaţi fostul deputat Eduard Martin, acţionar la compania Polaris M Holding SRL, acuzat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, şi omul de afaceri Gabriel Strutinsky, pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Care sunt acuzațiile din Dosarul Polaris

  • Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane euro, din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.
  • Sumele de bani ar fi fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societăților respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ștefan atât direct, cât și prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel.
  • Acesta din urmă a transmis solicitarea inculpatului Mazăre Radu Ștefan către reprezentanții societăților respective și a semnat contractele fictive de publicitate încheiate între acestea și firma pe care o administra, contracte în baza cărora au fost ulterior primite sumele de bani, mai acuză DNA.
  • Procurorii mai spun şi că în perioada 2008-2014, fostul edil, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., al cărei asociat și administrator ar fi fost inculpatul Martin Eduard Stelian, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.
  • În anul 2008, între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L și instituția publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ștefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani și un act adițional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.
  • Conform DNA, şi în acest caz mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L. și aceeași firmă controlată de inculpații Mazăre Radu Ștefan și Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei.
  • Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanța un prejudiciu în sumă de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului, conform sursei citate.
Ad placeholder

Radu Mazăre mai are o condamnare definitivă la 9 ani de închisoare, primită în luna februarie a acestui an, în dosarul retrocedărilor de plaje!

Fostul primar al Constanței a fugit în Madagascar în decembrie 2017, unde a cerut azil politic.

Foto: Hepta


Citește și:

Un nou mandat de urmărire internațională va fi emis pe numele lui Radu Mazăre. Ce face fostul primar al Constanței în Madagascar


 

Ad placeholder
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
PARTENERI - GSP.RO
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
Tichete de 1.000 de euro de la Primăria Capitalei. Cui le va da Gabriela Firea
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Tichete de 1.000 de euro de la Primăria Capitalei. Cui le va da Gabriela Firea
Horoscop 11 august 2020. Leii trebuie să decidă, clar și limpede pentru oricine, ce e mai important pentru ei
HOROSCOP
Horoscop 11 august 2020. Leii trebuie să decidă, clar și limpede pentru oricine, ce e mai important pentru ei
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close