De Răzvan Mihalașcu,

ÎCCJ a menținut decizia de achitare pronunțată în cazul lui Pricop de instanța de fond –  Curtea de Apel București – în noiembrie 2017.

În schimb, magistrații Instanței supreme au admis apelul procurorilor anticorupție și au desființat sentința Curții de Apel prin care fiul fostului președinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi primise o pedeapsă de trei ani cu suspendare. Sergiu Lucinschi a fost condamnat definitiv la doi ani și patru luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi participaţie improprie la fals intelectual.

Potrivit Agerpres, judecătorii au lăsat nesoluționată acțiunea civilă, formulată de omul de afaceri Alexandru Horpoș, denunțătorul din acest dosar.

Procurorii DNA susțin că, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi a beneficiat de complicitatea lui Radu Pricop și, astfel,  a exercitat presiuni asupra afaceristului Alexandru Horpoș pentru a-l determina să-i dea suma de patru milioane de euro, nedatorată de acesta din urmă.

„Astfel, firma la care Lucinschi era asociat/acţionar a introdus la DIICOT o plângere penală, dând, în mod intenţionat, unor afaceri comerciale nerentabile o încadrare juridică penală. Acţiunile de constrângere au constat în condiţionarea retragerii plângerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani menţionată. De asemenea, inculpatul Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor care făceau obiectul plângerii într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează”, susţin procurorii anticorupție.

De asemenea, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Lucinschi a pretins că, prin intermediul unor persoane importante, are influență asupra organelor judiciare implicate în cauzele penale ce-l vizau pe omul de afaceri Alexandru Horpoș, aflate în lucru la același procuror, Remus Jurj.

„În acest sens, inculpatul Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente”, mai spun procurorii.

Potrivit anchetatorilor, Lucinschi a pretins şi a primit de la afaceristul Alexandru Horpoș dreptul de creanţă asupra sumei de 2 milioane de euro, sub forma unui contract fictiv de împrumut.

„Soluţia semnării contractului fictiv de împrumut a fost identificată de inculpatul Pricop, care, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, l-a sprijinit în activitatea infracţională pe Lucinschi, prin formularea mai multor soluţii nelegale, menite să justifice remiterea banilor către acesta. Prin acest document, întocmit la instigarea inculpatului Pricop, Sergiu Lucinschi a declarat în mod nereal, sub semnătură proprie, în faţa notarului public, că, în perioada 2008-2010, i-a dat omului de afaceri cu titlu de împrumut suma de 2.000.000 euro, omul de afaceri recunoscând acest lucru şi angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015”, mai arată DNA.

În noiembrie 2015, Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, a fost trimis în judecată în acest dosar.


Citește și:

VIDEO/ “N-am insule Beline de ascuns!” Cioloș atacă felul în care politicienii din vechea gardă au adunat averi și case


 

Revenit din Germania pe litoralul nostru după 23 de ani, fostul mare fotbalist Marcel Răducanu admite: „N-aș mai putea trăi în România”. Ce a văzut pe o plajă de fițe
GSP.RO

Revenit din Germania pe litoralul nostru după 23 de ani, fostul mare fotbalist Marcel Răducanu admite: „N-aș mai putea trăi în România”. Ce a văzut pe o plajă de fițe

Florin Busuioc explică de ce și-a părăsit primul copil. 'Visul meu se împiedica de...'
Unica.ro

Florin Busuioc explică de ce și-a părăsit primul copil. 'Visul meu se împiedica de...'

Vedeta de la noi are un trecut controversat, dar acum a luat-o pe calea bisericii! Înainte era sexy, acum s-a îngrășat, dar nu-i pasă!
Viva.ro

Vedeta de la noi are un trecut controversat, dar acum a luat-o pe calea bisericii! Înainte era sexy, acum s-a îngrășat, dar nu-i pasă!