Mergi direct la conținut »
De ce a fost folosit Ro-ALERT în cazul ursului care se plimba prin Brașov. Raed Arafat, la interviurile Libertatea LIVE (Arhivă)
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Raed Arafat, despre medicii de la stat: „Vin la 8 și pleacă la 12. Nu e ok, la salariul primit”

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 10:21

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a vorbit în seara zilei de vineri, 26 octombrie, la un post de televiziune despre faptul că, după ce au crescut salariile "atât de mult în sectorul public", loialitatea față de sectorul public trebuie să fie dovedită și clară.

Ad placeholder

„Din momentul în care noi plătim corect, pentru că nu mai poate spune nimeni că plata e sub un nivel, trebuie să ne așteptăm la un comportament foarte corect, la o abordare foarte corectă a bolnavului și la un interes egal cu ce dau unii în sectorul privat. În sectorul public nu mai e niciun motiv și nu generalizăm.

Sunt mulți medici care își fac treaba corect și o făceau și înainte de creşteri. Acum avem motivul. Din moment ce plata a ajuns la nivelul acesta, solicităm ca în sectorul public să fie interesul și loialitatea la nivel maxim. Nu prindem pe nimeni care pleacă înainte de program ca să opereze sau să lucreze în altă parte, fără să fac aluzie la nimeni, dar dau exemple care știm că se întâmplă.

Nu pot să consult în cabinet privat, când încă sunt prins în programul public. Vin la 8, plec la 4… e una, dar vin la 8 și plec la 1 sau la 12 nu e ok, la salariul primit.

Avem posibilitatea să îmbunătăţim mult serviciile medicale în ambele sectoare. Dacă în sectorul public pun reguli serioase, sectorul privat va fi obligat să facă și el regulile lui și să atragă medicii care să lucreze cu el. Acum suntem între 2 entităţi, lumea se plimbă între ele, bolnavul se plimbă și mai mult între ele și nu avem garanția calităţii în ambele.

Reguli în spitale există, dar trebuie implementate. Poate trebuie lucrat la programul de lucru să ajungem la program normal 8 ore pentru plată și nu la program redus. Din ce știu, încă nu suntem la 8 ore, ci la program redus. Nu știu dacă mai e o țară care are asta în sectorul public. Controlul calităţii, al indicatorilor. Ești medic în public, cât ai făcut, ce ai făcut, câți bolnavi ai văzut, consultat, care e rezultatul în spitalele publice. Exact cum cum face spitalul privat cu medicul care lucrează la el trebuie să facă spitalul public și să aibă pretenții egale.

E un moment în care, după ce s-au asigurat finanțări corecte la nivel salarial, trebuie să privim lucrurile transparent, corect și neutru și să spunem clar: E normal să am în spital privat medici care vin din altă parte sau medicul din spital public să părăsească locul de muncă înainte sau să lucreze 5-6 ore și restul dincolo, nu știu, trebuie analizat.

Poate vin unii cu alte păreri. Aceasta e una din problemele de fond fundamentale în sistemul sanitar”, a spus Raed Arafat, la Digi 24.

Aceste precizări vin după ce, în urmă cu aproximativ o săptămână, un copil de 1 an și 10 luni a murit la Spitalul privat Sanador, după o operație de coborâre a unui testicul.

Mai mult, la scurt timp, au apărut noi acuzații de malpraxis la Sanador. O femeie ar fi murit din cauza diagnosticării greșite.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că medicii trebuie să lucreze ori la stat, ori la privat, în contextul în care medicul care l-a operat pe băiețelul mort la Sanador lucrează la 3 spitale.


Citește și… Trei ani de la incendiul din Colectiv: „Jur să spun adevărul, așa să-mi ajute Dumnezeu”. Cum se contrazic martorii din dosarul Hexi Pharma!


 

Ad placeholder
Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
PARTENERI - GSP.RO
Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
HOROSCOP
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
RECOMANDĂRI
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close