Imaginile cu romii culcați la pământ, cu mâinile legate la spate și loviți cu bestialitate de polițiștii din Bolintin Vale au șocat România. Și au redeschis discuția cu privire la modul în care autoritățile intervin în comunitățile sărace de romi din întreaga țară, după ce zile la rând capii din MAI au vorbit despre cei care sfidează ordonanțele militare petrecând de Paște.

Șeful Poliției Bolintin Vale, care e filmat în timp ce lovește cu cruzime un bărbat imobilizat la pământ, a rămas în funcție șase zile după incident, fiind demis abia vineri de către conducerea IPJ Giurgiu.

Până ieri, șefii Poliției Române aveau pe masă o altă variantă a abuzului, cea servită chiar de colegii lor de breaslă într-un raport intrat în posesia Libertatea.

În documentul de două pagini se arată că polițiștii nu au fost sesizați să intervină în curtea romilor agresați.

Operațiunea a pornit de la un apel la 112, prin care o femeie raporta un conflict cu vecinul ei. Au intervenit două patrule, care au primit ulterior întăriri de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale (SAS). După ce suspecții au fugit pe câmp, polițiștii au plecat în urmărirea lor și au dat întâmplător de un grup de romi care petrecea în jurul unui grătar în ajunul Paștelui.

În raport se precizează că romii ascultau muzică și consumau băuturi alcoolice în jurul grătarului.

„La vederea forțelor de ordine, acestea au început să se manifeste agresiv verbal, adresând injurii forțelor de ordine”, se arată în documentul ajuns la șefii Poliției Române.

Amenințarea „obiectelor contondente”, scuză pentru violență

Deși în filmare apar doi polițiști care lovesc romii culcați la pământ, în raport se precizează că doar șeful Poliției Bolintin Vale „a intervenit violent”.

Comisarul Marian Costel Șerban

Acesta își scuză comportamentul, motivând că persoana pe care a agresat-o a încercat să se ridice în timpul controlului corporal. Comisarul Marian Costel Șerban este filmat în timp ce-l lovește în repetate rânduri pe bărbatul care îl imploră să se oprească. Strigătele lui disperate nu trezesc nici o reacție în șeful polițiștilor din Bolintin Vale.

În fața șefilor, comisarul spune că s-a temut de „obiectele contondente” care se aflau pe o masă de lângă bărbatul agresat. Nu se menționează însă despre ce obiecte este vorba.

S-au dat amenzi de 13.000 de lei pentru opt persoane surprinse în jurul grătarului în seara de 18 aprilie. 

În raport se arată că ancheta cu privire la purtarea abuzivă a fost pornită de Poliția Giurgiu, după ce trei dintre bărbații culcați la pământ au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale. Ei s-au plâns că au fost bătuți de forțele de ordine din Bolintin Vale, iar medicii au sunat la 112.

Însă ofițerilor din cadrul Biroului de Investigații Criminale al IPJ Giurgiu
le-a luat cinci zile pentru a sesiza Parchetul.

Procurorii au aflat de incident abia ieri, în aceeași zi în care filmarea scandaloasă a ajuns în spațiul public. Tot pe 23 aprilie au deschis un dosar pentru purtare abuzivă, care este instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu.

Între timp, Ministerul de Interne a anunțat că va trimite Corpul de Control la IPJ Giurgiu.

Citeşte şi:

 Cazul unui pacient asimptomatic, internat la Iași de aproape 6 săptămâni ridică o problemă: “Simt că încep să cedez”. Nu pot fi tratați bolnavii de COVID acasă?

 Vela a numit un nou adjunct al Jandarmeriei, pe colonelul Remus Cîmpan, care și-a omorât un coleg la Revoluție. Sora victimei: “Domnule colonel, nota de plată divină nu rămâne niciodată neachitată”

Urmărește-ne pe Google News
 
PARTENERI - GSP.RO
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”