De Răzvan Luțac,

Libertatea a arătat, zilele trecute, într-o investigație, că firma Ducos Trading SRL, a cumpărat 1,2 milioane de măști periculoase de 5 milioane de euro, primiți de la stat fără licitație. Compania respectivă este deținută, în proporție de 50% de un fost partener de afaceri al managerului Adrian Streinu-Cercel, Ion Berciu.

Mai mult, aceasta a făcut afaceri încă de acum un deceniu cu spitalul Matei Balș, unde vinde reactivi. Și administratorul companiei, Amalia Cristea, are legături puternice cu Institutul, preluând o altă companie, Lotus Med, de la offshore-ul deținut de Streinu-Cercel. Conform RISE Project, Lotus Med deținea și un laborator privat în cadrul INBI Matei Balș.

Săptămâna trecută, Libertatea a trimis două întrebări pe adresa de e-mail a institutului:

  1. Ce sume a plătit Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș către firma Ducos Trading SRL din 2010 și până în 2020, având în vedere că sumele apărute în SEAP fac parte din acorduri cadru? Vă solicităm, defalcat, câți bani a cheltuit institutul pe fiecare achiziție de la Ducos Trading în parte, din 2010 în 2020. 
  2. Dorim un punct de vedere al domnului Adrian Streinu-Cercel, manager al institutului, referitor la relația cu acționarul firmei Ducos, Ion Berciu (50%), alături de care a deținut o companie în Cipru. În ce măsură susține domnul Streinu-Cercel că este normal ca firma fostului asociat să livreze produse către spitalul condus de el?

„Au uitat” de întrebarea cu numărul 2

Singurul răspuns al spitalului a fost oferit abia vineri. Oficial, „Matei Balș” spune că nu poate răspunde cererii ziarului până la finele stării de alertă, deoarece sumele cerute sunt arhivate în afara instituției.

Surpriză în cazul femeii din Botoșani care a spus că ”un domn și o doamnă de la DSP” i-au oferit 3.000 de lei ca să-și treacă soțul drept mort COVID-19
Recomandări

Surpriză în cazul femeii din Botoșani care a spus că ”un domn și o doamnă de la DSP” i-au oferit 3.000 de lei ca să-și treacă soțul drept mort COVID-19

 

„Bună ziua,

În acest moment, până la ieșirea din vigoare a stării de urgență, respectiv a stării de alertă, nu putem accesa documentele la care faceți referire și care sunt arhivate în exteriorul Institutului. Vom reveni cu datele solicitate în momentul în care acestea vor fi disponibile.

Cu respect,
Ec. MIHAI MEHEDINȚU

Serviciul de Management al Calității Serviciilor Medicale
Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”

Întrebarea adresată managerului Adrian Streinu-Cercel a rămas însă fără răspuns.

Citeşte şi:

EXCLUSIV: Importatorul celor 1,2 milioane de măști COVID periculoase, distribuite de Unifarm în 113 spitale din toată România, a avut firmă offshore cu Streinu-Cercel

Firma fostului asociat al lui Streinu-Cercel livrează reactivi la Institutul Matei Balș de 9 ani. A făcut-o de două ori și în pandemia COVID-19

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO
Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor
HOROSCOP
Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor