România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria au cerut intervenții la nivelul UE pentru a rezolva problemele generate intrarea pe piaţa comunitară a cerealelor din Ucraina.
Cele cinci state au solicitat măsuri de sprijin. Astăzi, șefa Comisiei Europene a răspuns apelului lor, anunțând că un nou pachet de sprijin se discută chiar acum și recomandând evitarea luării de măsuri la nivelul fiecărei țări, nediscutate la nivelul UE.
„Măsuri unilaterale nu pot face decât să facă jocul adversarilor Ucrainei și nu ar trebui să erodeze sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina. Accesul pe piață pe care l-am acordat Ucrainei și căile de solidaritate ale UE pe care le-am deschis sunt esențiale pentru reziliența Ucrainei în fața războiului de agresiune al Rusiei. În plus, exporturile Ucrainei ar trebui să continue să să ajungă pe piețele din întreaga lume, inclusiv în țările în curs de dezvoltare. În prezent, trebuie să abordăm consecințele neintenționate specifice ale creșterii neașteptate a importurilor în țările dumneavoastră”, notează von der Leyen.
Ea subliniază că CE a reacționat imediat prin acordarea unui sprijin financiar rapid de 36,3 milioane de euro pentru cei mai afectați fermieri, care este deja în curs de a fi acordat.
„În prezent, Comisia Europeană se pregătește să prezinte un al doilea pachet de sprijin financiar de 100 de milioane de euro și o rată de cofinanțare de 200% pentru fermierii afectați, ca parte a unui plan comun de sprijin financiar”, anunță înaltul oficial european.
Scrisoarea oficialului CE către premierii celor cinci state care au solicitat ajutor:
Șefa CE a informat și că vor fi adoptate „măsuri preventive” pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, inclusiv grâu, porumb sau floarea-soarelui. Va fi inițiată, de asemenea, o anchetă privind alte produse sensibile.
CE promite, totodată, că va lucra mai intens pentru a facilita tranzitul de bunurilor agricole în cauză, atât către alte state membre, cât și către parteneri terți, astfel atenuând presiunea pe termen scurt asupra țărilor adiacente Ucrainei.
Trei țări au interzis importurile
Polonia, Ungaria şi Slovacia au interzis zilele trecute importurile de cereale din Ucraina, în încercarea de a-şi proteja pieţele de un aflux de cereale ieftine.
Iar Bulgaria a anunțat miercuri o interdicție temporară asupra importurilor de cereale din Ucraina, din aceleași considerente.
Criza s-a declanșat după ce cerealele din Ucraina au inundat piețele din Polonia, România şi alte ţări din UE care trebuiau să fie doar rute de tranzit către Africa şi Orientul Mijlociu.
Cerealele din Ucraina sunt mai ieftine decât cele produse local în blocul comunitar, deoarece UE a eliminat taxele vamale după invazia rusă.
Foto: EPA