MENIU CAUTĂ

Rata anuală a inflației a crescut la 5,1 la sută în august. Prețurile și-au reluat creșterea

Distribuie

Rata anuală a inflației a crescut la 5,1 la sută în august, față de 4,56 la sută în iulie. Creșterea vine și în contextul în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,78 la sută față de aceeași lună a anului trecut, iar prețul celor alimentare s-a majorat cu 4,15 la sută. De asemenea, plătim mai mult cu 2,61 la sută pentru servicii, conform datelor publicate marți de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Inflaţia şi-a reluat tendința de creştere în august, după numai o lună în care a fost consemnată o ușoară scădere, relatează Agerpres.ro.

Cea mai mare rată anuală a inflației în 2018 a fost înregistrată în luna mai – 5,41 la sută. Cel mai mare nivel a fost atins în februarie 2013, când inflația a ajuns la 5,65 la sută.

„Preţurile de consum în luna august 2018 comparativ cu luna august 2017 au crescut cu 5,1%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,7%. Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (septembrie 2017 – august 2018) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2016 – august 2017), calculată pe baza IPC, este 4,2%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,5%”, se arată într-un comunicat al INS.

Potrivit Institutului Național de Statistică, rata medie lunară a inflaţiei în primele opt luni din acest an a fost de 0,3%, faţă de 0,1% în perioada similară din 2017.

La începutul lunii august, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere la 3,5%, de la 3,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an.

Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 2,7%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale.

România a avut în iulie, pentru a şasea lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,3%, în scădere totuşi faţă de o rată anuală a inflaţiei de 4,7% înregistrată în luna iunie, arată datele publicate la mijlocul lunii august de Oficiul European de Statistică (Eurostat).


Citește și GALERIE FOTO/ Paradoxul Vaslui. Cel mai bogat cămin de stat pentru bătrâni se află în cel mai sărac județ. Sunt condiții ca-n Germania!


 

Citește mai multe despre Inflație, preturi și rata inflatiei pe Libertatea.

Comentarii