Războiul din Ucraina a „corodat discret” puterea președintelui rus Vladimir Putin, a concluzionat directorul CIA, William J. Burns, într-un eseu publicat marți în revista Foreign Affairs.
Deși este puțin probabil ca liderul de la Kremlin să piardă controlul asupra puterii, a continuat Burns, dezamăgirea rușilor a produs efecte, permițând CIA să recruteze mai mulți spioni.
Agenția a realizat și o serie de clipuri video, care aveau tocmai menirea de a recruta oficiali ruși. Cel mai recent, lansat săptămâna trecută, îi încurajează pe ruși să furnizeze informații către CIA folosind un browser securizat pe dark web.
Clipul face apel la furia lor față de corupția din guvernul rus.
Washingtonul nu a detaliat, evident, câți spioni au fost recrutați cu ajutorul acestei metode, dar oficialii citați de New York Times au declarat că agenția nu ar fi continuat să promoveze clipurile pe Telegram și YouTube dacă ele nu ar fi fost eficiente.
Burns a sugerat acest lucru în articolul său.
„Acest curent subteran de dezamăgire creează o oportunitate de recrutare care apare o dată la o generație pentru CIA”, a scris el. „Nu o vom lăsa să se irosească”, a adăugat Burns.
O parte din slăbiciunea Putin provine din modul în care a gestionat revolta de anul trecut a membrilor celui mai puternic grup de mercenari din Rusia. El a părut „detașat și indecis” în fața revoltei conduse de Evgheni Prigojin, liderul Wagner, a scris Burns.
Burns a observat că Putin „și-a reglat în cele din urmă conturile cu Prigojin”, o referire la explozia și prăbușirea avionului acestuia. În ciuda acestui fapt, criticile adresate de Prigojin „nu vor dispărea curând”, a scris Burns.
„Pentru mulți din elita rusă, întrebarea nu era neapărat de ce nu are împăratul haine, ci de ce îi lua atât de mult timp să se îmbrace”, a spus Burns.
Șeful CIA a mai subliniat că Rusia și-a reconstruit producția industrială militară, dar că economia sa a fost profund afectată de război. Pe termen lung, a adăugat el, Rusia „își pecetluiește soarta” de a fi un vasal al Chinei, dependent de Beijing pentru comerț și tehnologie.
Ucraina se confruntă cu provocări în război, dar a obținut rezultate dramatice. Eforturile Rusiei de a-și moderniza armata au fost „golite de conținut”, iar 315.000 de ruși au fost uciși sau răniți, a mai scris Burns.
Șeful CIA a vorbit și despre viitorul războiului, spunând că strategia lui Putin este de a continua să macine Ucraina și de a încerca să reziste mai mult decât sprijinul occidental pentru Kiev.
Dar Ucraina, a scris Burns, poate pedepsi „aroganța lui Putin” lansând lovituri mai adânc în spatele liniilor frontului.
În trecut, oficialii americani au fost îngrijorați că aceste atacuri ale Ucrainei ar putea determina un răspuns dur din partea Moscovei. Burns a recunoscut că preocupările legate de escaladarea nucleară sunt valabile, dar a sugerat că acestea nu ar trebui exagerate.
„Putin ar putea să se angajeze din nou în amenințări cu armele nucleare și ar fi o prostie să respingem în totalitate riscurile de escaladare”, a scris el. „Dar ar fi la fel de prostesc să ne lăsăm intimidați în mod inutil de ele”, a subliniat el.
Burns a abordat și chestiunea ajutorului militar american pentru Kiev – blocat momentan în Congres, din cauza opoziției republicanilor – spunând că cheia succesului Ucrainei a fost continuarea acordării acestui ajutorul. Suspendarea ajutorului, a adăugat el, ar fi o greșeală uriașă.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!