Războiul din Ucraina s-a transformat într-o luptă strânsă pentru câțiva metri de teritoriu. Forțele ucrainene și cele rusești se bombardează reciproc cu artilerie cu rază medie și lungă de acțiune, la mijloc aflându-se satele și orașele din Donbas.

Asemenea bătăliilor cumplite din Primul Război Mondial, actualul conflict nu a dus la câștiguri mari. Doar mici bucăți de teritoriu au fost capturate sau recucerite de la o săptămână la alta.

Deși discuțiile despre o victorie rapidă a uneia dintre părți au dispărut în mare parte din ziare, analiștii și oficialii încă mai dezbat ce armă ar putea întoarce soarta conflictului în favoarea Ucrainei.

În condițiile în care Rusia se află într-o posibilă criză de aprovizionare și de forță de luptă, generalul american în retragere Ben Hodges a declarat săptămâna trecută pentru Washington Post că livrările de armament occidental mai sofisticat ar putea permite ucrainenilor să respingă avansurile rusești și chiar să treacă la contraofensivă.

Totuși, războiul care devine tot mai mult unul de uzură va depinde în cele din urmă mai degrabă de capacitatea fiecărei părți de a asigura un flux constant de trupe, muniție și echipament greu către liniile de front din est, scriu Kirstin J. H. Brathwaite, profesoară la Colegiul James Madison, Universitatea de Stat din Michigan, și Margarita Konaev, expertă la think-tank-ul Center for a New American Security.

Incendiu lângă Moscova. Chiar agenția TASS contrazice Ministerul Situațiilor de Urgență: clădirea distrusă e a unei unități militare, nu civilă, cum s-a spus
Recomandări
Incendiu lângă Moscova. Chiar agenția TASS contrazice Ministerul Situațiilor de Urgență: clădirea distrusă e a unei unități militare, nu civilă, cum s-a spus

Asta în condițiile în care conflictul se prelungește, iar atenția internațională se disipează.

Logistica, managementul financiar, serviciile de personal și cele de sănătate vor fi toate esențiale pentru acest efort, stabilind astfel care dintre părți este mai capabilă să își înlocuiască unitățile epuizate, să își întrețină echipamentul și să se aprovizioneze cu alimente, combustibil și muniții.

Armata rusă are în mod clar unele probleme, în special când vine vorba despre consolidarea trupelor, ca urmare a pierderilor suferite în primele luni de război. Dar problema este la fel de acută și pentru ucraineni, care în ultimele săptămâni au avertizat că rămân fără muniție și că pierd până la 200 de soldați pe zi.

Într-un conflict care se va încheia probabil cu o înțelegere negociată, capacitatea de a menține efortul de luptă ar putea reprezenta o pârghie vitală pentru Ucraina. Prin consolidarea trupelor, aprovizionarea și întreținerea echipamentului, Kievul ar putea bloca avansurile majore ale Rusiei pe câmpul de luptă, consumându-le resursele și subminându-le dorința de a lupta.

Asistența militară occidentală, în special furnizarea de arme și de instruire, va fi esențială pentru această capacitate de a susține efortul de luptă. Dar la fel de importanți vor fi factorii interni – întoarcerea refugiaților, redresarea economiei țării și apariția unei rezistențe în zonele ocupate de ruși, observă cele două experte.

Ratarea recensământului: Cetățenii sunt pulsul unei țări. Când nu mai ești în stare să-ți iei pulsul, asta arată eșecul administrativ general
Recomandări
Ratarea recensământului: Cetățenii sunt pulsul unei țări. Când nu mai ești în stare să-ți iei pulsul, asta arată eșecul administrativ general

Cu alte cuvinte, susținerea luptei împotriva Moscovei va necesita un angajament politic, economic și militar din partea poporului ucrainean, precum și din partea Statelor Unite și a altor țări NATO.

Problema este că această susținere va deveni din ce în ce mai costisitoare pe măsură ce războiul continuă, iar țările occidentale vor întâmpina dificultăți tot mai mari în a-și menține voința politică pentru a respecta angajamentele față de Ucraina.

Rusia și Ucraina au nevoie de întăriri

La începutul războiului, Rusia nu s-a gândit prea mult la sustenabilitate, grăbindu-se să trimită în Ucraina o forță uriașă, fără să asigure o logistică bună și fără un control aerian complet. Pe măsură ce ucrainenii au blocat sau au încetinit înaintarea forțelor ruse, problemele logistice ale Moscovei s-au agravat, iar soldații au plătit un preț greu.

Deplasarea luptelor în estul Ucrainei a rezolvat unele dintre aceste provocări logistice pentru Moscova. Liniile de front sunt acum mai aproape de Rusia și sunt legate prin căi ferate și rutiere de țară sau de teritoriile ocupate din Ucraina.

Dar gafele inițiale ale Moscovei i-au provocat multe pierderi, subminându-i capacitatea de a-și realimenta și susține forțele, inclusiv pe cele din est. Acum incapabilă să importe suficiente provizii și piese din cauza sancțiunilor occidentale, Moscova a apelat la stocurile sale de echipament din epoca sovietică.

Interviu cu activistul maghiar interzis în România, despre autonomia Ținutului Secuiesc: „Teama alipirii la Ungaria e ridicolă. E suficient să te uiți pe hartă ca să înțelegi asta”
Recomandări
Interviu cu activistul maghiar interzis în România, despre autonomia Ținutului Secuiesc: „Teama alipirii la Ungaria e ridicolă. E suficient să te uiți pe hartă ca să înțelegi asta”

Probleme mai mari sunt cele privind forța de luptă. Estimările pierderilor de vieți omenești variază foarte mult și sunt probabil distorsionate, dar Moscova face în mod evident eforturi pentru a-și suplimenta numărul de militari. Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a eliminat recent plafonul superior de vârstă pentru serviciul contractual în armata rusă, cu scopul de a mări numărul de recruți eligibili pentru a fi trimiși în luptă.

Și ucrainenii dau, de asemenea, semne că se confruntă cu o problemă în acest sens.

Înainte de invazia rusă, Ucraina făcuse progrese semnificative în reformarea armatei sale, sporind controlul civil, limitând corupția, eficientizând comanda și controlul și modernizându-și structura forțelor pentru a se alinia mai bine la modelul NATO.

Această reformă a ajutat Ucraina să respingă asaltul inițial al Rusiei, zădărnicind planul Kremlinului de a cuceri Kievul și alte orașe ucrainene importante. Dar procesul de reformă nu era în niciun caz complet atunci când Rusia a invadat, și acum a încetinit, în contextul războiului.

Un element critic al sustenabilității efortului de război implică deplasarea forțelor în locurile în care este cea mai mare nevoie de ele și consolidarea sau înlocuirea unităților epuizate. Aceste mișcări devin tot mai dificile pe măsură ce un război se prelungește, iar pierderile militare și civile cresc.

Forțele ucrainene din Donbas sunt unele dintre cele mai exprimentate ale țării, dar au fost și serios afectate de pierderi, de când Rusia a început să își concentreze atacul în regiune.

Liderii ucraineni au fost relativ rezervați în ceea ce privește amploarea pierderilor ucrainene până luna trecută, când un consilier prezidențial de rang înalt a dezvăluit că între 100 și 200 de soldați erau uciși în fiecare zi. În acest ritm, menținerea efectivelor necesare pentru a preveni noi pierderi teritoriale va fi dificilă și va necesita întăriri semnificative, spun cele două experte.

Rezervele de trupe ale Ucrainei nu sunt infinite. Interviurile cu voluntarii care s-au alăturat forțelor de apărare teritorială din vestul Ucrainei descriu o imagine dezastruoasă a soldaților care sunt trimiși în grabă spre est, pe front, fără o pregătire, arme sau sprijin adecvat.

Trimiterea de întăriri și provizii către liniile frontului a devenit și ea mai dificilă, deoarece drumurile și rețelele feroviare au fost distruse în timpul luptelor sau sunt amenințate de Rusia.

Lungul drum al armelor spre frontul din Donbas

Este clar că Ucraina are nevoie de sprijin militar occidental suplimentar. Țara avea o capacitate limitată de producție de echipament militar chiar și înainte de război, iar în ultimele patru luni Rusia a distrus sau a capturat o mare parte din această infrastructură.

Forțele ruse au vizat, de asemenea, multe depozite de muniție ucrainene. Prin urmare, capacitatea Ucrainei de a susține efortul de război va depinde în parte de reaprovizionarea cu muniție, rachete, drone și arme grele occidentale.

Industria americană de apărare s-a străduit să facă acest lucru posibil. Lockheed Martin, care produce rachetele antitanc Javelin, pe care Washingtonul le-a tot furnizat Ucrainei, a promis în luna mai să se apropie de dublarea producției anuale, pentru a satisface cererea. Raytheon, între timp, a furnizat Ucrainei rachete antiaeriene Stinger.

Dar chiar și giganții americani din domeniul apărării au limite. Raytheon a declarat deja că nu va putea crește producția de Stinger până în 2023, deoarece îi lipsesc piesele, iar unii parlamentari americani și-au exprimat îngrijorarea că livrările de arme către Ucraina epuizează stocurile americane.

Dincolo de aprovizionarea cu arme și muniții, la fel de importantă este instruirea soldaților ucraineni și a voluntarilor civili care folosesc aceste echipamente. Sistemele avansate de armament livrate de SUA și de alte țări NATO sunt utile doar dacă soldații ucraineni știu cum să le folosească și să le întrețină.

De exemplu, cursul de instruire pentru folosirea rachetelor Javelin durează 80 de ore, în timp ce instruirea pe un sistem mobil de rachete de artilerie fabricat de Lockheed Martin poate dura până la două luni. Săptămâna trecută s-a confirmat că primul dintre aceste sisteme Lockheed Martin a fost folosit în Ucraina, ceea ce sugerează că instruirea se desfășoară mai repede decât se aștepta.

Deoarece consilierii militari americani s-au retras din Ucraina pentru a evita situația unei confruntări directe cu forțele rusești, instruirea soldaților ucraineni trebuie să aibă loc în afara țării.

Prin urmare, soldații ucraineni au călătorit la bazele americane din Germania și Polonia pentru a învăța cum să opereze artileria, sistemele radar de apărare aeriană, dronele, transportoarele blindate de trupe și, potrivit unor rapoarte, chiar și sistemele sofisticate de război electronic furnizate de Statele Unite și de alte țări.

Acești militari vor putea acum să-și antreneze colegii din Ucraina. Dar astfel de eforturi impun compromisuri dificile. Pe de o parte, ele permit Ucrainei să folosească noi capacități militare. Pe de altă parte, ele scot din luptă soldați calificați exact în momentul în care nevoia de ei este mai acută.

Apoi, există provocarea legată de întreținerea echipamentului. Cei care întrețin sistemele de artilerie și radar, precum și alte echipamente militare avansate, au nevoie de o pregătire specializată și adesea foarte tehnică.

Există complicații. Trupele ucrainene au fost învățate cum să întrețină obuzierele M777 în Germania și Polonia, spre exemplu. Dar întreținerea acestor arme altfel relativ elementare este complicată de faptul că sunt fabricate folosind sistemul imperial de măsurare, în timp ce cheile ucrainene folosesc sistemul metric.

Acest lucru înseamnă că fiecare obuzier de fabricație americană trebuie să fie însoțit de chei fabricate în America – o complicație în plus într-un lanț de aprovizionare deja lung și fragil care pleacă din Polonia spre vestul Ucrainei și apoi spre fronturile din estul țării.

Care este starea de spirit la Kiev și în capitalele aliate?

Capacitatea Ucrainei de a menține efortul de luptă va depinde de asemenea în parte de ceea ce se va întâmpla la Washington și în alte capitale occidentale.

Din ianuarie 2021, Statele Unite au cheltuit 6,8 miliarde de dolari pentru asistența în materie de securitate acordată Ucrainei. Președintele american Joe Biden a anunțat luna trecută o sumă suplimentară de 40 de miliarde de dolari, din care jumătate va fi dedicată ajutorului militar.

Alți membri NATO au oferit, de asemenea, un sprijin substanțial, inclusiv Estonia, Slovacia, Turcia și Regatul Unit. Iar la începutul acestei luni, liderii europeni s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, promițând de asemenea continuarea ajutorului și afirmându-și sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE.

Cât timp va dura acest sprijin depinde însă și de starea de spirit a opiniei publice din țările occidentale.

Sprijinul pentru Ucraina rămâne relativ ridicat în Statele Unite, în țările europene și în țările aliate, precum Australia, Japonia și Coreea de Sud. Însă opinia populară cu privire la război este oarecum diferită în regiuni din Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu și Africa, unde Rusia are mai multă influență și unde și-a concentrat campaniile de dezinformare.

Dacă inflația și penuria de alimente persistă, țările din aceste regiuni ar putea face presiuni pentru a reduce sancțiunile impuse Rusiei sau pentru a reduce ajutorul acordat Ucrainei.

La fel de important este ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Sute de mii de refugiați s-au întors acasă în ultimele luni. O repatriere de o asemenea amploare ar putea solicita inițial resursele alimentare și de sănătate. Dar în același timp, fenomenul ar putea să contribuie la revigorarea economiei și a pieței muncii, ar putea facilita mutarea proviziilor și a sprijinului medical către liniile de front din est și ar putea crește moralul întregii națiuni.

Deja, bunurile comerciale au început să circule mai liber în vestul Ucrainei, ceea ce indică faptul că situația logistică generală se îmbunătățește. Dacă vestul țării va reîncepe să funcționeze mai mult sau mai puțin normal, acest lucru va ajuta la reducerea penuriei de alimente și medicamente din est.

În cele din urmă, relatările privind creșterea rezistenței și a numărului de acțiuni de sabotaj în zonele ocupate de ruși sugerează că ucrainenii fac eforturi pentru a întrerupe liniile de aprovizionare ale Moscovei – erodând astfel capacitatea acesteia de a susține ofensiva.

Deși o victorie militară decisivă în care ucrainenii să expulzeze forțele rusești de pe întregul lor teritoriu pare din ce în ce mai puțin probabilă, Kievul ar putea totuși să împiedice progresul Moscovei și să își consolideze poziția pentru viitoarele negocieri, mai scriu Brathwaite și Konaev.

Urmărește-ne pe Google News
A lovit-o cu piciorul în spate, a lovit-o cu capul în gură. Cine e vedeta care riscă 5 ani de închisoare, toată lumea e șocată de ce i-a făcut fostei iubite
GSP.RO
A lovit-o cu piciorul în spate, a lovit-o cu capul în gură. Cine e vedeta care riscă 5 ani de închisoare, toată lumea e șocată de ce i-a făcut fostei iubite
ȘOC! Florin Salam, în stare GRAVĂ la spital! A fost internat de URGENȚĂ și trecut pe oxigen!
Playtech.ro
ȘOC! Florin Salam, în stare GRAVĂ la spital! A fost internat de URGENȚĂ și trecut pe oxigen!
A început demolarea unui celebru bloc din Bucureşti, construit ilegal: "Bucăţică cu bucăţică"
Observatornews.ro
A început demolarea unui celebru bloc din Bucureşti, construit ilegal: "Bucăţică cu bucăţică"
Horoscop 11 august 2022. Taurii au destule motive să revină la gânduri mai bune în legătură cu familia și să renunțe la gândurile negre
HOROSCOP
Horoscop 11 august 2022. Taurii au destule motive să revină la gânduri mai bune în legătură cu familia și să renunțe la gândurile negre
Păcăleală la o benzinărie din Argeș. Un șofer a „alimentat” TIR-ul cu aer
Știrileprotv.ro
Păcăleală la o benzinărie din Argeș. Un șofer a „alimentat” TIR-ul cu aer
Plecat din Guvernul Rusiei, a dat de gol când are loc finalul războiului din Ucraina! Răsturnare de situaţie: ce se întâmplă imediat cu Vladimir Putin
Orangesport.ro
Plecat din Guvernul Rusiei, a dat de gol când are loc finalul războiului din Ucraina! Răsturnare de situaţie: ce se întâmplă imediat cu Vladimir Putin
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
PUBLICITATE
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
Cătălin Scărlătescu, transformare uluitoare după America Express
PUBLICITATE
Cătălin Scărlătescu, transformare uluitoare după America Express
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.