„Deși tratatul de pace nu va fi semnat până la sfârșitul toamnei, rezultatul final este clar: Ungaria a câștigat o bătălie la Bruxelles”, spune analistul Sámuel Ágoston Mráz în articolul principalului ziar maghiar care în 2021 și-a declarat public susținerea pentru Viktor Orban.
El cataloghează propunerea Comisiei Europene drept un răspuns pentru rezultatul alegerilor în care Viktor Orban a triumfat și spune că Ungaria a rezolvat deja problemele semnalate de Bruxelles, iar UE nu are cum motiva decizia.
Potrivit analistului, din moment ce „guvernul maghiar a negociat inteligent și a separat problemele ideologice de chestiunile politice și juridice, Comisia nu a avut altă opțiune decât să fie de acord cu guvernul ungar, iar încercarea de la Bruxelles de a reține fondurile UE a eșuat, prin urmare”.
El mai susține că stânga europeană este „șocată” de compromisul la care au ajuns Ungaria și UE pentru a remedia golurile de legislație incriminate de Bruxelles, iar propunerea Comisiei este o tentativă „să câștige timp așteptând până când Ungaria acceptă legislația promisă”.
„Se pare că, pas cu pas, (autoritățile de la Budapesta) vor să facă stânga europeană să accepte la Bruxelles că nu a pus stăpânire asupra guvernului ungar”, mai afirmă ziarul maghiar, care în final face sugestii UE privind temele care trebuie să fie în atenția liderilor europeni: „reconsiderarea sancțiunilor energetice care lovesc poporul european și nu își îndeplinesc scopul”.
Într-o premieră la nivelul Uniunii Europene, executivul european a anunțat duminică că propune blocarea a 65% din fondurile europene pe care le primește Ungaria prin trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, echivalentul a 7,5 miliarde de euro, din cauza corupției și a declinului democrației înregistrat la Budapesta.
„Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea și gestionarea fondurilor UE”, a declarat Comisarul UE pentru buget, Johannes Hahn. „Nu putem concluziona că bugetul UE este suficient protejat”.
Consiliul Uniunii Europene (reprezentând guvernele UE) are acum la dispoziție o lună pentru a decide dacă va da curs sau nu recomandării Comisiei. În acest caz, Ungaria va avea, de asemenea, o lună pentru a răspunde – deși poate solicita o prelungire –, ceea ce înseamnă că, cel mai devreme, Comisia ar putea îngheța fondurile către Budapesta începând din 19 noiembrie.
Guvernul Ungariei va înainta Parlamentului, săptămâna viitoare, noi legi pentru a pune capăt impasului şi a debloca accesul la fondurile Uniunii Europene, a declarat sâmbătă șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, citat de Reuters. Dacă vor fi aprobate, noile legi ar putea intra în vigoare în noiembrie.