Mergi direct la conținut »
Reacția PSD la raportul GRECO; Nicolicea: ”Probabil că ori noi nu am explicat așa cum trebuie, ori ei n-au înțeles ce am explicat noi”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Reacția PSD la raportul GRECO; Nicolicea: ”Probabil că ori noi nu am explicat așa cum trebuie, ori ei n-au înțeles ce am explicat noi”

Reacția PSD la raportul GRECO; Nicolicea: ”Probabil că ori noi nu am explicat așa cum trebuie, ori ei n-au înțeles ce am explicat noi”

Reacția PSD la raportul GRECO. Eugen Nicolicea, președintele comisiei judidice din Camera Deputaților a venit cu o explicație pentru criticile aduse de oficialii europene proiectelor de modificare a Codurilor penale dar și legile justiției: ”Probabil că ori noi nu am explicat așa cum trebuie, ori ei n-au înțeles ce am explicat noi”, a spus el.

De Valentina Postelnicu,

”Prima chestiune era o temere cu încălcarea independenței judecătorilor și procurorilor, temere pe care am văzut-o și lucrul trebuie să fie foarte clar: încălcarea independenței judecătorilor și procurorilor înseamnă încălcarea separației puterilor în stat. Acest motiv este evident un motiv de neconstituționalitate a unei legi. Dacă ar fi existat în propunerea noastră, Curtea ar fi declarat legea neconstituțională. Majoritatea articolelor au fost declarate constituționale, pe cale de consecință nu afectează independența judecătorilor și procurorilor, iar puținele articole care au fost declarate neconstituționale au fost declarate pe alte motive. Pe cale de consecință, CCR a stabilit că aceste propuneri legislative și amendamentele în forma în care au trecut prima dată de ambele Camere și au ajuns la CCR, că nu încalcă independența judecătorilor și procurorilor”, a spus Eugen Nicolicea, la Parlament.

Întrebat de cum comentrază concret criticile GRECO, deputatul replicat: ”Dați un telefon și întrebați-i pe reprezentanții de acolo. Probabil că ori noi nu am explicat așa cum trebuie, ori ei n-au înțeles ce am explicat noi, dar, având în vedere că discuții vor mai avea, bănuiesc că vor înțelege ceea ce explicăm noi. Vom formula în altă manieră, în așa fel încât să înțeleagă”.

Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO) cere României să renunţe la înfiinţarea noii secţii speciale de procurori. De altfel, GRECO este profund îngrijorat de anumite aspecte ale reformelor sistemului judiciar.

Într-un raport publicat miercuri, 11 aprilie, GRECO se declară profund îngrijorat de anumite aspecte ale legii privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, ale legii privind organizarea sistemului judiciar şi ale legii privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) adoptate recent de Parlamentul României, ca şi de proiectele de amendamente la legislaţia penală, relevă un comunicat de presă al Consiliului Europei, citat de Agerpres.

Citește și: Ce este ”This Is Your Digital Life”, aplicația Facebook prin care Cambridge Analytica a furat datele utilizatorilor

Close
Închide
  Close