Mergi direct la conținut »
UPDATE Reacții politice după respingerea premierului PSD; UDMR: Dragnea trebuie să vină cu altă propunere
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE Reacții politice după respingerea premierului PSD; UDMR: Dragnea trebuie să vină cu altă propunere

UPDATE Reacții politice după respingerea premierului PSD; UDMR: Dragnea trebuie să vină cu altă propunere

Reacții politice, după respingerea propunerii PSD de premier, Sevil Shhaideh. Au apărut deja primele declarații ale liderilor partidelor parlamentare, la scurt timp după ce șeful statului a anunțat că nu o acceptă pe Sevil Shhaideh, pentru funcția de premier și a cerut coaliției PSD-ALDE să vină cu o altă persoană.

De Valentina Postelnicu,

Citește și: Iohannnis respinge premierul PSD, Sevil Shhaideh; Ce se întâmplă mai departe?

Cea mai importantă reacție așteptată este a liderului PSD Liviu Dragnea, care trebuie să spună dacă va propune o altă persoană pentru funcția de premier sau o păstrează pe Sevil Shhaideh. Dragnea se află la Palatul Parlamentului, unde a primit răspunsul șefului statului, la propunerea PSD-ALDE de premier. Liderul PSD va susține o declarație de presă la ora 16.00.

UPDATE ora 15.20 Fostul președinte Ion Iliescu consideră că, prin respingerea propunerii PSD de premier de către președintele Klaus Iohannis, se prelungește un proces care necesita mai multă urgență și a criticat lipsa de comunicare pe acest subiect.

„Se prelungește, din păcate, un proces care necesita mai multă urgență, ca să se intre în noul an cu o echipă formată. De regulă se stă de vorbă. E un Parlament nou, cu o structură nouă, președintele are și el o vechime destul de mică, dar dialogul este necesar pentru clarificarea lucrurilor. Sper ca până la urmă să se găsească acea cale a dialogului”, a spus Ion Iliescu, la Digi 24.

UPDATE ora 15.10 Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marți, pentru Agerpres, că președintele PSD, Liviu Dragnea, trebuie să vină cu o altă propunere de premier în locul lui Sevil Shhaideh. Liderul UDMR spune că acordarea votului de învestitură din partea formațiunii sale va depinde de viitoarea propunere de premier.

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”
Recomandări

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”

 

„Nu cred că Dragnea va veni cu aceeași propunere, va veni cu altă propunere. Sunt convins că nu va repeta. Nu se poate repeta. Dacă o dată a fost refuzată persoana doamnei Sevil Shhaideh va fi refuzată și a doua oară. Aici nu se poate juca. Trebuie să vină cu o altă propunere”, a afirmat Kelemen Hunor.

În opinia acestuia, nu se va ajunge la Curtea Constituțională pentru arbitraj între cele două părți. „Președintele are dreptul de a spune da sau ba. Dacă PSD singur ar fi avut peste 50%, ar fi fost o situație un pic diferită, dar și atunci se pune problema dacă cumva argumentele sunt de natura siguranței naționale și a relației cu aliații noștri din NATO, atunci lucrurile se schimbă”, a mai spus președintele UDMR.

UPDATE ora 15.00 USR salută decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea PSD-ALDE de premier în persoana lui Sevil Shhaideh. Liderul Nicușor Dan spune că speră ca PSD să se comporte responsabil și să facă o nouă nominalizare.

Medic ATI din București, către colegii care demisionează: „Spitalele sunt contaminate rând pe rând, dar nu putem să fugim cu toții”
Recomandări

Medic ATI din București, către colegii care demisionează: „Spitalele sunt contaminate rând pe rând, dar nu putem să fugim cu toții”

 

”Suntem convinși că decizia președintelui este bine fundamentată. Remarcăm că acesta se afla în limitele Constituției: a recunoscut majoritatea PSD-ALDE și dreptul acesteia de a nominaliza prim-ministrul. Sperăm ca PSD să se comporte responsabil, să facă o nouă nominalizare care să întrunească toate condițiile profesionale, morale și legale și să să nu arunce țara într-o criză politică declanșând suspendarea președintelui doar pentru că acesta a respins o persoană”, a spus Nicușor Dan, într-un comunicat de presă.

UPDATE ora 13.10 Andronescu (PSD): Noi am spus de la început că cea mai bună propunere este Dragnea

Prima reacție din PSD a venit imediat după anunțul președintelui Klaus Iohannis, din partea vicepreședintelui partidului Ecaterina Andronescu. ”Noi am spus de la început că cea mai bună propunere este Liviu Dragnea”, a spus Ecaterina Andronescu la Antena 3.

Senatoarea PSD a precizat că pesediștii se vor reuni de urgență să analizeze toate variantele. ”Sper că nu ne va respinge și a doua variantă, dar asta nu înseamnă că am renunțat la prima”, a mai spus Andronescu, adăugând că și-ar fi dorit ca președintele să-si argumenteze acest demers de respingere a premierului propus de PSD.

”Nu este vorba de PSD și ALDE, ci de acest vot pe care poporul l-a dat”, a mai spus senatoarea PSD

Băsescu: Trebuie scos din calcul orice element care ar viza suspendarea Preşedintelui

Respingerea de către Preşedintele României a propunerii pentru funcţia de Prim Ministru nu trebuie să declanşeze o bătălie a orgoliilor. Dragnea şi Preşedintele Iohannis au obligaţia să găsească imediat o soluţie. Fac precizarea că, în noua nominalizare, ca de altfel şi în noul guvern, nu au ce căuta oameni controlaţi de Serviciile Secrete. Nu este momentul unui război politic inutil între Dragnea şi Iohannis. Trebuie scos din calcul orice element care ar viza suspendarea Preşedintelui”, a scris Traian Băsescu, pe Facebook.

Culmea absurdului: Consiliul Județean Iași s-a apucat să dezinfecteze drumuri neasfaltate. Șeful de CJ: “Dezinfectantul are efect și acolo” VIDEO
Recomandări

Culmea absurdului: Consiliul Județean Iași s-a apucat să dezinfecteze drumuri neasfaltate. Șeful de CJ: “Dezinfectantul are efect și acolo” VIDEO

 

Turcan: Este dreptul constituţional al președintelui să respingă propunerea, cu certitudine sunt foarte multe argumente

Liderul interimar al PNL, Raluca Turcan salută decizia președintelui Iohannis. ”Este dreptul constituţional al domniei sale să respingă propunerea şi cu certitudine sunt foarte multe argumente. Noi considerăm că viitorul Guvern al României trebuie ferit de orice fel de vulnerabilități, mai ales într-un context internațional extrem de complicat. România nu trebuie să dea semnale confuze sau contradictorii”, spune Raluca Turcan, pe Facebook.

Liberala menționează că ”Guvernul României nu trebuie transformat într-un guvern personal, de interpuşi, aflat la dispoziţia domnului Liviu Dragnea”. ”PSD ne-a anunţat că are zeci de mii de specialişti. Dacă acest lucru este adevărat, se vor găsi şi alte nume de prim-ministru, de preferat persoane cu o activitate cunoscută, fără vulnerabilităţi şi fără condamnări”, mai spune Turcan.

Close
Închide
  Close