Mergi direct la conținut »
VIDEO| Recondiționează costume populare vechi de aproape 100 de ani. Cât costă o ie tradițională
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO| Recondiționează costume populare vechi de aproape 100 de ani. Cât costă o ie tradițională

VIDEO| Recondiționează costume populare vechi de aproape 100 de ani. Cât costă o ie tradițională

Elena Mateescu este un meșter popular din zona Argeșului care reface costume tradiționale vechi. De mică îi place să coase. La cei 68 de ani ai săi, își umple timpul liber făcând haine tradiționale pentru păpuși, dar și recondiționând costume populare.

De Delia Chilianu,

Elena Mateescu are multe costume populare. Unele sunt moștenite de la părinți, bunici și socrii, dar are și de pe la prieteni. Îi place să le facă frumoase din nou, după cum însăși spune și vine cu ele la târgurile de Crăciun. Pe unele le poartă chiar ea, pe altele, le vinde.

Cele mai multe din iile purtate de femei se deteriorau sus, în partea gâtului. “Desfac această parte, o încrețesc și fac ori musca, ori x-urile care se fac. La mânecă, fac la fel sau o încrețesc, să iasă bufantă”, spune femeia. Zilele acestea, pe Elena Mateescu o găsiți la Târgul de Crăciun din Piața Constituției. A adus cu ea multe costume tradiționale, și de femei, și de bărbat. Toate au o vechime de peste 70 de ani. Unul dintre costume, care a aparținut unei prietene de-ale femeii, este intact: “Este un costum din zona Muscel – Argeș. Are fota cu fir auriu și predomină roșu. Este un costum pentru duminică. Are aproape de 80 de ani, dar s-a păstrat foarte bine”, spune meșterul popular.

La bărbați, iile se deteriorau sus, la umeri, pentru că transpirau când mergeau cu ele la coasă, dar Elena a găsit o soluție și știe să recondiționeze și iile bărbătești, dar și pantaloni. “Acum, lucrez la o pereche de pantaloni din șai de la socrul meu. El a murit la 90 de ani , iar acești pantaloni i-a purtat la nuntă, că așa se purta atunci. Așa se îmbrăca mirele atunci. Mai am puțin de lucrat la ei și sunt gata, dar uitați ce material bun este”, mai spune femeia. Iile sunt făcute din pânză de casă, un material foarte rezistent. O ie recondiționată costă în jur de 200 de lei.

Târgul din Piața Constituției este deschis până pe 27 decembrie.


Citește și:

VIDEO|Târgul de Crăciun din Bucureşti, mai spectaculos decât cel din Viena? Cu ce se diferenţiază târgul amenajat în Capitala României

Close
Închide
  Close