MENIU CAUTĂ

Reușită spectaculoasă a medicilor de la Spitalul Județean Bacău. Au refăcut capul zdrobit al unui tânăr cu ajutorul unei proteze realizate cu o imprimantă 3D

Distribuie

O echipă de medici de la Spitalul Județean de Urgență Bacău a reușit, în premieră, să reconstruiască o parte a craniului unui tânăr rănit grav într-un accident rutier. Cu ajutorul unui mulaj special, au refăcut calota craniană cu ajutorul unui ciment special, folosit pentru realizarea protezelor osoase.

Tânărul de 26 de ani din comuna Cleja a fost implicat într-un accident de scuter în urmă cu un an. A ajuns la spital desfigurat și cu capul zdrobit, fără prea multe șanse de supraviețuire. Pacientul a fost operat de creier și a plecat pe picioare acasă. Acum, medicii i-au refăcut în întregime craniul dintr-un ciment special, notează Desteptarea.

După ce pacientul a fost stabilizat din punct de vedere neurochirurgical, am căutat pe internet zile și nopți metode de reconstrucție a calotei craniene. Practic, creierul lui era, după acel nefericit accident, acoperit doar de o piele – un lambou, cum spunem noi în termeni medicali, grefată de pe coapsă și reconstruită de doctorul Radu Niță de la Chirurgie Plastică. Am găsit aceste proteze personalizate undeva în Belgia. Am căutat pe internet printr-un simplu search pe «cranioplastie personalizată». Nu puteam apela la o intervenție clasică de reconstrucție, prin montarea unei tije metalice, pentru că prezenta o leziune atipică de țesut osos.

Am vorbit cu conducerea spitalului pentru a găsi finanțarea necesară, am trimis examenele tomografice la clinica respectivă, care face astfel de mulaje și așa am intrat în posesia mulajului personalizat pe pacientul meu. Apoi, pur și simplu am umplut acest mulaj cu un ciment special, pe baza unor matrițe, pe care le-am fixat apoi în șuruburi în restul craniului pacientului. Este o procedură foarte rară și în lume. Se fac reconstrucții de os facial, de șolduri, de oasele mâinilor și picioarelor, de mandibulă, dar de craniu, mai rar”, a explicat medicul primar neurochirurg Vlad Buburuzan, șeful Secției de Neurochirurgie a spitalului din Bacău, conform sursei citate.

Echipa medicală: dr. Radu Niță, medic primar Chirurgie Plastică, dr. Valentin Tutunaru, medic primar Terapie și Anestezie Intensivă, și dr. Vlad Buburuzan, medic primar, șeful Secției de Neurochirurgie
sursă foto: Desteptarea

Matrița a fost comandată din Belgia și a costat 9.000 de lei, banii fiind suportați de către spital. Potrivit Desteptarea, spitalizarea pacientului depășește 200.000 de lei, având în vedere că la fiecare internare, tânărul a fost îngrijit aproape o lună, la Terapie Intensivă.

„Cel mai greu a fost să procurăm acea matriță de la clinica din Belgia. Greu nu pentru costuri, ci din cauza procedurilor. Pentru că este vorba de o clinică ce nu a mai lucrat până acum cu România, dar care are o experiență vastă în aceste proteze personalizate realizate cu ajutorul unei imprimante 3 D, la scară de 1:1, a fost mai greu să găsim metoda cea mai corectă de achiziție. În rest, este exclusiv meritul întregii echipe medicale a spitalului în reușita acestui caz”, a explicat managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău, Adrian Popa.

În urma accidentului, tânărului i-a fost zdrobită fața complet. Deși avea leziuni incompatibile cu viața, și-a revenit spectaculos aproape 20 de ore de la internare. A fost operat inițial pe creier de neurochirurgul Vlad Buburuzan, iar intervenția a durat opt ore.

După ce a fost stabilizat, tânărul a fost operat din nou pentru a-i fi reconstruită fața.

„Practic lui îi lipsea jumătate de față: cu ochi, cu o parte din nas, cu urechea stângă, iar creierul era pe-afară. În rest nu a avut nimic. Doar fața era foarte afectată. A fost plastia neurochirurgicală, apoi am intervenit eu pe partea de chirurgie plastică. I-am reconstruit nasul, din bucățile de oase pe care le-am putut salva, dar și zona oculară, și partea din urechea afectată. Avea niște leziuni foarte grave, care nu erau compatibile cu viața.

Eu am mai intervenit de două ori, de la operația inițială, dar o să mai aibă nevoie de alte intervenții, pentru reconstrucția oaselor feței”, a explicat dr. Niță.

Acum, tânărul se simte foarte bine, e stabilizat, se hrănește singur, merge foarte bine, nu amețește, nu are alte sechele, nu a făcut complicații. Cu ochiul sănătos vede perfect, dar pe partea afectată a pierdut vederea. În schimb, aude foarte bine cu ambele urechi. Mai mult, a revenit la activitățile sale zilnice pe care le făcea înainte de accident, fiind oier în sat.

sursă foto: Pexels


Citește și PROCESUL COLECTIV. Daniel Băluţă, primarul sectorului 4, citat cu mandat de aducere la următorul termen


 

Citește mai multe despre Bacău și Spitalul Județean pe Libertatea.

Comentarii