„Nu există nicio ţară în lume care să aibă mai multe beneficii din partea statului, salarii mai mari pentru funcționari şi în acelaşi timp taxe mai mici. Nu există aşa ceva. Deci trebuie să păstrăm un echilibru, pentru că la finalul zilei, dacă nu ne mai ajung banii, va trebui să tăiem de undeva şi vom tăia iar din salariile publice. E un avertisment extrem de serios”, a spus Pîslaru, la Digi 24.
Săptămâna trecută, proiectul de lege care prevede reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, 2 puncte la angajator și 3 la angajat, a fost adoptată de Senat cu 67 de voturi „pentru”, 23 ‘„împotrivă” şi o abţinere. Proiectul de lege urmează să ajungă și în Camera Deputaților.
Potrivit proiectului, cota de contribuţie de asigurări sociale este de 21,3% pentru condiţii normale de muncă, din care 7,5% pentru contribuţia individuală şi 13,8% contribuţia datorată de angajator. Pentru condiţii deosebite de muncă, cota de asigurări sociale este de 26,3%, din care 7,5% pentru contribuţia individuală şi 18,8% pentru cea datorată de angajator. Pentru condiţii speciale de muncă, cota de contribuţie la asigurările sociale va fi de 31,3%; 7,5% – pentru contribuţia individuală şi 23,8% – pentru cea datorată de angajator.
Reducerea CAS cu 5 procente ar putea pune statul în imposibilitatea de a plăti pensiile românilor, spun specialiștii. Cu toate acestea, experții s-au concentrat doar pe partea pozitivă a acestei măsuri mizând că salariații români vor rămâne cu mai mulți bani în buzunare, uitând de cele 5 milioane de pensionari pe care-i are România. Citește mai mult: EXCLUSIV / Reducerea CAS ar putea lăsa pensionarii fără pensii
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro