Miercuri, 12 septembrie 2018, 14:28

Textul propus a fost respins pe 5 iulie de Parlamentul European, ceea ce a provocat divergențe în rândul eurodeputaților, chiar și în interiorul grupurilor politice. Acum, a fost revizuit, în speranța că vor fi înlăturate temerile militanților libertății pe Internet, notează agenția AFP, citată de Agerpres.

Directiva a fost propusă inițial de Comisia Europeană pe 14 septembrie 2016 și are ca obiectiv principal modernizarea sistemului drepturilor de autor în epoca revoluției digitale. Votul de miercuri ar putea fi o  „ultimă șansă” pentru susținătorii acestei noi directive.

Reforma vizează stimularea platformelor de Internet, precum Youtube, pentru a plăti mai bine creatorii de conținuturi, dar și crearea unui nou „drept conex” pentru editorii de presă  care să permită agenţiilor de presă şi ziarelor să fie de asemenea mai bine plătite pentru a retransmite pe Internet producțiile lor editoriale.

”Senzaţia multora din PE este că miercuri se decide viaţa sau moartea directivei”, a declarat pentru sursa citată eurodeputatul francez Marc Joulaud.

Apelul lansat de un jurnalist de front: „Drepturile de autor fac diferența dintre viață și moarte”

În cazul în care directiva va fi adoptată în sesiunea plenară de la Strasbourg, europarlamentarii vor putea începe negocierile cu Consiliul UE – reprezentanţii celor 28 de state membre, care pe 25 mai au ajuns la un compromis pe acest dosar – , dar și cu Comisia Europeană, pentru a ajunge la un acord asupra unui text definitiv, notează sursa citată.

Discuțiile ar urma să aibă loc cu ușile închise. Tratativele denumite „trilog” în jargonul UE pot dura mai multe luni, înainte de a se conveni asupra unui text comun care va trebui apoi să fie supus din nou votului Parlamentului European.

Potrivit Agerpres, deznodământul votului de miercuri este incert. La votul din 5 iulie, dintre cei 627 de eurodeputaţi prezenţi în hemiciclul de la Strasbourg, 318 s-au pronunţat împotriva directivei, 278 pentru şi 31 s-au abţinut.


Citește și EXCLUSIV/ Jean Constantin, infarct în Cimitirul Bellu, de la o glumă! Episod incredibil întâmplat cu 3 decenii înainte de moartea marelui actor