Scandal in ţigănime! După ce săptămâna trecută Libertatea a prezentat faptul că Dorin Cioabă, fiul autointitulatului rege al ţiganilor Florin Cioabă, şi-a construit la Sibiu o clădire pe care a numit-o Tribunalul ţiganilor, etnicii rromi vor să-l bage în stabor pe “rege” şi să-i ia coroana.
Dacă până acum ieşirile în public ale lui Florin Cioabă cu kilograme de aur la gât, cu o coroană de rege şi cu un sceptru au fost tolerate de membrii comunităţii rrome din România, faptul că fiul acestuia, Dorin, a întemeiat un tribunal al ţiganilor a umplut paharul.
Mulţi etnici nu îl recunosc
“Îl vom chema la judecată şi o să-i cerem statutul în baza căruia şi-a luat titlul de rege, în contextul în care la noi în etnie nu există astfel de supranume. Nu e normal să-ţi arogi anumite funcţii atâta vreme cât nu ai o bază legală pentru acest lucru”, ne-a spus Florin Motoi, preşedintele Comitetului European al Rromilor Krisinitori ( membri ai staborului, numiţi şi judecători de pace). Iniţiativa lui Motoi este susţinută de majoritatea liderilor comunităţilor de rromi tradiţionali din întreaga ţară, unde Cioabă nu este recunoscut ca fiind rege şi conducător al etniei.
În judeţul Tulcea, rromii nici nu ştiu cine e Florin Cioabă. “Dacă întrebaţi orice rrom în parte din judeţ de la noi, nimeni nu ştie de Cioabă. Cum să fie el regele nostru? O fi rege la el în familie. Doar îşi face reclamă pe spatele nostru şi trebuie să plătească, aşa cum se face în comunitate. Să fie judecat de judecătorii noştri (n.r. – krisinitori, membri ai staborului) şi să renunţe la coroana şi la titulatura cu care se tot dă mare pe la televizor. Nu e normal să ne facă de râs pe oriunde merge”, ne-a spus Viorel Luci, şi el judecător în stabor.
Florin Motoi e fiul Mamei Omida
Florin Motoi, fiul celebrei ghicitoare Mama Omida, a fost ales, în septembrie 2008, preşedintele Comitetului European al Rromilor Krisinitori (CERK). Organizaţia este formată din judecătorii de stabor (krisinitori sau judecători de pace), oameni care în comunităţile tradiţionale sunt consideraţi autoritatea supremă şi, mai mult decât atât, personaje de o deosebită moralitate.
Revoltat, liderul comunităţii din Timişoara îi cere învinuitului: «Să-şi lase jos coroana»
“Noi nu-l recunoaştem pe Cioabă ca fiind liderul nostru. Ne-a tot făcut de râs… a apărut cu kilograme de aur la gât să ne râdă lumea. În tradiţia noastră nu există regi sau împăraţi. Membrii comunităţilor noastre respectă legea ţigănească şi deciziile staborului. Dacă Florin Cioabă se crede rege, trebuie să dovedească asta cu un statut juridic. Dacă nu, să-şi lase jos coroana şi să renunţe la titlul de rege”, a tunat Vladimir Gârbaci, zis Dulcea, liderul ţiganilor din Timişoara.
«N-a realizat nimic pentru neamul lui»
Nici măcar în comunităţile de rromi căldărari din Sinteşti-Ilfov, Săruleşti- Călăraşi, Hârlău-Iaşi sau din Meteor-Gorj, care sunt de acelaşi neam ca şi Cioabă, “regele” nu are susţinere. “Nu-l recunoaştem ca rege. N-a făcut nimic nici pentru noi, căldărarii de acelaşi neam ca şi el. Nici măcar n-a venit vreodată pe aici, să ne susţină moral când am avut probleme. Cu toţii vom merge la stabor când o să fie judecat”, ne-a mărturisit Octav Stănescu (foto), liderul comunităţii ieşene Hârlău.
Cioabă: «Să se spânzure»
“Eu n-am auzit de aceşti rromi krisinitori. N-au cum să-mi ia coroana, pentru că asta se moşteneşte, e a familiei regale. Tot ce ar putea ei să facă este să se spânzure”, ne-a declarat ieri nervos regele, care e hotărât ca din toamnă să deschidă uşile tribunalului înfiinţat de fiul său.
Cum a dobândit titlul?
Florin Cioabă (56 de ani) este fiul lui Ion Cioabă, bulibaşă al rromilor din România, care s-a autoproclamat în 1992 “rege internaţional al rromilor”. După moartea tatălui său, în 1996, Florin şi-a însuşit titulatura acestuia şi i-a moştenit coroana şi sceptrul. În perioada 1996-2000, Florin Cioabă a fost consilier judeţean de Sibiu.