Radu Alecu este un bucurestean de 81 de ani care isi incepe ziua cu o ceasca de cafea amestecata cu naut, asa cum prepara in regim industrial in perioada 1969-1985. Nechezolul, bautura atat de contestata din perioada comunismului, este si acum servita de nea Alecu musafirilor sai. Si chiar cu fast, pentru ca batranul e mandru ca a fost considerat “regele nechezolului”.
Nea Alecu a fost timp de 16 ani seful sectiei de prajit cafea la o intreprindere de import-export din Bucuresti, functie care i-a adus porecla de “rege” al acestei bauturi, pentru ca el hotara procentul de naut din nechezolul romanilor. “Cand cafeaua a devenit prea scumpa, era cam 6.000 de dolari tona, a venit ordin de la partid sa o combinam cu ceva. Dupa ce s-a hotarat amestecul cu naut, nechezolul a fost singurul produs care se gasea pe piata. Era jumatate naut, jumatate cafea, pentru ca mie mi se pare procentul bun”, ne spune nea Alecu in timp ce ne arata pozele facute langa masina de prajit cafea. Fostul sef de sectie ne povesteste ca singura cafea naturala era ambalata in pliculete de 200 de grame si trimisa la vama si in cunoscutele “Shop”-uri.
“Sa stiti ca eu si acum beau tot cafea cu naut. Imi place si este mai sanatos asa”, ne spune batranul, care, pentru a ne convinge, ne roaga sa asistam la ritualul prajirii nautului si prepararii amestecului. In fiecare luna, barbatul se duce la cumparaturi in Piata Obor. De aici, isi procura cafeaua boabe si nautul neprajit. Apoi, intr-un ceaun special, prajeste nautul, pe care il rasneste alaturi de cafea.
Militienilor le dadea cafea naturala
Desi e un bun povestitor, batranul pare ca se poticneste in vorbe in momentul in care il intrebam de oamenii care il vizitau si care se aprovizionau cu pungi de cafea naturala. Recunoaste insa ca reusea cu o punga de cafea sa-i imbuneze pe toti, de la militieni si doctori pana la securistii care veneau cu biletele sa ia cafeaua naturala.