MENIU CAUTĂ

Regizorul Mihai Constantinescu: „Andrei Blaier m-a turnat ani de zile la Securitate”

Distribuie

Celebrul regizor Andrei Blaier  (77 de ani)şi colegul său de breaslă, Mihai Constantinescu (78 de ani), un alt regizor de marcă a filmului românesc, au fost, până de curând, ca doi fraţi. ”Erau nedespărţiţi.  Au făcut armata împreună, apoi şi-au început cariera unul lângă celălalt. Eu îl cunosc pe Andrei Blaier de 30 de ani. În tot acest timp, venea fecvent la noi în casă, peteceam împreună, şi îl luam cu noi în vacanţe, mai ales când era singur”, ne-a mărturisit soţia lui Mihai Constaninescu.
Fiind un tip slobod la gură, Constantinescu a intrat în anii 50 în colimatorul Securităţii, astfel că în 1953 a fost arestat prima dată, pentru critici banale la adresa regimului comunist. În 1956 a mai fost ”săltat” odată, aşa, preventiv, fiind considerat un pericol pentru regim, mai ales pe fondul revoluţiei anti-bolşevice din Ungaria. Din fericire, Constantinesc nu a stat mult timp întemniţat, însă, a fost monitorizat în permanenţă de poliţia politică comunistă.
Convins fiind că cineva l-a turnat în permanenţă, Mihai Constantinescu a făcut anul trecut o solicitare la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, pentru a afla cine transmitea note despre el la Securitate. Răspunsul CNSAS a venit ca o palmă pentru familia Constantinescu, dar mai ales pentru Mihai: cel mai bun prieten a lui, şi omul care i-a călcat pragul casei ani de zile, l-ar fi turnat la Securitate, aşa cum reiese din documentul CNSAS. ”Vreau să-l dau în judecată pe Blaier, pentru că din cauza lui am stat la puşcărie. El m-a turnat la Securitate că făceam critici la adresa regimului comunist. Am pierdut foarte mult, şi vreau să fac acum dreptate”, ne-a spus Mihai Constantinescu.
În schimb, Andrei Blaier nu vrea să comenteze acest caz tulburător.
De altfel, acum două luni, CNSAS a susţinut oficial, într-o acţiune trimisă către Curtea de Apel Bucureşti, că Blaier a fost colaborator al securităţii!

Comentarii