La cumparaturi
– Verificati integritatea ambalajului si informatiile de pe eticheta produselor pe care intentionati sa le achizitionati.
– Produsele din carne, alimentele si produsele congelate trebuie cumparate ultimele si puse in pungi separate de celelalte produse alimentare.
– Depozitati produsele imediat ce ati ajuns acasa: la frigider sau in locuri racoroase, uscate, dupa cum sunt indicatiile de pe eticheta!
Cand pregatiti masa
– Microorganismele se pot foarte usor deplasa de la carnea cruda la mancarurile gatite, lactate, fructe sau legume. De aceea, spalati-va foarte bine mainile cu sapun si apa fierbinte inainte de a va apuca de gatit;
– Curatati foarte bine instrumentele de taiat inainte de a le utiliza;
– In cazul pregatirii de semipreparate congelate este important sa se respecte instructiunile privind dezghetarea si/sau gatirea directa;
– Dezghetarea se face in compartimentul cel mai de jos al frigiderului, nu la temperatura camerei. Daca un produs congelat a inceput deja sa se dezghete, acesta nu trebuie sa fie recongelat;
– Este indicat ca toate alimentele sa fie gatite la o temperatura apropiata de punctul de fierbere;
– Carnea nu trebuie pregatita cu mult timp inainte de a fi consumata. Verificarea gradului de pregatire a produselor din carne se face in functie de culoare: acestea nu trebuie sa fie in sange sau de culoare roz in interior, iar cand sunt taiate, sucurile care se scurg trebuie sa fie clare, fara sa contina sange.
Cand serviti masa
– Produsele alimentare se pastreaza acoperite si aproape de punctul de fierbere pana la momentul consumarii;
– Produsele pregatite la rece se vor pastra in frigider pana la momentul consumarii lor;
– Este foarte important ca produsele gatite se pastreaza acoperite sau ambalate si pot fi reincalzite cel mult o data;
– Mancarurile gatite, alimentele congelate sau salatele nu trebuie lasate la temperatura camerei mai mult de doua ore.
Ce trebuie sa urmarim pe etichete si ambalaje
1. Ce contine pachetul (cantitatea si ingredientele);
2. Cat de nutritiv e alimentul (numarul de calorii, cantitatea de grasime, procentul de vitamine);
3. Indicatiile despre modul in care trebuie depozitat, pastrat si utilizat alimentul respectiv;
4. Termenul de valabilitate al produsului;
5. Numerele de identificare ale produsului sau lotului din care face parte produsul;
6. Conditiile de depozitare si utilizare;
7. Numele si adresa producatorului, ale ambalatorului, distribuitorului sau, dupa caz, ale importatorului;
8. Telefonul consumatorului.