MENIU CAUTĂ
, de Paul Barbu

EXCLUSIV/ Călătorii CFR care plătesc preț întreg le primesc la pachet, bonus. Gratuitatea care aduce mizerie și nesimțire

Distribuie

Gratuitatea pentru studenți pe trenurile CFR-ului a adus cu ea o serie de neplăceri pentru cei care plătesc bilet întreg. Acum pe timp de vară, călătoria cu trenul a devenit un adevărat coșmar pentru că unele trenuri ale companiei de stat nu au nici măcar aer condiționat și sunt aglomerate.

Stresul începe încă din gară, indiferent de stația în care te-ai afla, și asta pentru că, se formează cozi uriașe de zeci de persoane ca încearcă să prindă un loc în tren. Doar în București găsești automate de la care îți poți lua biletul printr-o achiziție cu cardul, dar și aici sistemul este atât de greoi încât este nevoie ca un angajat al CFR să vină să îți arate cum se duce pa bun sfârșit o tranzacție, dacă nu ești familiar cu sistemul masochist.

În restul stațiilor, cozile CFR-ului pentru un bilet nu sunt cu mult mai diferite de cele din comunism în care stăteam pentru o pâine sau o felie de brânză. Și aici este cu ținutul locului ca să poți ajunge până la toaletă, mai ales că timpul mediu pentru o coadă de 20 de persoane este între 30 și 40 de minute.

Suplimentarea trenului suplimentat

Deși CFR a mai pus un vagon sau două, după caz, la trenurile spre mare, denumite sugestiv „Trenurile Soarelui”, tot nu este de ajuns pentru a acoperi necesarul de locuri. Călătorii plătesc experiența de a fi sardine pentru 2,5 – 3 ore, în funcție de cum merge trenul.

La un simplu calcul pentru un tren cu 5 vagoane, în zilele de weekend, garnitura ar mai trebui suplimentată cu cel puțin un vagon pentru ca toată lumea să prindă loc. Pe drumul de întoarcere de la mare spre București, povestea este exact aceeași.

Doamna Mariana, o bunică de vreo 50+ ani, stătea în picioare în timp ce nepoțica ei pe locul suplimentar de pe holul vagonului pentru că trenul era plin de tineri care nu au plătit mai nimic pentru aceeași călătorie pentru care ea a plătit 55 de lei.


Citește și: Jurații X Factor încasează bani frumoși pe firmele lor. Delia învârte milioanele, Brenciu și Bănică, sutele de mii


Vagonul 5 al trenului nostru este plin de studenți care se întorc de la un festival de muzică, dar parcă după atâta zgomot remixat și alcool merge să îți limpezești mințile cu niște manele ce se aud peste tot. Berea curge și ea din cutii și veselia este la cote maxime, așa cum și organele genitale țin locul punctuației în discuției dintre tineri.

Controlorii de pe tren, care ar trebui să îi mai liniștească pe tineri, nici măcar nu le dau atenție deși trec pe lângă, se lovesc de ei și cam atât. Controlorul înțelege, că și lui îi plac manelele. „E tineri, se distrează și ei!. Ce vreți domle, să chem poliția?”, îi răspunde supărat unei doamne.

Vara asta se poartă transpirația și „afumătura”

Și pentru că în arșița trenului, nu te simți împlinit, ba chiar stresat, merge întotdeauna o țigară. Tot ce trebuie să faci este, fie să fumezi în wc-urile mai insalubre decât sufletele fumătorilor, fie deschizi ușa vagonului în mers și îți împuți plămânul. Nu mai contează că de la curent tot fumul se împrăștie pe holul vagonului. Controlorul înțelege, că și el e om, și el e fumător.

Înțelege și copila aia mică de 6 ani, care este cu tanti Mariana. Înțelege că așa își călește sistemul imunitar. O deranjează puțin acum la început, dar se obișnuiește repede, pentru că tușitul are rolul de a-i curața căile aeriene.

Românul e în tren la el acasă

La coborârea din tren, gunoiul de la pungile de chipsuri, paharele de hartie de la cafea, cutiile de bere goale și alte pachete și pachețe este musai să rămână în tren. Asta este educația, celor care vin din urma noastră și probabil vor rămâne tot în urma noastră. „Aștia or să vă plătească dumneavoastră pensiile, aștia care nu sunt în stare nici să ridice o hârtie de pe jos și lasă totul de parcă ar fi la ei acasă”, ne spune tanti Mariana în timp ce o trage pe micuță de mână și cară și o geantă de voiaj.


Citește și: Povestea omului care a căzut din spațiu și din care a mai rămas doar o bucată carbonizată

Comentarii