Romarm S.A. este compania de stat din subordinea Ministrului Economiei care gestionează 16 fabrici și uzine care mai au încă deschise liniile de producție sau care fac, cel puțin, lucrări de întreținere.

Pe harta de mai sus puteți vedea o parte din fabricile românești. De exemplu, Arsenal Resiţa, infiinţată în anul 1972 pentru a produce tunuri de calibru mare şi mijlociu, este acum în conservare. Compania germană Rheinmetall a vrut să preia uzina, dar lucrurile s-au împotmolit. Nemții sunt interesați și de Uzina Automecanică Moreni, care a produs transportoare blindate amfibii pe roți cu tracțiune 4×4, 6×6 și 8×8, printre care amfibiul blindat SAUR 1 si SAUR 2, precum si transportorul Zimbru.

La Uzina Mecanică Sadu, fondată în 1939, se fabrica muniţie și armament de infanterie, în special pistoale mitralieră tip Kalashnikov.

”Principalul client al U.M. Sadu pentru muniţia NATO produsă aici sunt Statele Unite. Producem şi livrăm pentru guvernul american, în special pentru armata americană dislocată în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak, la ei ajung şi muniţia şi armamentul. În rest, mai avem comenzi, dar în cantităţi mai reduse, pentru Asia, Africa şi încercăm acum şi către Orient. Calibrele Est sunt cele mai uzuale pe care le exportăm. Acestea merg la AKM, la armele ruseşti în general. ROMARM exportă în SUA atât pe piaţa civilă cât şi pe cea militară, atât pe muniţie, cât şi pe armament”, afirma Gheorghe Stoica, într-un interviu pentru Agerpres.

Uzinele Cugir au încercat și ele să supraviețuiască. Au produs primul pistol mitraliera românesc – Parabellum, tipul “Orita”, calibru de 9mm. Recent, speciliștii de la fabrica de arme au proiectat o nouă armă de asalt, denumită NAT1. Ea se află acum în teste și ar putea intra în producția de serie.

Uzina Mecanica Bucureşti ar putea prinde viață prin contractul semnat între Ministrul Apărării și americanii General Dynamics. Acordul prevede că din cele 227 de transportoare blindate  PIRANHA 5, 197 vor fi asamblate în România la UMB.

Electromecanica Ploieşti a fost sigura fabrica producătoare de rachete din România. Acum ar putea deveni un partener al concernului european MBDA, lideri pe piață în domeniul rachetelor. Acolo s-ar putea asambla și întreține rachete care să intre în dotarea forțelor aeriene și forțelor terestre române.

Americanii de la Raytheon sunt interesați să contruiască piese mecanice pentru radarul sistemelor de rachete pentru apărare anti-aeriană Patriot. Aerostar a primit deja o cerere de ofertă.

„Aceasta cerere de oferta este o oportunitate pentru Aerostar de a furniza componente atat pentru sistemele Patriot destinate Romaniei, cat si pentru inventarul global de sisteme Patriot(…)Peste 220 de unitati Patriot aflate in proprietatea a 14 natiuni, inclusiv Romania, reprezinta o piata foarte mare si o oportunitate de export foarte buna pentru industria de aparare romaneasca”,  a declarat pentru Hotnews Tom Laliberty, vicepresedinte în cadrul Raytheon

Industria de Apărare ar putea trece printr-o perioadă de reorganizare. Senatul a aprobat legea prin care companiile de armament cu capital de sat ar putea ajunge în subordinea Ministerului Apărării.

„Pentru că nu discutăm doar de o simplă mutare administrativă a unei capacităţi de producţie, zic eu, foarte importante a României de la un minister la altul. Discutăm despre modul în care, în ultimă instanţă, industria de apărare românească trebuie să se reaşeze pe noi fundamente. Prin procentul de 2% pe care îl avem alocat şi anul acesta ca buget al ministerului încercăm să întoarcem în industria românească de apărare o sumă cât mai consistentă prin proiectele de înzestrare ale Armatei române (…)Nu putem spune că anul acesta vom reuşi să rezolvăm tot ce înseamnă înzestrarea Armatei române sau că industria de apărare, începând de anul acesta, va primi sume extraordinare de mari bani.”, declara recent Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale

La mijlocul acestei luni, sindicaliștii din industrie au protestat față de situația critică în care se află unele companii.

„Lipsa specialiştilor devine o problemă de securitate. Prin atingerea nivelului minim de 8.700 de oameni, prin vârsta înaintată – 54 de ani media, industria de apărare riscă să se închidă în mod automat, în condiţiile în care România este într-un spectru geopolitic destul de acid. Dacă ne uităm la clădirea Guvernului, pare părăsită. E părăsită de 28 de ani”, a spus Constantin Bucuroiu, secretar general specializat pe industria de apărare în cadrul CNS Cartel Alfa şi BNS, citat de Agerpres

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), a declarat marți că la sfârşitul anului 2017 cifra de afaceri a societăţilor cu capital de stat din România a fost de doar 500 de milioane de dolari şi numai 4% au fost clienţi MApN.

 

 

Urmărește-ne pe Google News