Cheesecake cu cremă de whisky/VIDEO
Ingrediente: 200 g biscuiți digestivi, 60 g unt gras (80% grăsime), 3 ouă, 500 g mascarpone, 140 g zahăr, 150 ml cremă de whisky, o fiolă de esență de vanilie; pentru decor – 50 g ciocolată neagră, zahăr pudră.
Preparare: se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Se sfărâmă biscuiții, se adaugă untul topit și se face o pastă omogenă care se așază într-o formă de tort cu pereți detașabili, în strat de aproximativ 2 cm, presând bine cu o lingură. Se bagă 5 minute la cuptor. Se amestecă mascarpone, zahărul, gălbenușurile, crema de whisky și esența de vanilie. Albușurile se bat spumă separat și se înglobează apoi în amestecul de brânză. Se toarnă compoziția peste blatul de biscuiți și se dă la cuptor o oră, la 160 de grade. După ce se stinge focul, se lasă să se răcească prăjitura în cuptor, ca să nu crape. După aceea, se ține la frigider minimum 6 ore. Se servește cu ciocolata topită și zahăr pudră.
Tocană de vită cu sos de vin
Ingrediente: o coadă de vită (1,5 kg), 4 morcovi, o jumătate de rădăcină de țelină, două cepe mari, 5 căței de usturoi, 6 linguri de ulei de măsline, 3 foi de dafin, 4 roșii mari, 1 litru de supă de vită, 500 ml vin roșu sec, 6 linguri de oțet balsamic, o lingură rasă de zahăr, o lingură de cimbru uscat, sare, piper.
Preparare: se decojesc roșiile și se toacă grosier. Se curăță ceapa, morcovii și telina și se taie în cuburi mari, iar usturoiul se curăță și se taie rondele. Se taie coada între vertebre. Se încinge uleiul într-o cratiță și se rumenesc bucățile de carne pe toate părțile, apoi se scoate carnea și se dă deoparte. În același ulei se rumenesc 2-3 minute ceapa, usturoiul, morcovul și țelina. Se adaugă apoi roșiile, vinul și supa, zahărul și oțetul, după care se pune la loc carnea de vită și se condimentează totul cu foi de dafin și cimbrul. Se fierbe acoperit, la foc mediu, completând din când cu apă, timp de 3 ore, chiar 3 ore și jumătate (carnea trebuie să fie bine pătrunsă). Se potrivește la sfârșit de sare și piper. Se poate servi simplă sau cu o garnitură de cartofi și frunze de spanac tânăr.
Calamari în sos de coniac
Ingrediente: 500 g inele de calamari, o ceapă, un cățel de usturoi, 250 ml vin alb, o cutie de roșii tăiate cubulețe (400 g), un păhărel de coniac, ulei de măsline, sare, piper.
Preparare: se dezgheață inelele de calamari, după care se trec pe sub un jet de apă rece. Se taie ceapa în două și apoi în rondele fine. Se curăță și se toacă usturoiul. Se pune uleiul la încins într-o tigaie și se călesc calamarii două minute, amestecând. Se scot apoi și se pune la călit în aceeași tigaie ceapa, la foc mediu. Se adaugă și usturoiul. Se toarnă coniacul, se sărează și se piperează, apoi se pune vinul alb. Se adaugă roșiile și se lasă să fiarbă 20 de minute la foc mic, cu capac. Cu 5 minute înainte de a stinge focul se adaugă calamarii. Acest fel se servește cald.
Pui în sos de bere
Ingrediente: 2 piepți de pui dezosați și fără pieliță, sare, piper, o lingură de muștar Dijon, două linguri de sos de soia, 120 ml bere blondă, două cepe, două linguri de ulei, o lingură de miere; pentru servit – cartofi la cuptor.
Preparare: se încinge uleiul într-o tigaie antiaderentă. Se condimentează pieptul de pui cu sare și piper și se rumenește câte 6 minute pe fiecare parte, până când carnea e pătrunsă. Se scoate pe o farfurie și în aceeași tigaie se călește ceapa tocată, timp de un minut. Se toarnă peste ceapă berea amestecată în prealabil cu muștarul, sosul de soia și mierea. Se lasă să fiarbă până scade lichidul și sosul devine lipicios. Se pun înapoi bucățile de pui, se acoperă cu sos și se mai lasă câteva minute. Cartofi la cuptor sunt o garnitură potrivită.
Prăjitură cu amaretto
Ingrediente: 250 g făină, 250 ml smântână lichidă, 3 ouă, un plic de praf de copt, 4 linguri de lichior amaretto, 200 g zahăr pudră; pentru decor – 50 g unt, 4 linguri de zahăr tos.
Preparare: se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Se bat ouăle cu zahărul pudră, se adaugă făina, smântâna, lichiorul și praful de copt. Se mixează cam 3 minute, până devine o pastă omogenă. Se toarnă compoziția într-o formă rotundă cu margini detașabile, tapetată cu hârtie de copt. Se dă la cuptor, la 180 de grade, pentru 30 de minute. Se topesc untul și zahărul la bain-marie și se toarnă peste pandișpan, după care se mai bagă la cuptor pentru 5-7 minute.
VIDEO/Whisky Man a vorbit deschis despre relația cu rudele: „Când vin în România, stau în hoteluri, asta e foarte trist”