Sos remoulade/VIDEO
Ingrediente: 3 castraveciori murați, 100 ml maioneză, două lingurițe de capere, o linguriță muștar de Dijon, o lingură de tarhon proaspăt, tocat mărunt, un file de anșoa, două lingurițe pătrunjel, sare și piper
Preparare: se scurg caperele și castraveciorii de zeama în care s-au murat. Se toacă mărunt și se pun într-un bol. Se adaugă fileul de anșoa, tocat cât mai mărunt. Apoi maioneza, muștarul și verdeața (pătrunjelul și tarhonul) tocată și se amestecă totul până se omogenizează. Se potrivește de sare și piper și se dă sosul la rece pentru minimum o jumătate de oră.
Ciorbă de porc
Ingrediente: 3 castraveți murați, un rasol de porc, o ceapă, o cutie de fasole boabe, 2 morcovi, o jumătate de pahar de orez, 4 cartofi, o legătură de mărar.
Preparare: într-o oală de 2 l se pune 3/4 apă și rasolul de porc la fiert. Se spumuiește. Când este fiert se adaugă morcovul tăiat rondele, ceapa tăiată felii transversale și fasolea boabe. Se lasă să dea două clocote, apoi se adaugă orezul și cartofii tăiați cuburi, iar după 5 minute, castraveții feliați, și se mai lasă pe foc încă 5 minute și la final se adaugă mărarul tocat. Se poate scoate rasolul și tăia în bucăți mai mici.
Salată rusească
Ingrediente: 5 cartofi roșii, 6 morcovi, o felie de țelină, 150 g mazăre congelată/conservă, 4-5 castraveti murați, 3-4 linguri de maioneză, sare,
piper măcinat; pentru decor: mărar
Preparare: se fierb cartofii în coajă până se pot înțepa ușor cu furculița, apoi se curăță. Separat se fierb morcovii și țelina, iar mazărea congelată se fierbe în alt vas pentru 3 minute, apoi se scurge. Se taie cubulețe morcovii, țelina și castraveții murați. Se pun toate ingredientele într-un bol, se adaugă sare, piper și maioneza, apoi se amestecă până se omogenizează. Se mută salata într-un castron și se decorează cu mărar.