La tigaie / VIDEO
Ingrediente: 10-15 creveţi, 50 g de unt, 3 căţei de usturoi, o limetă, sare şi piper; pentru servit: roșii cherry, rozmarin
Preparare: se curăţă creveţii și se spală. Se încinge o tigaie şi se adăugă untul. Când s-a încins se zdrobește usturoiul cu lama cuţitului şi se adăugă în unt. Apoi se pun şi creveţii în tigaie până se fac rozali (nu mai mult de 4-5 minute, pentru că se vor întări). Se adaugă zeama de la limetă şi se asezonează cu sare și piper. Se scot creveţii din tigaie şi se pun în farfurie. Se toarnă sosul de unt şi limetă peste ei și se ornează cu rozmarin și roșii cherry.
Paella
Ingrediente: 300 g orez, 1 ardei gras roșu, două cepe, 1 l supă legume, 1 praf șofran, 4-5 linguri de mazăre boabe, 100 ml vin alb, ulei de măsline, sare, 8 creveți prefierți, 2 căței de usturoi, câteva midii, 4 linguri fasole verde
Preparare: se pune o lingură de ulei de măsline într-un wok. Se pune pe foc, la încins. Ceapa, cățelul de usturoi și ardeiul gras se curăță, se spală și se toacă. Se pun la rumenit în wok. Se adaugă orezul spălat. Se amestecă cu o spatulă din lemn ca să se distribuie pe întreaga suprafață. Când orezul devine sticlos, se adaugă jumătate din cantitatea de supă de legume (preferabil fierbinte). Se acoperă cu capacul și se lasă la foc potrivit. În restul de supă se pune șofranul, se lasă câteva minute, apoi se adaugă peste orez. Se adaugă câteva linguri cu mazăre și fasole și se acoperă din nou. Se lasă până absoarbe aproape toată supa, iar la final se adaugă 50 ml vin și se mai lasă câteva minute pe foc. Separat, se rumenesc creveții și se gătesc midiile câteva minute, în puțin ulei de măsline și un cățel de usturoi, tocat și 50 ml vin. Se dau deoparte și se așază peste paella.
Cu paste
Ingrediete: 250 g fusilli, 300 g creveți decorticați, o ceapă, 2 căței de usturoi, două linguri de smântâna (15%), două linguri de ulei, o linguriță de coriandru, o linguriță curcuma, o linguriță chimion; pentru decor-cimbru verde
Preparare: pastele se pun la fiert conform indicațiilor de pe ambalaj. Se scurg și se păstrează 100-150 ml din apa de fierbere. Într-o tigaie se pun la încins cele două linguri de ulei. Când acesta atinge temperatura maximă se dă focul spre mediu și se adaugă ceapa, usturoiul și condimentele și se amestecă cu o spatulă un minut, după care se adaugă creveții, se lasă 1 minut pe fiecare parte, apoi se adaugă doua trei linguri din lichidul de fierbere, amestecând. Se pun pastele scurse, se adaugă smântâna diluată cu lichidul de fierbere rămas și se mai lasă pe foc câteva minute. La sfârșit se adaugă cimbru verde.
- Vezi si cum gatesti creveții pentru a fi suculenți
- Dacă îți plac creveții, îți recomandăm câteva reţete cu creveţi prefierţi