Batoane de susan | VIDEO
Ingrediente: 300 g semințe de susan, 200-250 g miere, puțin ulei pentru uns
Preparare: semințele de susan se pun într-o tigaie antiaderentă și se rumenesc ușor, amestecând continuu, ca să nu se prindă. Se ia tigaia de pe foc și se toarnă mierea lichidă și se amestecă bine până la omogenizare. Apoi se răstoarnă pe o bucată de hârtie de copt unsă cu puțin ulei, se pune altă hârtie deasupra, unsă și ea și cu un sucitor și se nivelează. Se dă la rece până se întărește, apoi se scoate hârtia și se taie cu un cuțit cu lama lată.
Brioșe
Ingrediente: 250 ml apă (plată, caldă), 2 linguri de miere, 1/2 lingură de zahăr, 1/2 lingură de ulei, 1/2 -2 linguri de făină de grâu, 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu, sare – un vârf de cuțit; fructe uscate și nuci (facultativ)
Preparare: într-o bol se toarnă apă caldă, se adaugă mierea, zahărul, un vârf de cuțit de sare și uleiul. Se amestecă încet. Peste ingrediente se cerne făina, apoi se adaugă bicarbonatul de sodiu și se omogenizează. Aluatul trebuie să fie fără cocolașe și un pic mai subțire decât aluatul pentru clătite. În acest aluat se pot adăuga fructe uscate și nuci. Aluatul se toarnă în forme cu hârtii speciale de brioșe. Se coc timp de 20 de minute, la temperatura de 200 de grade C.
Mere umplute
Ingrediente: 4-5 mere mari, 3 linguri miez de nucă, 3 linguri de stafide, miere, scorțișoară, esență de vanilie
Preparare: se curăță merele scobind miezul cu un cuțit cu vârful ascuțit, pentru a scoate cotorul cu sâmburii, păstrând merele întregi. Nu se curăță de coajă, deoarece la cuptor merele se înmoaie și încep să lase suc. Coaja le ține întregi. Se amestecă miezul de măr cu nuca măcinată mai mare, stafidele îmuiate în esența de vanilie și mierea. În mijlocul merelor se adaugă amestecul obținut. Pe deasupra se presară puțina scortișoară. Se bagă la cuptor aproximativ 20 de minute, până se rumenesc frumos. Merele se servesc calde sau reci, după preferință.