Tocanita cu ciuperci
– Ingrediente: 1 kg ciuperci (proaspete sau conservate), 10 vinete, 10 gogosari, 10 rosii mari, 10 cepe mari si 4 capatani de usturoi, 2 pahare de apa, 1 pahar de ulei, 1/2 pahar de otet, sare si piper dupa gust
– Mod de preparare: Vinetele, gogosarii si rosiile se taie cuburi. Ciupercile, ceapa si usturoiul se toaca marunt. Se fierb toate la un loc timp de o ora, la foc mic, dupa care se adauga: 2 pahare de apa, 1 pahar de ulei, 1/2 pahar de otet, sare si piper dupa gust. Se mai fierbe inca 15 minute, dupa aceea se lasa sa se raceasca si se toarna in borcane. Se serveste rece sau calda, dupa preferinta, garnisita cu verdeata si masline.
(Reteta a fost trimisa de Florica Stroe, Campina, jud. Prahova, str. Doftanei nr. 12)
Baclavale
– Ingrediente: 3 oua, 250 g iaurt, 250 g ulei, 2 pachetele praf de copt, 350 g nuci pisate, 750g faina. Sirop: 1 l apa, 1 kg zahar, o lamaie, 2 pliculete de zahar vanilat
– Mod de preparare: Ouale, iaurtul si uleiul se amesteca, dupa care se adauga praful de copt stins in otet. La sfarsit se adauga faina. Se framanta pana cand se obtine un aluat nici prea tare nici prea moale (potrivit). Dupa framantare, coca se imparte in cocoloase cat nucile de mari, in pereche de cate 3. Dupa aceea, aceste cocoloase se intind cu facaletul devenind foi subtiri mari. Prima foaie de la prima pereche se stropeste cu cateva picaturi de ulei, adaugandu-se a doua foaie peste prima care se stropeste cu ulei, iar a treia foaie se adauga peste primele, stropindu-se si ea, la randul ei, cu ulei. Pe fiecare colt se pun nucile pisate si se impatureste spre centru, formandu-se, in final, 4 trigoane. Se pun in tava unsa cu ulei si se coc in cuptor pana se rumenesc. A doua zi se insiropeaza din abundenta. Siropul: din 1 l apa, 1 kg zahar si 2 pliculete de zahar vanilat se fierbe siropul la foc mic. In timpul fierberii, se adauga lamaia taiata bucatele.
(Reteta a fost trimisa de Nasurla Nilghiun, str. Crinului nr. 32 bis, Mangalia, jud. Constanta)