Blanc-mange
Ingrediente: 1/2 kg mere, 1/4 kg zahar tos, 5 foi de gelatina, coaja rasa de la o lamaie, 1 pachetel zahar vanilat, 25 g unt.
Mod de preparare: Se curata 1/2 kg mere si se taie in felii subtiri. Se pune peste ele 1/4 kg zahar tos sau pudra, un pachetel zahar vanilat si coaja de lamaie rasa. Se fierb fara apa. In aceasta marmelada bine fiarta se pun cinci foi de gelatina, dizolvate in putina apa. Se bate bine cu un tel, se toarna intr-o forma de metal unsa cu unt si se pune la rece. Inainte de a o rasturna pe un platou, se scufunda forma o secunda in apa clocotita. Se poate servi si cu frisca. (reteta a fost trimisa de Chereji Clara, Viseu de Sus, jud. Maramures)
Salata de andive cu maioneza
Ingrediente: 1/2 kg andive, 1/4 kg rosii, 1 ardei gras, putina maioneza, o lingurita mustar, 1 albus fiert, 2 oua.
Mod de preparare: Se fierbe un ou, iar din galbenusul fiert si un galbenus crud se prepara maioneza in care se introduce albusul fiert, maruntit si mustarul. Se curata andivele de foile vestede, se spala, se taie suvite foarte subtiri si se pun in salatiera. Rosiile spalate se curata de pielite si seminte si se taie cubulete. Se spala si se taie ardeiul fasii inguste si se pune peste andive. Se adauga sare, piper si se amesteca. Se asteapta putin, pentru ca legumele sa-si mai lase din zeama, care se scurge, apoi se toarna maioneza si se amestesca.
(trimisa de Dedeu Vaselina, Giurgiu, Piata 1848, bl. 32, sc. A, et. 2, ap. 8)