Prajitura cu gris „Miorita”
Foi – 300 g faina, 100 g unt sau margarina, 100 g zahar tos, 6 linguri lapte dulce, un praf de copt stins in zeama de lamaie sau otet, o lingura cacao.
Se amesteca toate, se framanta bine si se coc 2 foi pe fundul tavii, unsa si tapetata.
Pandispanul – 6 oua, 10 linguri zahar, 6 linguri faina, arome.
Se bat albusurile separat, se adauga zahar si galbenusurile, se face o compozitie moale (ca la chec) si se coace in tava unsa si tapetata.
Crema – 5 linguri gris, fierte in 1/2 l lapte, se adauga 2 pachete zahar vanilat, se amesteca pana se raceste bine.
Separat se freaca 200 g unt sau margarina cu 250 g zahar farin si se adauga cate o lingura din grisul racit, pana se incorporeaza toata compozitia.
Aranjare – prima foaie + 1/2 din crema + pandispanul + 1/2 din crema + a doua foaie.
Se da la rece si se taie a doua zi.
(Reteta a fost trimisa de Aurelia Pirtac din Valea Calugareasca – Prahova)
Inghetata de cacao
5 oua, 2 linguri zahar, 2 linguri cacao, o lingurita ness, 500 g frisca. Se freaca galbenusurile cu zahar, se adauga cacao trecuta prin sita, apoi albusurile batute spuma. Se amesteca apoi usor aceasta compozitie cu frisca si se adauga cateva bucatele de ciocolata si coji de portocale din dulceata, taiate fin. O turnati in forme si o asezati in congelator.
(Reteta a fost trimisa de Paraschiv Mihaela, Str. Cetatea de Balta nr. 11, Bucuresti)