Arici de mere
Ingrediente: Un kg de mere acrisoare, dulceata de visine, sirop de zahar, migdale pentru ornat.
Preparare: Merele se curata de miezul cu samburi, astfel incat sa se formeze o adancitura in care se va pune dulceata de visine. Se asaza merele intr-un vas, apoi se toarna peste ele siropul de zahar. Se baga la cuptor si se lasa pana cand fructele sunt coapte. Atentie cand puneti siropul, pentru ca acesta nu trebuie sa fie in cantitate mare, ci mai degraba mai gros. Ca merele sa iasa bine rumenite, se vor stropi din cand in cand cu sirop. Dupa ce se racesc, se orneaza cu migdale, astfel incat sa arate ca niste arici.
Chiftelute de zarzavat in sos de rosii
Ingrediente: 2 fire de praz, 2 morcovi, 2 radacini de patrunjel, o telina, 1/4 varza, o ceapa, 4-5 cartofi fierti, o felie de paine alba uscata, 2 oua, 2 linguri pesmet, o lingura faina, 2 linguri grasime, sare, piper, frunze de patrunjel verde, o ceasca sos de rosii.
Preparare: Prin masina de tocat carne se trece zarzavatul fiert in apa cu sare, impreuna cu prazul, varza, cartofii fierti din ajun si painea inmuiata in apa si stoarsa bine. Se adauga in tocatura piper si ou batut cu putina sare. Se presara pesmet cat sa se faca un amestec suficient de consistent si frunze de patrunjel tocate marunt. Se ia cu lingura din tocatura si se fac chiftele. Se dau prin faina si se prajesc in grasime. Se asaza intr-un sos de rosii in care fierb cateva clocote. Se presara frunze de patrunjel verde, tocate marunt.